Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Νέο «έξυπνο» πρόγραμμα δανείων έως 50.000 ευρώ: Ποιες επιχειρήσεις θα τα δικαιούνται

- Advertisement -

«Πράσινο φως» άναψε για «πακέτο» εγγυημένων δανείων επενδυτικού σκοπού προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή είναι στα «σκαριά»:

Ήδη όμως ένα άλλο πρόγραμμα «έξυπνης» χρηματοδότησης κεφαλαίων κίνησης πολύ μικρών επιχειρήσεων με ποσά έως 50.000 ευρώ, εγγυημένων από το Δημόσιο, είναι έτοιμο να βγει στον αέρα τις επόμενες ημέρες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Άλλο ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να «ενεργοποιηθεί» το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου: Βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου Ανάπτυξης το νέο «έξυπνο» δάνειο θα έχει… στόχευση. Και αυτή δεν θα είναι άλλη από το να στηριχθούν επιχειρήσεις –ως επί το πλείστον- αποκλεισμένες από τα τραπεζικά προϊόντα. Η δράση αυτή θα αφορά σε εγγυημένα δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ευνοϊκότερους όρους, με το ποσό που θα χορηγηθεί να κυμαίνεται μεταξύ 30.000 και 50.000 ευρώ. Μάλιστα η εγγύηση από το Δημόσιο θα φτάνει έως και το 90% του ποσού.

Εξόφληση στα 5 χρόνια για τα «έξυπνα» δάνεια

Μέσα από αυτό το «έξυπνο» πρόγραμμα που θα στοχεύει στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό θα ενισχυθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών μεταξύ 100.000 έως 200.000 ευρώ. Η περίοδος αποπληρωμής των δανείων θα είναι έως 5 έτη, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα δάνεια που χορηγούνται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

 

Πόσα χρήματα θα χορηγηθούν

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω του νέου προγράμματος θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας με ειδική πρόβλεψη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις προέκυψε από την ανάγκη κάλυψης των αναγκών που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων, η οποία είναι εν πολλοίς αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για δανειοδότηση τόσο στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός πολύ μικρών επιχειρήσεων αναζητεί εναγωνίως χρηματοδότηση μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ώστε να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία και οι περιοριστικοί όροι ή και η αναστολή της λειτουργίας τους.
Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το εύρημα ότι ο μέσος όρος των δανείων κεφαλαίου κίνησης που εγκρίθηκαν και χορηγούνται στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ανέρχεται στις 60.000 ευρώ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των δανείων της προηγούμενης φάσης του ΤΕΠΙΧ (ΤΕΠΙΧ Ι) ήταν σχεδόν 130.000 ευρώ. Το εύρημα αυτό αποτέλεσε και την «πυξίδα» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της ΕΑΤ να ορίσουν ως ανώτατο όριο των δανείων που θα χορηγούνται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις στις 50.000 ευρώ.

 

Η «στροφή» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Εδώ να σημειωθεί, πως η «στροφή» προς τις μικρότερες επιχειρήσεις ξεκίνησε από τον δεύτερο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας, όπου υπήρξε ειδική πρόβλεψη για αυτές. Συγκεκριμένα, στις αιτήσεις που έχουν εγκρίνει οι τράπεζες, τα δάνεια προς τις ΜμΕ ανέρχονται στα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ στις μεγάλες, στα 450 εκατ. ευρώ. Τα δεδομένα ήταν διαφορετικά για τον πρώτο κύκλο του Ταμείου, όπου εγκρίθηκαν δάνεια 2 δισ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις και 1,5 δισ. ευρώ για τις ΜμΕ. Για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος, που έχουν εγκριθεί 2,550 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική αξιολόγηση από την ΕΑΤ, με το ποσοστό των εγκρίσεων να ανέρχεται στο 70%. Οι εκταμιεύσεις για τον δεύτερο κύκλο θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

enikonomia.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog