Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Φρίκη στο Βόλο! νεκροί από κορονοϊό σε σακκούλες εκτός ψυγείου

- Advertisement -

Κατειλημμένοι είναι από σορούς νεκρών οι έξι ψυκτικοί θάλαμοι στο νοσοκομείο του Βόλου, με αποτέλεσμα σοροί ασθενών που κατέληξαν από κορονοϊό να βρίσκονται εκτός των ψυγείων, πάνω σε φορεία και μέσα σε σάκους.

Το γεγονός επιβεβαίωσε στο ethnos.gr η γενική γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο του Βόλου, Ειρήνη Καρακασίλη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αναγκαστική επιλογή, μια και στο νοσοκομείο τυγχάνει πολύ συχνά σε αυτήν την τραγική συγκυρία να υπάρχουν περισσότεροι νεκροί από αυτούς που χωρούν οι ψυκτικοί θάλαμοι.

Η ίδια τονίζει, ωστόσο, ότι οι σοροί δεν τοποθετούνται πρόχειρα, αλλά μόνο σε χώρους που ψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, σε ειδικούς σάκους και μόνο πάνω σε φορείο, όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και ποτέ κάτω στο πάτωμα.

«Αυτήν την τόσο δύσκολη εποχή, αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο μας έχουμε έξι ψυγεία και μπορεί να τύχει να πεθάνουν περισσότεροι. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και όσους σορούς μας φέρνουν για φύλαξη. Όταν έχεις 15 ή 16 νεκρούς, τι άλλο μπορείς να κάνεις; Ωστόσο, οι εκτός ψυγείων σοροί τοποθετούνται μόνο σε χώρους με πολύ δυνατό κλιματιστικό, ώστε να ψύχονται και σε ειδικούς σάκους. Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και γι’ αυτό τους νεκρούς από κορονοϊό βάζουμε πάντοτε πάνω σε φορείο και ποτέ στο πάτωμα. Στα ψυγεία, άλλωστε, πρέπει να μπουν οπωσδήποτε οι σοροί που θα περάσουν από νεκροψία και νεκροτομή. Οι εκτός ψυγείων σοροί θα μείνουν στο νοσοκομείο για λίγες ώρες, μέχρι να μεταφερθούν», λέει στο ethnos.gr η κ. Καρακασίλη.

Η ίδια αναφέρει ακόμα ότι μία λύση για τον περιορισμό του προβλήματος θα ήταν να μη μεταφέρουν αυτό το διάστημα τα γραφεία τελετών σορούς για φύλαξη στο νοσοκομείο του Βόλου, αλλά να τους πηγαίνουν στο νεκροταφείο, το οποίο διαθέτει ψυκτικούς θαλάμους.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Βόλου

«Από λειτουργίας του, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου “Αχιλλοπούλειο” διαθέτει έξι ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους με συνθήκες διατήρησης-φύλαξης σορών. Ως συνέχεια του νεκροτομείου υπάρχει κλιματιζόμενος χώρος, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν σοροί σε περίπτωση που ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των θαλάμων σε θερμοκρασία χαμηλής ψύξης», αναφέρει ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου.

Προσθέτει ότι χθες 19-11-2020 «είχαν 11 θανάτους συμπολιτών μας και μέχρι την παρούσα στιγμή αυξήθηκαν σε 16. Από χθες παρελήφθησαν οι οκτώ σοροί προς ταφή και αναμένεται η παραλαβή των υπολοίπων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον ΕΟΔΥ διαδικασίες και με σεβασμό στα νεκρά σώματα και στις οικογένειες των άτυχων συμπολιτών μας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο χώρος του νεκροτομείου, κατόπιν αυτοψίας του ιδίου του Διοικητή του Νοσοκομείου, είναι κλειδωμένος και πρόσβαση σ’ αυτό έχει μόνο η νεκροτόμος του Νοσοκομείου κατά το πρωινό ωράριο και οι τραυματιοφορείς κατά το υπόλοιπο 24ωρο, μετά από κλήση της εφημερεύουσας του γραφείου διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

«Επιπροσθέτως, από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες συνεργασίας με το Δήμο Βόλου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, προκειμένου οι σoροί των αρνητικών σε Covid-19 συμπολιτών μας να φιλοξενούνται στο Κοιμητήριο του Δήμου Βόλου».

Σχεδόν σε όλη τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία

Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, τόνισε ότι το πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων την εποχή του κορονοϊού συναντάται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, μια και ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλός.

«Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν περισσότερους από έξι ψυκτικούς θαλάμους. Ακόμα και στο ΑΧΕΠΑ συμβαίνει να δεις σορούς εκτός ψυγείων, αφού μόνο χθες το συγκεκριμένο νοσοκομείο είχε οκτώ νεκρούς. Οι σοροί μένουν για λίγες ώρες στα νοσοκομεία, μέχρι να τους μεταφέρουν. Γι’ αυτό συνεχώς πηγαινοέρχονται οι νεκροφόρες στα νοσοκομεία», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Κατά τον ίδιο ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα σε περιφερειακά νοσοκομεία που δεν έχουν μοριακό αναλυτή. Σε αυτά, σε περίπτωση που πεθάνει κάποιος ασθενής και δεν είχε προλάβει να διαγνωστεί εν ζωή αν είναι θετικός ή αρνητικός στον κορονοϊό, η σορός του παραμένει στο νοσοκομείο, μέχρι να του γίνει η μοριακή ανάλυση. Το αποτέλεσμα είναι, σοροί να βρίσκονται στα νοσοκομεία ακόμα και για τρεις ή τέσσερις μέρες κι έτσι μοιραία να γεμίζουν οι ψυκτικοί θάλαμοι.

 

Κορονοϊός : Η πανδημία «χτυπά» τους νέους – Έντεκα ασθενείς 18 έως 39 ετών σε ΜΕΘ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog