Εντός του 2020, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων που θα χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.

Η σχετική διαδικασία ξεκίνησε ουσιαστικά χθες (24 Σεπτεμβρίου) με τη δημοσίευση από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) του τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού, όπου υπάρχει τόσο η τιμή εκκίνησης για τα προς δημοπράτηση τμήματα φάσματος όσο και το χρονοδιάγραμμα. Η διαγωνιστική διαδικασία αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz.

Βάσει του τεύχους προκήρυξης, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τους φακέλους αιτήσεων συμμετοχής μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, οπότε θα φανεί και αν θα υπάρξουν περισσότεροι από 3 ενδιαφερόμενοι – πέραν των Cosmote, Vodafone και Wind, για την απόκτηση φάσματος. Αν υπάρξει και 4ος «παίκτης» τότε δεν αποκλείεται το συνολικό τίμημα να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι εφόσον διατεθούν όλα τα τμήματα συχνοτήτων που είναι προς εκχώρηση, τότε το μίνιμουμ ποσό που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο θα ανέλθει στα 367,3 εκατ. ευρώ. Θεωρείται πάντως εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν για όλα, ανεξαιρέτως, τα τμήματα φάσματος μπινταρίσματα, ενώ το συνολικό ποσό που θα συγκεντρώσει η δημοπρασία θα εξαρτηθεί, αν υπάρξουν τελικώς μόλις 3 ενδιαφερόμενοι (Cosmote, Vodafone, Wind), και από το πόσο πάνω από την τιμή εκκίνησης θα θέλουν να κινηθούν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στο τεύχος προκήρυξης, η διαδικασία ελέγχου και ενστάσεων των αιτήσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, οπότε θα γίνει γνωστό και ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων. Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα ως προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναφέρεται η 21η Δεκεμβρίου. Σημειωτέον πως οι συμμετέχοντες θα κληθούν να «εκπαιδευτούν» στη χρήση του λογισμικού που θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση της δημοπρασίας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, πως η ΕΕΤΤ κατέληξε στην απόφαση να συμπεριλάβει σε μία δημοπρασία το σύνολο του διαθέσιμου φάσματος, ακόμη και τμήματα που θα είναι διαθέσιμα το 2029! Αυτό είναι κάτι που επιθυμούσε και το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να μην υπάρχουν πολλαπλές διαδικασίες.

Σε δόσεις

Το τίμημα των 367,3 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγορές ως «προσιτό», ενώ επιπλέον εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να έχουν στη διάθεση τους περισσότερα κεφάλαια για την ταχύτερη ανάπτυξη των δικτύων, κάτι που επιζητεί και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε αυτό το σημείο αναμένεται να βοηθήσει ο τρόπος καταβολής του τιμήματος. Τα σχήματα που θα χαρακτηριστούν ως υπερθεματιστές θα μπορούν να εξοφλήσουν το 100% του τιμήματος άμεσα ή να πληρώσουν το 30% αρχικά και το υπόλοιπο ποσό σε 9 ετήσιες δόσεις που θα έχουν μεν ένα χαμηλό επιτόκιο, αλλά το κυριότερο είναι πως η πρώτη δόση είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2024! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουν περιθώριο 3 ετών προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα στην ανάπτυξη των 5G δικτύων τους.

Σημειώνεται πως σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, το τίμημα ήταν μεν πολύ υψηλότερο αλλά δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της σχετικής δημοπρασίας η κάλυψη κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Στην Ελλάδα ο στόχος που έχει τεθεί είναι για πληθυσμιακή κάλυψη 60% μέσα στην πρώτη τριετία. Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021 αναμένεται να έχουν ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία των 5G δικτύων τους Cosmote και Vodafone, ενώ μέσα στο πρώτο μισό του επόμενου έτους εκτιμάται πως θα έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση και η Wind.

Αρχικά, η κάλυψη θα είναι περιορισμένη και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά στη συνέχεια εκτιμάται πως θα υπάρξει ταχύτερη ανάπτυξη των δικτύων.

 

Λουτράκι-ΤΩΡΑ: ‘Εφοδος της Επιθεώρησης Εργασίας στα παραλιακά καταστήματα

Κώστας Σταυρόπουλος: Θα έχουμε Γραφείο Κτηματογράφησης στο Δήμο μας; (video)