Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΕΛΤΑ: Προσλαμβάνουν συμβούλους και απολύουν εργαζόμενους

- Advertisement -

Μια δαπάνη που – για την οικονομική κατάσταση των ΕΛΤΑ – δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέα αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού για να… αντιμετωπίσει τον κορονοΐό.

Τη στιγμή που τα ΕΛΤΑ συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας και αναγκάζονται να δίνουν το έργο τους σε ιδιώτες, η διοίκηση προσλαμβάνει σύμβουλο έναντι €155.000.

Παράλληλα δεκάδες αποφάσεις καθημερινά αφορούν απολύσεις ανώτατου, ανώτερου και απλού προσωπικού, οι οποίοι αποχωρούν:

1. Υπό τις πιέσεις για περεταίρω μείωση των μισθών, και

2. Στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών που προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης.

Η απόφαση για τον σύμβουλο

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύεται στη Διαύγεια η διοίκηση των ΕΛΤΑ προχωρά στην ανάδειξη αναδόχου για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία του προσωπικού και των πελατών μας από την πανδημία λόγω της εξάπλωσης του ιού Covid-19. Παράλληλα προβλέπεται και η παροχή της σχετικής πιστοποίησης από αρμόδιο προς τούτο φορέα».

Ειδικότερα αποφάσισε:

Την έγκριση, ως αναδόχου για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, αναφορικά με τη λήψη των πλέον ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία του προσωπικού και των πελατών της Eταιρείας από την πανδημία λόγω της εξάπλωσης του ιού Covid-19, της εταιρείας PRIORITY QUALITY CONSULTANS S.A.

Η εταιρεία προσφέρει τις αιτούμενες υπηρεσίες έναντι τιμήματος 125.000,00 € πλέον ΦΠΑ 24% (30.000,00 €), δηλαδή 155.000 ευρώ. Η ανάθεση έγινε με κριτήριο την αρτιότητα της τεχνικής προσφοράς της και την χαμηλότερη οικονομική προσφορά.

Την ανάθεση στην εταιρεία TUV AUSTRIA HELLAS του έργου της πιστοποίησης της εταιρείας, ως προς την εφαρμογή όλων των ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία του προσωπικού και των πελατών της από την πανδημία με τη χορήγηση του σχετικού πιστοποιητικού. Παράλληλα προβλέπεται και η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης του σήματος “Covid Shield” της TUV AUSTRIA, έναντι τιμήματος 27.330,00 € πλέον ΦΠΑ 24%, δηλαδή συνολικά 33.889,20 ευρώ.

Οι διορθωτικές κινήσεις
Αν και τον τελευταίο χρόνο έγιναν από την διοίκηση σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, όπως:

η προσαρμογή της αποζημίωσης συνταξιοδότησης από 30.000 σε 15.000 και
η μερική αναδιάταξη του δικτύου που μείωσε τις ανάγκες σε ενοικιαζόμενο προσωπικό κατά 1.000 περίπου άτομα,
ωστόσο ακόμα και σήμερα η εικόνα της εταιρείας δεν είναι ικανοποιητική.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι από το σύνολο των ενεργειών της διοίκησης το συνολικό όφελος για τα ΕΛΤΑ υπολογίζεται στα 85 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του μηνιαίου ελλείμματος κατά 33%, από τα 7,2 στα 4,7 εκατ. ευρώ δεν ήταν αρκετή για να πάψει η εταιρεία να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Για το λόγο αυτό κατέθεσαν τεκμηριωμένο φάκελο στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) με ενέργειες που θα αντισταθμίσουν τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Μείωση μισθών και εθελουσία

Ήδη καθημερινά δεκάδες αποφάσεις απόλυσης προσωπικού δημοσιεύονται στη Διαύγεια, ενώ η διοίκηση ζητά επιπλέον μείωση μισθών κατά 9,1%, προκειμένου να περιοριστεί περαιτέρω το μηνιαίο έλλειμμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αποσκοπεί στην απομάκρυνση συνολικά 2.000 εργαζομένων, με συνολικό ετήσιο όφελος 70 εκατ. ευρώ.

 

 

Υδατοδρόμιο στη λίμνη Τάκα, όχι στο Λουτράκι

Κρούσμα κορονοϊού στο ΕΠΑΛ Λουτρακίου

Κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα 865 νέα κρούσματα

Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog