Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

5G: Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με 275 «ναι»

- Advertisement -

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες με 275 θετικές ψήφους επί της αρχής.

Εντός των επομένων ημερών θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του φάσματος 5ης Γενιάς (5G) όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης. Κλείνοντας τη μαραθώνια συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, είχε προβλεφθεί η δημοπράτηση του φάσματος 5G, πριν από το τέλος του 2020.

«Θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας» είπε ο κ. Πιερρακάκης. Σημείωσε μάλιστα ότι είμαστε από τις λίγες χώρες, αν όχι η μόνη, που δεν πήγε πίσω τη δημοπρασία για το φάσμα 5G, λόγω της πανδημίας.

Στους έξι βασικούς πυλώνες, που πρέπει να επικεντρωθεί η πολιτεία, για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής Γρ. Ζαριφόπουλος, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Περιγράφοντας τους πυλώνες του νομοσχεδίου είπε ότι είναι:

Η αναβάθμιση των υποδομών και η βελτίωση της συνδεσιμότητας.
Η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών.
Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη,
Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, στην υγεία, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, στον τουρισμό κ.ο.κ.
Η αξιοποίηση των ανοικτών ανωνυμοποιημένων δεδομένων του δημοσίου που θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης νέων ψηφιακών λύσεων για τον πολίτη και την επιχείρηση, αλλά και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.
Η στήριξη και η ανάπτυξη του οικοσυστήματος της ψηφιακής καινοτομίας στη χώρα μας.
Επιτάχυνση της εποχής του 5G στη χώρα μας
Ως την πιο σημαντική διάταξη του παρόντος νομοσχεδίου, ο κ. Ζαριφόπουλος ανέφερε τη διάταξη για την επιτάχυνση της εποχής του 5G στη χώρα μας, διασκεδάζοντας, παράλληλα, τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Στη χώρα μας, όπως και συνολικά στην Ευρώπη το 5G θα αναπτυχθεί σε συχνότητες οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή. Τα 700 MHz χρησιμοποιούνται από την ΕΡΤ και την DIGEA, το 2,1 από το 4G και το 3G, το 3,5 από τα δημόσια αγροτικά δίκτυα και τα 26 GHz από τη σταθερή ασύρματη πρόσβαση. Χρησιμοποιούμε συχνότητες τις οποίες ούτως η άλλως αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούμε.

Τα όρια εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας παραμένουν τα ίδια, είπε ο κ. Ζαριφόπουλος και συνέχισε: Εμείς ακολουθούμε τις υποδείξεις του διεθνούς φορέα ενώ έχουμε νομοθετήσει χαμηλότερα όρια του διεθνούς, «συγκεκριμένα στο 70% του διεθνούς ορίου και μέσα στον αστικό ιστό ουσιαστικά είμαστε στο 60%».

Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Ζαριφόπουλος, «μετράμε στο πιο επιβαρυμένο σημείο, το μετράμε πάνω στον ιστό, πάνω στην κεραία, ακριβώς εκεί στην ταράτσα δηλαδή που είναι το πιο επιβαρυμένο σημείο. Καταλαβαίνει κανείς ότι όσο απομακρύνεται από την κεραία, μειώνεται και το επίπεδο της ακτινοβολίας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Άλλες χώρες μετράνε το όριο εκεί που έχουν ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι πάνω στην κεραία. Και επιπλέον όλων αυτών σαν χώρα διενεργούμε ίσως τους περισσότερους ελέγχους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Άρα δεν αλλάζουν πολλά πράγματα, όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας, δεν αλλάζει τίποτα. Δεν πάμε σε υψηλότερες συχνότητες και αυτό είναι κάτι που ο κόσμος πρέπει να το ξέρει», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής.

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Στην ίδρυση εταιρείας «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» και Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών «Ταμείο Φαιστός», προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με το άρθρο 94 του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 93, το Δημόσιο δεσμεύει τη ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 3400-3410 ΜΗz για δέκα (10) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με σκοπό την αποκλειστική αξιοποίησή της για σκοπούς έρευνας ή/και ανάπτυξης ή/και καινοτομίας σε δίκτυα, προϊόντα ή/και υπηρεσίες που λειτουργούν σε υποδομές 5G ή σχετικές με αυτές κατά τον παρόντα νόμο. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης αυτό το χρονικό διάστημα δύναται να παρατείνεται για άλλα δέκα (10) έτη.

Η συζήτηση στη Βουλή

Μιλώντας στη Βουλή η κ. Όλγα Γεροβασίλη, αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση έφερε την ψηφιακή επανάσταση στο Δημόσιο. «Στ’ αλήθεια είναι ψηφιακή επανάσταση ότι στοιβάξατε σε ένα site τις ψηφιακές υπηρεσίες που ούτως ή άλλως, ήδη παρείχε το Δημόσιο; Ή ότι για μια ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση υποχρεώσατε τους πολίτες να ταυτοποιούνται μέσω τραπέζης και web-banking, αντί με την ταυτότητά τους ή έστω μέσω taxis;» Τάζετε ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ ακόμη ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες εκκρεμεί, είπε η κ, Γεροβασίλη.

Νωρίτερα, αφαιρέθηκε η λέξη «Κώδικας» από το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση μετά από παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία. «Υπέρ» ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25 ενώ «κατά» ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Υπερψηφίστηκαν επίσης «κατά πλειοψηφία» τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου, καθώς και (α) η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τη «λήψη έκτακτων προσωρινών μέτρων για την οργάνωση του τόπου και χρόνου εργασίας, για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19» και (β) η τροπολογία με τίτλο «1. Αριθμοί Προγραμμάτων (LCN) για περιεχόμενο επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής 2. Οργανωτικές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης 3. Λειτουργία του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων 4. Ζητήματα καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας».

 

Προσοχή στα ΑΤΜ: Η απάτη με την τάπα που μπορεί να σας στοιχίσει όλα σας τα χρήματα

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται γνωστή μάρκα μπιφτέκια κοτόπουλου – Διαπιστώθηκε σαλμονέλα

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog