Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ταμειακές μηχανές και POS θα συνδέονται με το taxisnet

- Advertisement -

Με το taxisnet, αναμένεται να συνδεθούν POS και ταμειακές μηχανές, προκειμένουμε η εφορία να γνωρίζει πότε και ποιες συναλλαγες πραγματοποιούνται απο τις επιχειρήσεις.

Εντός του έτους θα διασυνδεθεί η ταμειακή μηχανή με το ηλεκτρονικό σύστημα POS ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει και τις δύο πληροφορίες. Δηλαδή θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά).

Ο σχετικός διαγωνισμός για τη δημιουργία των λογισμικών θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα και αμέσως μετά θα τεθεί σε εφαρμογή, και σε κάθε περίπτωση όχι πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Ενας ακόμα διαγωνισμός σχεδιάζεται από την ΑΑΔΕ. Αφορά το μεγαλύτερο όπλο που θα έχει στη διάθεση του ο ελεγκτικός μηχανισμός καθώς θα δίνει στοιχεία που θα οδηγούν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο οπλοστάσιο του ελεγκτικού μηχανισμού, μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί η περιστολή της φοροδιαφυγής και η αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.

Το Data Mining, το οποίο αποτελεί την τέχνη της εξόρυξης χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Για παράδειγμα θα μπορούσε να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές να διαπιστώνει ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς.

Οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν το 2021 αλλά θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχετικός μηχανισμός ο οποίος θα μπορέσει να αποδώσει σημαντικά οφέλη στη φορολογική διοίκηση. Πολλές χώρες στην Ε.Ε. χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.

Μεταξύ αυτών και οι γαλλικές φορολογικές αρχές, οι οποίες ανέπτυξαν αντίστοιχο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή ένα σύστημα εξόρυξης δεδομένων και αξιολόγησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά.

Στοιχεία έχουν αντληθεί από βάσεις δεδομένων ιδιωτικών εταιρειών, εκτός δηλαδή των αρχείων που έχει το γαλλικό δημόσιο, από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ακόμη και από τα κοινωνικά δίκτυα. Το γαλλικό σύστημα έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα κατά 20% των παραδοσιακών μεθόδων που ακολουθούν σήμερα οι ελεγκτικές αρχές. Και αυτό καθώς το σύστημα διενεργεί δεκάδες διασταυρώσεις δεδομένων μέχρι να καταλήξει σε ύποπτες περιπτώσεις.

Το σημαντικό όμως είναι ότι το σύστημα εξελίσσεται και μαθαίνει καθημερινά από τα στοιχεία με τα οποία τροφοδοτείται από τους ελεγκτές.

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοσθεί στο σύνολο της φορολογίας.

Συγκεκριμένα θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στον φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κ.λπ. Σημασία όπως προαναφέρθηκε είναι το κατά πόσο το σύστημα θα εξελίσσεται με δεδομένα τα οποία θα προστίθενται στη βάση του αλλά και πώς θα μάθει να τα χρησιμοποιεί.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog