Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αδήλωτα τετραγωνικά : Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

- Advertisement -

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά σχεδιάζει να ανοίξει και πάλι η κυβέρνηση δίνοντας δεύτερη ευκαιρία στους πολίτες να εμφανίσουν στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους με την επιβολή μικρότερου πέναλτι προσαυξήσεων.

Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά με επιβολή μικρότερων προσαυξήσεων επί των οφειλών με όριο το 50% αντί το 100% και 200% που ισχύει σήμερα.

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος που εκπροσώπησε την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος στο 38ο διαδικτυακό συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών.

Επίσης, όπως είπε, θα εισηγηθεί στα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΕ την αποδοχή των βασικών αιτημάτων της ΠΟΜΙΔΑ που είναι η αυτόματη διακοπή της χρέωσης δημοτικών τελών για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από την ημέρα της διακοπής ηλεκτροδότησης, η μείωση των προσαυξήσεων και προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις εμβαδών με όριο το 50% και η μείωση του χρόνου παραγραφής των οφειλών προς τους δήμους από 20 σε 5 χρόνια, όπως ισχύει και για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι η ανακριβής δήλωση για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, παρά την επί λίγους μήνες και εν μέσω πανδημίας και καραντίνας λειτουργία της πλατφόρμας, τεράστιο μέρος των δομημένων εμβαδών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, παραμένει αδήλωτο.

Από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, αποκαλύφθηκαν 60 εκατομμύρια «κρυμμένα» τετραγωνικά μέτρα σε όλη τη χώρα από 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν αναδρομικά ποσά που υπερβαίνουν συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ.

Για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπουν:

-Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών, και από τον χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, γνωστό στους δήμους από την online σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ, να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά. Για το θέμα αυτό εξετάζεται μια συμβιβαστική λύση που θα καλύπτει του ιδιοκτήτες χωρίς να πλήττει τα έσοδα των δήμων.

-Στα εμβαδά που θα δηλώνονται για πρώτη φορά να επιβάλλεται προσαύξηση επί των οφειλών από 1.1.2020, ποσοστού 20% για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης, και επιπλέον 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και με ανώτατο όριο να φθάνει το 50%.

-Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ να επανέλθει νομοθετικά στην πενταετία, που ισχύει σήμερα πλέον και για τις φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους.

πηγή

Το ΙΝ.ΚΑ Κορινθίας για το κόψιμο των δέντρων στην Κόρινθο 

Επιμελητήριο Κορινθίας: Παράταση υποβολής αιτήσεων για τη δράση Voucher κατάρτισης ανέργων 30-49 ετών 

Λουτράκι: Συνέντευξη με τον Νίκο Λόη. Τι λέει για το Καζίνο, το δημοτικό συμβούλιο κ.α. (video)

Λουτράκι: Αυτές είναι οι αποδοχές των Ειδικών Συνεργατών του Δημάρχου

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog