Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χριστούγεννα: Τι θα γίνει με SMS, μετακινήσεις, ρεβεγιόν – Όλα τα σενάρια για το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων

- Advertisement -

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να “κλειδώσει” ο σχεδιασμός για την σταδιακή έξοδο από το lockdown, εφ’ όσον βέβαια τα στοιχεία της ύφεσης της διασποράς της νόσου και της κατάστασης στα νοσοκομεία είναι εκείνα που επιθυμούν οι επιδημιολόγοι για να ανάψουν το πράσινο φως.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση της καραντίνας μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά της για το πώς και το πότε ακριβώς θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων.

Με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά πάνω από τις 2.000, τον αριθμό των διασωληνομένων να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τα θύματα να αυξάνονται συνεχώς, θα ήταν παρακινδυνευμένο να ανακοινωθεί το πλάνο εξόδου από την καραντίνα. Η κυβέρνηση απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις προς τους πολίτες να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς lockdown.

“Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, για τον σχεδιασμό. Προς το παρόν, οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, να ρίξουμε πιο γρήγορα τα κρούσματα στην επικράτεια” δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τελικό σχέδιο καθώς τα δεδομένα με την πορεία της πανδημίας συνεχώς αλλάζουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα επισκεφθεί το Σάββατο την Θεσσαλονίκη, θα έχει όλο το επόμενο σχέδιο συνεχείς συσκέψεις με τους ειδικούς προκειμένου να καταρτιστεί το πλάνο εξόδου από την καραντίνα.

 

Άνοιγμα σχολείων δύο φάσεις

 

Τα δημοτικά σχολεία που ήταν τα τελευταία που έκλεισαν, όπως είπε ο πρωθυπουργός που συνομίλησε διαδικτυακά με μαθητές της έκτης δημοτικού θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν. “Θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε” είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να ανοίξει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στις 7 Δεκεμβρίου και μία εβδομάδα αργότερα στις 14 Δεκεμβρίου να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. Στο τραπέζι υπάρχει και η εισήγηση να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες την ίδια μέρα, όμως το ενδεχόμενο αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, όπως και η μείωση των χριστουγεννιάτικών διακοπών.

 

Καταστήματα: Πρώτα εποχικά και κομμωτήρια

Σε διαφορετικές φάσεις αναμένεται να σηκώσουν ρολά τα καταστήματα. Τα πρώτα που θα ανοίξουν θα είναι τα εποχικά, τα μαγαζιά με ήδη παιχνιδιών και τα κομμωτήρια. Λίγες ημέρες μετά και εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εξελίσσεται ομαλά θα δεχθούν τους πρώτους πελάτες τα υπόλοιπα καταστήματα όπως των ηλεκτρονικών ειδών και ένδυσης.

Τα μέτρα θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, ενώ θα μπει σε εφαρμογή το “click away” προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Ο καταναλωτής θα παραγγέλνει ηλεκτρονικά το προϊόν και μετά από ραντεβού θα μεταβαίνει στο κατάστημα για να το παραλάβει. Παράλληλα θα μειωθεί ο αριθμός ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται σε ένα μαγαζί ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

 

Εστίαση – Εμπορικά κέντρα: Ο μεγάλος πονοκέφαλος

Τα καταστήματα εστίασης αλλά και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο των λοιμωξιολόγων. Πρόκειται για κλειστούς χώρους που ευνοούν σημαντικά τη διασπορά του κορονοϊού γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς για το αν θα πρέπει να ανάψουν το πράσινο φως. Πάντως εξετάζεται το σενάριο να αρχίσουν να λειτουργούν στις 21 Δεκεμβρίου, ωστόσο θα παραμείνουν κλειστά το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Οι καφετέριες θα χρησιμοποιούν μόνο τους εξωτερικούς χώρους ενώ τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα όπως είναι ήδη γνωστό θα παραμείνουν κλειστά.

 

Μάσκες παντού – SMS τα βράδια

Οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητες σε όλους τους χώρους ακόμα και όταν η χώρα βγει από το lockdown. Τα sms πιθανότατα θα ισχύουν μόνο για τις βραδινές ώρες καθώς σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν μέχρι στιγμής η απαγόρευση κυκλοφορίας θα συνεχιστεί, αλλά πιθανότατα θα μειωθούν οι ώρες στην περίπτωση που ανοίξουν και τα καταστήματα εστίασης. Η κυκλοφορία τις νυχτερινές ώρες θα αφορά μόνο για ζητήματα υγείας και εργασίας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.

 

Ρεβεγιόν σπίτι με μικρή παρέα

Το βέβαιο είναι πως θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών βάζοντας “φρένο” στους χειμερινούς προορισμούς που έχουν την τιμητική τους κατά την διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εορτών. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους θελήσουν να περάσουν αυτές τις ημέρες στις ιδιαίτερες του πατρίδες. Προβληματισμός επικρατεί για τα ρεβεγιόν και ποιος θα είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός των ατόμων. Ένα ακόμη ερώτημα είναι το πως θα γίνονται οι έλεγχοι, καθώς όπως έχουν τονίσει κυβερνητικά στελέχη δεν μπορεί να βρίσκεται ένας αστυνομικός έξω από κάθε σπίτι.

 

Κεκλεισμένων των θυρών η Χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί είναι οι ειδικοί και για το άνοιγμα των εκκλησιών ανήμερα των Χριστουγέννων. Το πιθανότερο σενάριο είναι να πραγματοποιηθούν οι λειτουργιές κεκλεισμένων των θυρών όπως συνέβη και το Πάσχα, προκειμένου να μην δημιουργηθεί συγχρωτισμός. Στους ναούς θα βρίσκονται μόνο όσοι ιερείς και ψάλτες απαιτούνται, χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ θα υπάρξει απ’ ευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Άλλωστε όπως αποδείχθηκε ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις και έχει εισβάλει σε εκκλησίες, Μητροπόλεις αλλά και στην Αρχιεπισκοπή. Υπάρχουν ωστόσο σκέψεις να επιτραπεί η παρουσία πιστών μόνο στους εξωτερικούς χώρους, αλλά αν ακολουθηθεί αυτή η οδός τότε θα υπάρξει ζήτημα με όσους θελήσουν να κοινωνήσουν.

 

thetoc.gr/

Συναγερμός σε στρατόπεδο στα Ιωάννινα: 31 άτομα θετικά στον κορoνοϊό

Ναύπακτος: Στο εισαγγελέα ο 34χρονος που έκανε σεξουαλικές προτάσεις σε ανήλικη μέσω facebook

Άρχισε η δενδροφύτευση στον Ισθμό της Κορίνθου

Πελοπόννησος : Σύσκεψη για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας

Η αγορά της Κορίνθου τη δεκαετία του ’70 – Ένα βίντεο γεμάτο αναμνήσεις

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog