Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γ.Ψυχογιός στη Βουλή: Να προχωρήσουν επειγόντως τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις περιοχές των Αθικίων, Αλαμάνου και Αγίου Ιωάννη

- Advertisement -

Σε συνέχεια επιστολής που υπογράφεται από δεκάδες κατοίκους της περιοχής και συνοδεύεται από σχετικό υλικό, κατατέθηκε Επίκαιρη Ερώτηση από τον βουλευτή Κορινθίας, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ   προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με την οποία:

  1. Ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να διασφαλισθούν οι ζωές και οι περιουσίες των κατοίκων της περιοχής,
  2. Ζητά επίσης να υλοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και παρεμβάσεις, τη στιγμή μάλιστα που ένα μήνα πριν την πυρκαγιά της 22ης Ιουλίου σημειώθηκε πλημμύρα με καταστροφικές συνέπειες και οι προβλέψεις για ακραία φαινόμενα το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Ο κ. Ψυχογιός επισημαίνει ότι η κατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, αποτελεί μια από τις πολλές συλλογικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη γίνει και θα γίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοριθίας εντός κι εκτός Βουλής, για την συνολική στήριξη της περιοχής που έχει πληγεί πολλαπλώς, για τις αποζημιώσεις των παραγωγών, την αποκατάσταση των υποδομών, καθώς και την ελάφρυνση των κατοίκων από τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου  2020 

Προς: κ. Υπουργό Εσωτερικών 

Θέμα: «Εξαιρετικά επείγουσα η αντιπλημμυρική θωράκιση στις περιοχές των Αθικίων, Αλαμάνου και Αγίου Ιωάννη που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 22ης Ιουλίου 2020»

Δύο μήνες περίπου μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 22ας Ιουλίου 2020, που άφησε 33.000 στρ. καμένου δάσους και καλλιεργειών, οι κάτοικοι των Αθικίων, του Αλαμάνου, του Αγίου Ιωάννη και των γύρω περιοχών του Νομού Κορινθίας, βρίσκονται σε κατάσταση αγωνίας ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.

Η θέση και η σημερινή κατάσταση δόμησης τους, και ιδιαίτερα του χωριού των Αθικίων, επιβάλλουν την άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, τα οποία πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο, παραμερίζοντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αν κάποιος αναλογιστεί την ποσότητα νερού και τις καταστροφές στην πρόσφατη καλοκαιρινή πλημμύρα της 22ας Ιουνίου 2020 – που προξένησε σοβαρές ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες, χωρίς να υπάρχει ακόμα η παραμικρή αποζημίωση και αποκατάσταση – και συνυπολογίσει τη δραματικά μειωμένη δυνατότητα του εδάφους να απορροφήσει το νερό που αυτονόητα θα κατέλθει σε πολλαπλάσιες ποσότητες στο χωριό και στη συνέχεια στη λεκάνη του Ξεριά προς την Κόρινθο, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της απειλής.

Πρέπει να  να προστατευθούν οι κατοικημένες εκτάσεις και να καταστεί η περιοχή βιώσιμη και ασφαλής – σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο πως θα απειληθούν περιουσίες και θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το Δημοτικό Σχολείο Αθικίων εδράζεται ανάμεσα σε δύο ρέματα και στην περιοχή του Νηπιαγωγείου καταλήγουν τα περισσότερα ρέματα που διασχίζουν το χωριό των Αθικίων.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να διασφαλισθούν οι ζωές και οι περιουσίες των κατοίκων της περιοχής;
  2. Για ποιο λόγο καθυστερούν οι εξαγγελθείσες χρηματοδοτήσεις και παρεμβάσεις, τη στιγμή μάλιστα που ένα μήνα πριν την πυρκαγιά της 22ης Ιουλίου σημειώθηκε πλημμύρα με καταστροφικές συνέπειες και οι προβλέψεις για ακραία φαινόμενα το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά δυσοίωνες?

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Ψυχογιός

 

Ιανός: Παρουσία Δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου καθαρισμοί σε Αθίκια, Αλμυρή και Γαλατάκι

Χαρδαλιάς: ‘Κάποιοι δήμαρχοι έκλεισαν τα σχολεία τους ενώ δεν θα υπάρχει πρόβλημα κακοκαιρίας’

- Advertisement -

18 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να προχωρήσουν για να μην έχουμε καμιά 25αριά αθώους ανθρώπους πνηγμένους πάλι όπως στην Μάνδρα Αττικής. Το πήρατε το μάθημα. Ίσως αναρρωτηθεί κανείς: και οι 102 αθώες ψυχές στο Μάτι για τις οποίες έψαχναν ευθύνες με τον Τόσκα αλλά δεν έβρισκαν; Άλλο αυτό. Αυτό ήταν πυρκαγιά, όχι πλημμύρα. Δεν πιάνεται.

  2. Καλά κάνε υπομονή με τον Κουλη μας βλέπω Ατλαντίδα….Θα εξαφανιστούμε από τον χάρτη ……Θα κοιτάνε τον χάρτη οι άλλες χώρες και θα λένε «Να εδώ κάποτε ήταν η Ελλάδα, εξαιρετική χώρα με ωραίες παραλίες αλλά πολύ ατυχους και κουτούς ανθρώπους…..»

    • Ήταν το 2007 πρωθυπουργός ο Κούλης? Μήπως το μυαλουδάκι σου παίρνει αντίρροπες στροφούλες? Για τις πυρκαγιές και πλημμύρες επί πρωθυπουργίας του τσε γκετσίπρα έχεις να απαντήσεις?

  3. Τα δικά σας χάλια τα ξεχάσατε. Κάηκε όλη η Πελοπόννησος. 49 άνθρωποι νεκροί χιλιάδες ζώα κ χιλιάδες στρέμματα δάσους…Ο Ψυχογιός τα μπαζωσε τα ρεματα, ο Ψυχογιός έχτισε το μάτι, κ περιφραξε τις παραλίες. Ο Ψυχογιός κυβερνήσε μισό αιώνα κ έκανε τη χώρα οίκο ανοχής. Jole7

  4. ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ: ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ, ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΎΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ. ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ, Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ, ΜΙΑ: ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ 3,60 ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ.

  5. Γι’αυτό επιτίθεσαι λυσσαλέα στην Μαρία εσύ. Δηλαδή Συριζαίο το Τζολάκι μας. Βουρ για Ζερβό δηλ. Αλήθεια, βρήκες κάτι λάθος εσύ στην τσιπροκυβέρνηση ή σαν τον Τόσκα, ψάχνουμε να βρούμε λύση αλλά δεν βρίσκουμε ή τον Ματθαιόπουλο, μου είπε η υπουργός να σου πω να μην μιλήσεις γιατί κάτι κακό θα σου συμβεί?

  6. Είσαι τόσο βλάκας όσο αποδεικνύουν οι γραφές σου? Ο Ψυχογιός δεν έχτισε το Μάτι, αλλά φρόντισε να το εξαφανίσει από προσώπου γης μαζί με 102 ψυχές που ντε και καλά ήθελαν να σώσουν τα σπίτια τους ή εγκλοβίστηκαν.

  7. Ειμαι περισσοτερο βλακας απο οσο νομιζεις. Σε ευχαριστω για το χαρακτηρισμο. Δειχνει την καλα (νομιζεις) καμουφλαρισμενη ποιοτητα σου! Ευγε.17:29? ειδικοτητα σου να κολλας ταμπελες ε? μπραβο. το χεις. συνεχισε το!Το λαθος ή το σωστο,του Τοσκα κ του καθε Τοσκα, το βγάζει η κάλπη. μας αρεσει δεν μας αρεσει. Τωρα για ζερβο, κ Ζερβο… ας το.. εμενα βρηκες? ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για πολλαααα χρονια ακομα!Λυσσαλεα επιθεση στην κυρα_μαρω? οοοχι…. αυτα ειναι χαδακια καλο μου παιδι. για ζεσταμα. Υπαρχουν κουβαριστρες ραμματα για τη γουνα της. Μη φοβού.Jole7

    • Ακόμα και το “κυρά Μάρω ” είναι …..υποτιμητικό. Κρίνε κάποιους που δεν ανοίγουν το στόμα τους στο δημοτικό συμβούλιο αλλά ξέρουν να γράφουν ανώνυμα σχόλια

  8. οσο δε ζηταει συγνωμη για τους χαρακτηρισμους “υποδικος” κτλ, το κυρα_μαρω, θα υπαρχει.αυτους που λες να κρινω, δε θα το κανω, γιατι δεν εχω προς το παρον να τους χρεωσω κατι. Οταν ερθει, αν ερθει η ωρα, δε θα διστασω να το κανω. Φτανει να εχει πεσει κατι βεβαια στην αντιληψη μου.Jole7

  9. Αγαπητέ 13:47 Και για τον Τσίπρα έχω να πω και για τον Καραμανλή, και για όλους οποιουδήποτε κόμματος …. εσυ;;;;;Αντίρροπες στροφές!!!!τι στο καλό θες να πεις!!! Μήπως έχεις μπέρδεψε φυσική και κώδικα οδικής κυκλοφορίας ;;;;;;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog