Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Xατζηχριστοδούλου: “Δύσκολα τα πράγματα μέχρι την άνοιξη”

- Advertisement -

«Οι επόμενοι μήνες μέχρι την άνοιξη είναι δύσκολοι. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό. Έχουμε χειμώνα, έχουμε υψηλή μεταδοτικότητα του ιού, έχουμε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, άρα περιμένουμε συνθήκες που να ευνοούν τη μετάδοση του ιού», αναφέρει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

«Βλέπουμε την πίεση της κοινωνίας, αλλά σκεφτείτε να μην υπήρχε το lockdown τι θα γινόταν. Σημασία είναι να μην έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων για να αντέχει το σύστημα υγείας.

Τον συγκεκριμένο ιό δυστυχώς δεν μπορούμε να τον εξαλείψουμε λόγω των χαρακτηριστικών του να επιβιώνει στη φύση» τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει:

«Προς το παρόν τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα αλλά παρατηρείται μια μικρή αύξηση τις τελευταίες ημέρες η οποία πιθανόν να σχετίζεται με τις γιορτές. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Θα έλεγα ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει το δεύτερο κύμα. Ένα τρίτο κύμα θα μπορούσαμε βέβαια να το δούμε και πιο νωρίς αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά μας. Δεν μιλάμε για αγώνα ταχύτητας με τον ιό αλλά για μαραθώνιο».

«Αν επιβάλω κι άλλα μέτρα, σήμερα, αύριο, κάποια στιγμή δεν θα αντιδράσει ο κόσμος ; »

Ερωτηθείς για το εάν στο τραπέζι βρίσκεται ένα πιο αυστηρό lockdown, τύπου Μαρτίου, σε περίπτωση που τα κρούσματα δεν υποχωρούν απαντά: «Το σχοινί το τραβάς έως εκεί που αντέχει. Αν το τραβήξεις πολύ θα σπάσει.

Σίγουρα πρέπει να σκεφτούμε και την κοινωνία, πρέπει όλα να τα μετρήσουμε. Αν επιβάλω κι άλλα μέτρα, σήμερα, αύριο, κάποια στιγμή δεν θα αντιδράσει ο κόσμος ; Πρέπει να δούμε και τις αντοχές του κόσμου.

Στη δημόσια υγεία πρέπει να βρίσκουμε πάντα τη χρυσή τομή και να δρούμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να κάνουμε το μεγαλύτερο καλό χωρίς να προκαλούμε κακό ή να προκαλέσουμε το λιγότερο κακό. Έρχεται η στιγμή που ο κόσμος κουράζεται.

Πρέπει να βρίσκουμε και τρόπους για να ξεκουράζουμε τον κόσμο για να αντέξει. Πρέπει να του δώσουμε κουράγιο.»

«Ψάχνουμε τη χρυσή τομή για λιανεμπόριο και σχολεία»

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και την επιστροφή στα σχολεία των μαθητών της τρίτης Λυκείου τονίζει: «Θέλουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με παράδοση εντός η εκτός και οι μαθητές της Γ Λυκείου να επιστρέψουν αλλά θα δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δούμε πόσο περιθώριο έχουμε. Ψάχνουμε τη χρυσή τομή.»

«Ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις του ιού και γι’ αυτό τις ανιχνεύουμε»

Ερωτηθείς για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού λέει: «Έχουμε φυσικά βρει το μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα σε ταξιδιώτες αλλά ακόμα δεν ξέρουμε εάν έχει εξαπλωθεί στην κοινότητα.

Αναμενόμενο είναι να επικρατήσει των άλλων στελεχών και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Ξέρουμε μέχρι στιγμής πως έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Περιμένουμε να επικρατήσει των άλλων στελεχών στην Ευρώπη. Είναι ανησυχητικό, θα το δούμε πως θα εξελιχθεί και μας ανησυχεί».

Επίσης προσθέτει: «Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι το στέλεχος δίνει συμπτώματα περισσότερα σε μικρότερες ηλικίες και αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί. Τα εμβόλια πάντως που κυκλοφορούν φαίνεται να καλύπτουν τις μεταλλάξεις».

«Να εμβολιάσουμε όσο περισσότερους από τις ευπαθείς ομάδες»

Σχετικά με τους εμβολιασμούς και την ανοσία της αγέλης ο κος Χατζηχριστοδούλου υποστηρίζει πως «δεν χρειάζεται να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού για να έχουμε μείωση της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

Αν πετύχουμε να έχουμε εμβολιαστική κάλυψη σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αμέσως θα μειώσουμε το φορτίο στο σύστημα υγείας. Άρα πρώτος στόχος είναι να εμβολιάσουμε όσο περισσότερους από τις ομάδες υψηλού κινδύνου».

«Οι επόμενοι μήνες μέχρι την άνοιξη είναι δύσκολοι. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό. Έχουμε χειμώνα, έχουμε υψηλή μεταδοτικότητα του ιού, έχουμε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, άρα περιμένουμε συνθήκες που να ευνοούν τη μετάδοση του ιού», αναφέρει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

«Βλέπουμε την πίεση της κοινωνίας, αλλά σκεφτείτε να μην υπήρχε το lockdown τι θα γινόταν. Σημασία είναι να μην έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων για να αντέχει το σύστημα υγείας.

Τον συγκεκριμένο ιό δυστυχώς δεν μπορούμε να τον εξαλείψουμε λόγω των χαρακτηριστικών του να επιβιώνει στη φύση» τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει:

«Προς το παρόν τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα αλλά παρατηρείται μια μικρή αύξηση τις τελευταίες ημέρες η οποία πιθανόν να σχετίζεται με τις γιορτές.

Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Θα έλεγα ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει το δεύτερο κύμα. Ένα τρίτο κύμα θα μπορούσαμε βέβαια να το δούμε και πιο νωρίς αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά μας. Δεν μιλάμε για αγώνα ταχύτητας με τον ιό αλλά για μαραθώνιο».

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Παρακολουθήστε το βίντεο της συνέντευξης:

 

zougla.gr

 

Γιώργος Γκιώνης: «Mία ακόμα επένδυση προχωράει στο δήμο μας»

Συνεχίζονται οι εργασίες ανάδειξης της Αρχαίας Διόλκου

Κορονοϊός: Eννέα κρούσματα στην Κορινθία σήμερα 12 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό πολίτη μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog