Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γιάννης Ανδρέου: Οι επιλογές της ΝΔ βλάπτουν σοβαρά τους εργαζόμενους

- Advertisement -

Η εικόνα που αποτυπώνεται στην ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση αποκαλύπτει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ. έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας και την ζωή των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης για την προστασία θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων τους έχει αυξηθεί. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Συνοπτικά:

●73% των εργαζομένων ζουν με μισθούς κάτω των 1.000 €
●το 12% αμοίβεται μέχρι 200 €/μήνα
●190.000‬ λιγότεροι εργαζόμενοι μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου
●31% των μισθωτών λαμβάνουν από το βασικό μισθό
●Μείωση του Μ.Ο μισθών

Η κατάσταση θα μπορούσε να αποδοθεί στην συγκυρία του κορονοϊού. Αλλά οι πολιτικές της κυβέρνησης αντί για την ανακούφιση των εργαζομένων, ετοιμάζουν και νέα πλήγματα. Απλήρωτες υπερωρίες, de facto κατάργηση 8ώρου, διευθέτηση χρόνου εργασίας. Κάτι τέτοιο όμως επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας για το μέλλον και οδηγεί στην συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Μέτρα άμεσα για την στήριξη των ανέργων και την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως η επιδότηση αμοιβών στο 50%, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και το μισθολογικό κόστος να εκπίπτει από την φορολογία σε ποσοστό 150% θα βοηθούσαν για την δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση του εργατικού εισοδήματος.

*Ο Γιάννης Ανδρέου είναι μέλος της Κ.Π.Ε. του Κινήματος Αλλαγής και Αν. Γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής ένταξης και συνοχής.

 

 

Γ.Ψυχογιός: ΟΧΙ στις απολύσεις στα ΕΛΤΑ, ΟΧΙ στο κλείσιμο του ΟΤΕ Λουτρακίου (video)

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Kυβερνήσατε κι εσείς κύριε Ανδρέου με ΓΑΠ ως αυτοδύναμη κυβέρνηση και με Βενιζέλο σε σύμπραξη με τον Σαμαρά. Αν οι εργαζόμενοι έμεναν ευχαριστημένοι με τα δικά σας μέτρα, θα σας ξαναψήφιζαν φυσικά. Πως σας διέφυγε αυτό?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog