Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γιάννης Ανδρέου: ‘3η Σεπτεμβρίου. Τότε και τώρα’

- Advertisement -

3η Σεπτεμβρίου 1974. Η Ελλάδα έβγαινε από μια επταετή στυγνή δικτατορία, με πρόσφατη την τραγωδία της Κύπρου και μεγάλο τμήμα του Ελληνισμού μετανάστες, εξόριστους ή στο περιθώριο.

Η 3η του Σεπτέμβρη είναι η απαρχή μιας μεγάλης Αλλαγής στη χώρα. Με την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλάζει ο ρους της ιστορίας. Ο Ανδρέας, αναγνωρίζει με μοναδικό τρόπο τις προκλήσεις της εποχής, τις ανάγκες και τις αγωνίες ενός ολόκληρου λαού.

Με την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διατυπώνει μια εθνική στρατηγική για μια Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη με όρους κοινωνικής συνοχής και Δικαιοσύνης.

Οι βασικές αρχές της διακήρυξης, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση θα καθορίσουν την πορεία της χώρας και της δημοκρατικής παράταξης σε όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Προτάσσει έντονα την ανάγκη εκδημοκρατισμού του κράτους και της κοινωνίας και την ανάγκη για ενεργή συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις που τον αφορούν.

Θέτει τις βάσεις για μεγάλες αλλαγές. Ταυτόχρονα όμως θέτει και ως πρωταρχικής σημασίας την ανάγκη απαλλαγής της οικονομίας από τον έλεγχο και την εξάρτηση οικονομικών συμφερόντων που καθόριζαν για δεκαετίες την πορεία της χώρας.

« …… Για να απολαμβάνει ο αγρότης το προϊόν του ιδρώτα του και της γης του, για να απολαμβάνει ο εργάτης, ο βιοτέχνης, ο μισθωτός, ο υπάλληλος, ο απλός Έλληνας, το προϊόν του μόχθου του».

Και αργότερα, με την άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία, μεγάλα κοινωνικά στρώματα (οι γνωστοί μη προνομιούχοι) που βρισκόταν στο περιθώριο τόσο στο μετεμφυλιακό κράτος όσο και επί χούντας αποκτούν φωνή και μια πραγματική μεσαία τάξη αποκτά ρόλο και λόγο στην δημιουργία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Παρόμοια είναι η ιστορική πρόκληση και σήμερα, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Κίνημα Αλλαγής. Δέκα χρόνια μετά την χρεοκοπία, με πολλές από τις αιτίες της να παραμένουν παρούσες, και τις επιπτώσεις από την πανδημία να είναι ορατές, οφείλουμε και σήμερα να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που είναι μπροστά μας (4η βιομηχανική επανάσταση, νέες τεχνολογίες, η επανάσταση στην παιδεία, αλλά και η αλλαγή της φύσης της εργασίας, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση), αλλά και τις σημερινές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Να συγκρουστούμε όπου χρειαστεί για να μην αντιμετωπίσουμε πάλι μια χρεοκοπία, για μην χάσουμε άλλη μια δεκαετία αδιέξοδων διχασμών.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε και να δώσουμε ουσιαστικές, και όχι απλώς εύηχες ή πειστικές, απαντήσεις στις καινούργιες ανάγκες και στα νέα ακροατήρια.

Και ενώ η εποχή των πειραματισμών και των ανερμάτιστων υποσχέσεων φαίνεται να έχει παρέλθει οριστικά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την σκληρή πραγματικότητα, ότι και σήμερα υπάρχουν μη προνομιούχοι.

Συμπολίτες μας που αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν ακούγεται, που βλέπουν το 8ωρο να γίνεται 10ωρο ή 12ωρο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εργαζόμενοι με επισφαλή ή ανασφάλιστη εργασία, νέοι επιστήμονες που δεν βλέπουν ασφαλές μέλλον, φορολογούμενοι που πιστεύουν ότι οι φόροι που πληρώνουν δεν πιάνουν τόπο, ένα κοινωνικό κράτος που χάνεται, την στιγμή μάλιστα που η πανδημία απέδειξε πόσο αναγκαίο είναι.

Γιατί και σήμερα υπάρχουν συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι δεν τους ακούει κανείς, πως ό,τι και να ψηφίσουν δεν θα αλλάξει κάτι, ότι δεν συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων, συμπολίτες μας που βλέπουν τις ανισότητες να αυξάνουν. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Αρκεί να απαντήσουμε ουσιαστικά και με καθαρό λόγο, χωρίς παλινωδίες, στα αιτήματα για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, δίκαιη φορολογία, κοινωνική προστασία, αλλά και να απελευθερώσουμε την οικονομία από γραφειοκρατικά ή παρασιτικά δεσμά.

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά αιτήματα που ζητούν απαντήσεις. Σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που προάγει τις ίσες ευκαιρίες, υπεράσπιση δημόσιων αγαθών και κοινωνικού κράτους, αποτελεσματική διαχείριση υδάτινων πόρων, περιβαλλοντική προστασία είναι μόνο μερικά από αυτά.

Η Παράταξή μας, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήταν πάντα αυτή που τολμούσε και έπαιρνε πρωτοβουλίες που ανεδείκνυαν την πατρίδα μας ισχυρή και πρωταγωνίστρια. Που έδινε προοπτική στον ελληνικό λαό για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.

Αυτό πρέπει να κάνουμε και σήμερα ως παράταξη. Να ονειρευτούμε και να παλέψουμε μαζί με όσους μοιραζόμαστε ίδιες, αξίες και οράματα, για μια Ελλάδα που πρωταγωνιστεί και πετυχαίνει.

Ο Γιάννης Ανδρέου είναι μέλος της Κ.Π.Ε. του Κινήματος Αλλαγής και Αν. Γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής ένταξης και συνοχής.

 

Δείτε ακόμα:

Στην Πελοπόννησο τα πιο γερά αλλά και τα πιο φτωχά πορτοφόλια! Δείτε τους Νομούς

Τοποθετήθηκαν πινακίδες αυτόματης ενημέρωσης επικινδυνότητας πυρκαγιάς από τους Εθελοντές Πυροπροστασίας Λουτρακίου – Περαχώρας

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog