Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα μέτρα για τον Κορονοϊο, σφραγίζει τα σύνορα η Ελλάδα λόγω Covid19

- Advertisement -

Την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της Χώρας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοιού Covid19 προβλέπει νέα κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοιδη και Υγείας κ. Κικίλια

Μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού από την 9η Οκτωβρίου 2020 προβλέπεται η επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου στη Χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού Covid19 για το χρονικό διάστημα από τις 13.10.2020 έως και τις 25.10.2020.

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη Χώρα όλων των υπηκόων τρίτων κρατών από οποιοδήποτε σημείο εισόδου στη Χώρα και με οποιονδήποτε τρόπο ή με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού Covid19 στην ελληνική επικράτεια.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους.

Εξαιρούνται από την απαγόρευση οι μόνιμοι κάτοικοι των εξής κρατών: Αυστραλία, Γεωργία, Καναδάς, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι εισέρχονται στη Χώρα με οποιονδήποτε τρόπο ή με οποιοδήποτε μέσο.

Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής, την άδεια εγασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής, την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

Από την απόφαση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα εξαιρούνται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, εφόσον επιδεικνύουν στα σημεία εισόδου στη Χώρα την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή άλλα κατάλληλα στοιχεία που αποδεικνύουν την επαγγελματική τους ιδιότητα και υπό την
προϋπόθεση ότι η είσοδός τους στη Χώρα συνέχεται με την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων,

Εξαιρουνται επίσης οι επί μακρόν διαμένοντες σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν και υπηκόους τρίτων κρατών, οι οποίοι κατέχουν άδεια παραμονής σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν, μέλη κυβερνητικών ποστολών, μέλη των διπλωματικών ή προξενικών αρχών και αποστολών, μέλη διεθνών και ευρωπαϊκών
οργανισμών, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, στρατιωτικούς και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προσωπικό που απασχολείται στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, τα πληρώματα των αεροσκαφών, τα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό των μισθωμένων πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης, καθώς και τους οδηγούς φορτηγών οχημάτων, τα οποία διελαύνουν για τη μεταφορά εμπορευμάτων και το απολύτως απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό για τη μεταφορά αυτών, επιβάτες σε διαμετακόμιση (transit), σπουδαστές, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς και εποχικά εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας.

Υπήκοοι τρίτων κρατών που υπάγονται στην απαγόρευση έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα στην ελληνική προξενική αρχή του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους για την κατ’ εξαίρεση είσοδό τους στη Χώρα για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους.

Δευτερη απόφαση για τα χερσαία σύνορα

 

Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση

 

Με δεύτερη κοινή υπουργική απόφαση που αφορά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της Χώρας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού COVID-19 προβλέπονται νέα μέτρα για τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Ειδικότερα προβλέπεται ο προσωρινός περιορισμός εν όλω των χερσαίων (οδικών και σιδηροδρομικών) συνδέσεων προς και από τη Χώρα για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού COVID‐19 στην ελληνική Επικράτεια, καθώς και την απαγόρευση εισόδου προσώπων στην ελληνική Επικράτεια μέσω των ανωτέρω συνδέσεων, εκτός αν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που περιλαμβάνει η απόφαση.

Η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται για πρόσωπα, τα οποία:
– έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος αα) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας

– φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια μέσω άλλων συνοριακών σημείων ελέγχου επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις και πάντως υπό την προϋπόθεση αρνητικής διάγνωσης των εισερχομένων προσώπων σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα και προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης.

– Έλληνες πολίτες, κάτοχοι άδειας παραμονής, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, καθώς και πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα για τις
απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα
δύνανται να εισέρχονται στη Χώρα μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Νυμφαίας και Κήπων.
– Κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς δύνανται να εισέρχονται στη Χώρα μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής.
– Η είσοδος οχημάτων νοσοκομειακής διακομιδής προερχόμενων από το Κόσοβο που εισέρχονται στην Επικράτεια για νοσηλεία των μεταφερόμενων ασθενών,
οι οποίοι ανήκουν στο διπλωματικό, στρατιωτικό ή διοικητικό προσωπικό κρατών μελών της ΕΕ και της EULEX στο Κόσοβο, καθώς και των μελών των οικογενειών
αυτών, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι δυνατή μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Ευζώνων.

Για τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Νυμφαίας, Ορμενίου και Κήπων, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις , η διέλευση είναι δυνατή καθημερινώς μόνο από τις 7 π.μ. έως τις 11 μ.μ.

Ειδικώς, από το συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς επιτρέπεται η είσοδος κατ’ ανώτατο όριο επτακοσίων πενήντα (750) ατόμων την ημέρα και από το συνοριακό σημείο ελέγχου Κρυσταλλοπηγής κατ’ ανώτατο όριο τριακοσίων (300) ατόμων την ημέρα.

Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Προμαχώνα, Κακαβιάς, Κρυσταλλοπηγής,
Ευζώνων, Νυμφαίας, Ορμενίου, Κήπων και Εξοχής, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των προϋποθέσεων και ειδικώς από το συνοριακό σημείο ελέγχου Εξοχής επιτρέπεται, η διέλευση ενός (1) μόνο επιβάτη ανά όχημα.

Πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις και στη συνέχεια εξέρχονται αυτής, δεν μπορούν να επανεισέλθουν
στην ελληνική Επικράτεια εντός του χρόνου ισχύος της παρούσας. Έλληνες πολίτες, κάτοχοι άδειας παραμονής, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα και Κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς που εξέρχονται της ελληνικής Επικράτειας από τη δημοσίευση της παρούσας και επιθυμούν να επανεισέλθουν σε αυτή εντός του χρόνου ισχύος της απόφασης, υποχρεούνται να προβούν προ της εξόδου σε σχετική αναγγελία, συμπληρώνοντας ηλεκτρονική φόρμα μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr.

Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα μέσω χερσαίων συνδέσεων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger
Locator Form), στη διαδικτυακή πύλη https://travel.gov.gr με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη Χώρα και να επιδεικνύουν στο συνοριακό σημείο ελέγχου την απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον ταξιδιώτη από το σύστημα.

Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού των αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με συγκεκριμένες χώρες

 

Η απόφαση προβλέπει επίσης τον προσωρινό περιορισμό εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία καθώς και των θαλάσσιων συνδέσεων με τη χώρα αυτή.

Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία, τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των αεροπορικών συνδέσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ως προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, πλην του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επίσης προβλέπεται ο προσωρινός περιορισμός εν όλω των θαλάσσιων συνδέσεων με την Αλβανία. Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία.
Τέλος προβλέπει τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των αεροπορικών συνδέσεων με την γεωγραφική περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία.

 

Δύο κρούσματα κορονοϊού στην Κορινθία – 15 Οκτωβρίου

ΕΟΔΥ: Η ανακοίνωση με τα κρούσματα στις 15 Οκτωβρίου

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog