Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το εντυπωσιακό ναυάγιο του «Mediterranean Sky» το οποίο βρίσκεται στην Ελευσίνα (video-φωτο)

- Advertisement -

Το πιο γνωστό ναυάγιο της Ελλάδας είναι χωρίς αμφισβήτηση το ναυάγιο της Ζακύνθου.

Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και μάλιστα υπάρχουν κάποια πολύ πιο κοντά απ ‘ο,τι φαντάζεσαι.

Όπως για παράδειγμα ένα ναυάγιο δίπλα στην Αθήνα το οποίο βρίσκεται εκεί για έναν ιδιαίτερο λόγο.

Ο λόγος για το ναυάγιο του «Mediterranean Sky» το οποίο βρίσκεται στην Ελευσίνα.

Πιθανόν δεν έχεις ακούσει ποτέ γι’ αυτό ή δεν το έχεις δει. Κι όμως έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία που αξίζει να μάθεις.

Είναι με σιγουριά ένα από τα πλέον παράξενα αξιοθέατα της Ελλάδας.

Μια ένδοξη πορεία με άδοξο τέλος

Το «Mediterranean Sky» ήταν το ένα από τα δύο πλοία των γραμμών «Karageorgis Lines» που γνώρισε μεγάλες δόξες, καθιερώνοντας τη γραμμή Πάτρα – Ανκόνα, τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80.

Το αδελφάκι του ήταν ένα πανομοιότυπο πλοίο με το όνομα «Mediterranean Sea».

Και τα δύο πλοία ήταν πολυτελέστατα και πολύ «μπροστά» για την εποχή τους. Διέθεταν, εκτός άλλων, καμπίνες λουξ με όλα τα κομφόρ, δύο πισίνες, κομψότατα μπαρ, ακόμη και καταστρώματα με ξύλο που κάθε χρόνο γυαλιζόταν και άλλαζε η πίσσα.

Το «Mediterranean Sky» ναυπηγήθηκε το 1953 και, έχοντας αλλάξει τρία ονόματα, παροπλίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80.

Ήταν μάλιστα το πρώτο πλοίο που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα – Βενετία, ενώ τους χειμώνες ναυλωνόταν για κρουαζιέρες.

Λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, από το καλοκαίρι του 1996 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1999, ήταν παροπλισμένο στο (παλαιό σήμερα) λιμάνι της Πάτρας, στο Μόλο της Αγίου Νικολάου, ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το «Ionian Queen».

Μετά από προσπάθειες μηνών και κατόπιν πολλών δικαστηρίων το πλοίο απομακρύνθηκε με έξοδα του τότε Λιμενικού Ταμείου Πάτρας και ρυμουλκήθηκε μέχρι την Ελευσίνα, όπου έως το φθινόπωρο του 2003 έμεινε ντάνα, δεσμευμένο για χρέη της εταιρείας.

Ωστόσο, η χρόνια εγκατάλειψη και μια μεγάλη κακοκαιρία αποφάσισαν για το τέλος του.

Το πλοίο πήρε κλίση, έσπευσαν ρυμουλκά και το «έκατσαν» στα αβαθή, ωστόσο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μπάταρε.

Πριν από μερικά χρόνια αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του από το σημείο όπου βρίσκεται μισοβυθισμένο.

Στις αρχές του 2009, η γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα απομάκρυνσης ναυαγίων του «Ο.Λ.Ε. Α.Ε.» είχε ξεκινήσει ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέλκυση του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων 17 ναυαγίων, που βρίσκονται στον κόλπο της Ελευσίνας. Η σχετική προσπάθεια φαίνεται ότι απέβη άκαρπη.

Το «Mediterranean Sky», όπως και άλλα ναυάγια, βρίσκεται ακόμα εκεί, φορτωμένο με τις αναμνήσεις χιλιάδων ανθρώπων που ταξίδεψαν μαζί του και το λάτρεψαν.

Αν και μισοβυθισμένο, ούτε 100 μέτρα από την ακτή, το «Mediterranean Sky» επιμένει να μας δείχνει την αρχοντιά που είχε όταν ταξίδευε.

Κόρινθος-lockdown: ‘Ερημη πόλη και η πρωτεύουσα του Νομού (φωτο)

Λουτράκι-lockdown: Επιδρομή στο supermarket. ‘Αδειασε το κρεοπωλείο και το μανάβικο (φωτο)

Μαρία Πρωτοπαππά: Υπεύθυνος ο Γ. Γκιώνης για τον εκτροχιασμό του Δήμου

Οι περιοχές των κρουσμάτων στις 7 Νοεμβρίου – 11 νέα κρούσματα στην Κορινθία

7 Νοεμβρίου: 2556 νέα κρούσματα, 207 διασωληνωμένοι και 34 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Lockdown στο Λουτράκι: Mέρα πρώτη, έρημη πόλη (video-φωτο)

Lockdown – Έκτακτο μήνυμα από το 112: Μείνετε όλοι στο σπίτι

Λουτράκι: Ποντικός βολτάρει στην Ποσειδωνία (video)

Κώστας Λογοθέτης: “Δικαιώθηκα. Να δω που θα κρυφτούν όσοι με κατηγόρησαν για το Βλάχο (video)

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να αναφερω ετσι για την ιστορια, πως καποτε ο εφοπλιστης Καραγεωργος αυτων των πλοιων, των “Mediterraneans”, κατειχε και μια τεραστια εκταση “φιλετο” στα παραλια της Νοτιοδυτικης Μεσσηνιας και την οποια πουλησε στον επισης εφοπλιστη και… συναδελφο του, τον αειμνηστο “Καπεταν” Βασιλη Κωνσταντακοπουλο, ο οποιος ηταν μετεπειτα ο δημιουργος του πολυτελεστερου ισως ξενοδοχειακου συγκροτηματος ολης της Ελλαδος, του εκπληκτικου, μεγαλοπρεους, εμβληματικου, οσο και… δυστυχως υπερβολικα too much “Costa Navarino”! Οποιος δυναται και μπορει, αξιζει να διαμηνει σε αυτο, εστω μια φορα στην ζωη του και απλως θα με… θυμηθει! ΥΓ. Χαρουλα αγαπητη, εξαιρετικο πραγματικα το πιο πανω αφιερωμα του LB. Τακης

  2. Μια… μακροσκελεστατη διορθωση, για να ξερουμε και τι λεμε και για να ειμαστε οσο το δυνατον πιο ακριβεις: Το περηφιμο Costa Navarino, ασφαλως και δεν ειναι το πολυτελεστερο ξενοδοχειο της Ελλαδος, αλλα σιγουρα ενα απο τα πιο εντυπωσιακοτερα, οπως και βεβαιως τρομερα πανακριβο. Πολλα ειναι τα πολυτελη ξενοδοχεια στην χωρα μας με κατα την γνωμη μου κορυφαια τοσο την θρυλικη και εκτυφλωτικης ομορφιας “Μεγαλη Βρετανια” στην πλατεια Συνταγματος των Αθηνων, οσο και τον μοναδικο και εξισου απαραμιλλης ομορφιας “Αστερα”, που βρισκεται οχι στην Λιμνη της Βουλιαγμενης Κορινθιας, αλλα στην αλλη την… σκετη Βουλιαγμενη της Αττικης, οπου ομως και αυτη διαθετει την διεπισης λιμνη!! Τακης

  3. θα κανω μια διορθωση, για να ειμεθα ακριβεις και για να ξερουμε και τι λεμε στον κοσμο! Το περιφημο οσο και πανακριβο “Costa Navarino” της Μεσσηνιας δεν ειναι το πολυτελεστερο ξενοδοχειο της χωρας μας, αλλα σιγουρα ενα απο τα πλεον χλιδατα και εντυπωσικακοτερα. Υπαρχουν αλλα ακομη πιο πολυτελη ξενοδοχεια στην Ελλαδα, οπως για παραδειγμα η θρυλικη και σαγηνευτικης ομορφιας “Μεγαλη Βρετανια” στην πλατεια Συνταγματος των Αθηνων, οπως επισης και ο εξισου πανεμορφος και ονειρικος “Αστερας”, που βρισκεται, οχι στην Λιμνη Βουλιαγμενης της Κορινθιας, αλλα στην ετερα, την… σκετη Βουλιαγμενη της Αττικης, η οποια ομως και αυτη η δευτερη, διαθετει μια υπεροχη λιμνη! Αυτα! Τακης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog