Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας κ. Γ. Ψυχογιός με την οποία ζητούν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενεργήσει, συντασσόμενος με τα κράτη-μέλη που είχαν ζητήσει την έκτακτη χρηματοδότηση του τομέα, για την διεκδίκηση, έστω και τώρα, της στήριξης του αμπελοοινικού τομέα με έκτακτη Κοινοτική Χρηματοδότηση.

Μετά την ανεπαρκέστατη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα από την Κυβέρνηση της ΝΔ το 2020, η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς τους επιπλέον κοινοτικούς πόρους, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την ανάκαμψη του τομέα, πολλώ δε μάλλον για εκφράσεις ικανοποίησης.

Γιατί δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι ο σοβαρότατος αυτός κλάδος της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, της μεταποιητικής βιομηχανίας και των εξαγωγών μας, μπορεί να επιβιώσει και να εξέλθει από την κρίση της πανδημίας του κορωνοιού με την ισχνή στήριξη και μόνον από τα διαθέσιμα εθνικά κονδύλια.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την εν λόγω απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήρθε και μια ακόμη ανεξήγητη απόφαση, αυτή τη φορά του ΥΠΟΙΚ,η οποία θεωρεί την ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνα που λαμβάνουν οι αμπελοκαλλιεργητές σαν εισόδημα κι όχι επένδυση, οδηγώντας πολλούς παραγωγούς να υπερβούν το όριο των 5.000 Ευρώ και να φορολογηθούν για αυτήν!

Προφανώς και πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση, πιθανώς από άγνοια, δεν παύει όμως να είναι σε ισχύ, θέτοντας εμπόδια στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων. Ζητούμε λοιπόν ο Υπουργός Οικονομικών να αναθεωρήσει την προσέγγισή του, ώστε να αποκατασταθεί η φύση και η σκοπιμότητα αυτών των ποσών που λαμβάνουν οι αμπελουργοί μας.

Οι δύο σχετικές πρωτοβουλίες έπρεπε να έχουν αναληφθεί ήδη, γιατί είναι κρίσιμες για την βιωσιμότητα των αμπελουργών της χώρας μας που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μικροί παραγωγοί ενώ η νέα καλλιεργητική περίοδος και άρα οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας είναι προ των πυλών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
1) Οικονομικών
2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Άμεση ανάγκη συνέχισης της στήριξης της αμπελουργίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έγκαιρα και με πληθώρα ερωτήσεων και παρεμβάσεων έχει επισημάνει την δεινή θέση που βρίσκεται ο αμπελοοινικός τομέας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη δέσμη μέτρων στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα. Η ανακοίνωση αυτή της Επιτροπής σηματοδοτεί την αναγνώριση της ανάγκης περεταίρω στήριξης του αμπελοοινικού τομέα από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19.

Με την ανακοίνωση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατείνονται τα υφιστάμενα πριν την έλευση της πανδημίας μέτρα, αλλά και τα έκτακτα μέτρα, που εγκρίθηκαν το 2020, ήτοι την Απόσταξη Κρίση και Αποθεματοποίηση. Όμως, η Επιτροπή για αυτά, προβλέπει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθούν, είτε από τα τυχόν αδιάθετα κονδύλια των ΕΠΣ (Εθνικών Φακέλων), είτε από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των Κρατών Μελών.

Τα περισσότερα Κράτη Μέλη όμως με ισχυρούς απελοοινικούς τομείς έχοντας δαπανήσει τα διαθέσιμα από τους Εθνικούς Φακέλους τους ποσά,καλούνται στην ουσία για να παρατείνουν τα μέτρα αυτά να συνδράμουν με κονδύλια από τους Εθνικούς τους προϋπολογισμούς και μόνον. Για το λόγο αυτό Κράτη Μέλη του Νότου είχαν ζητήσει την έκτακτη χρηματοδότηση του τομέα και είναι απορίας άξιον πως σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση, αναφέροντας ότι: «Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει για ένα έτος, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, τα μέτρα στήριξης του τομέα του οίνου μας ικανοποιεί καθώς δίνει μια σημαντική ανάσα και στον ελληνικό κλάδο».
Σύμφωνα δε με την Κεντρική Συνεταιριστική Αμπελοοινική Οργάνωση (ΚΕΟΣΟΕ), χωρίς επιπλέον κοινοτικούς πόρους τα συγκεκριμένα μέτρα δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ανακούφιση του αμπελοοινικού τομέα.
Επιπλέον, με δελτίο τύπου της 1ης Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το ΥΠΟΙΚ θεωρεί την ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνα εισόδημα κι όχι επένδυση. Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή, τα ποσά που χορηγούνται ως ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνων θεωρούνται εισόδημα, μη φορολογητέο, δεν έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνονται στο όριο των 5.000 ευρώ, από επιδοτήσεις για μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς και αντίστροφα.

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη αλλά αγνοεί την έννοια της αναδιάρθρωσης αμπελώνα, η οποία εμπίπτει ξεκάθαρα στις επενδυτικές αγροτικές δραστηριότητες και κατά συνέπεια η συγκεκριμένη ενίσχυση αφορά επένδυση και δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως εισόδημα.

Σύμφωνα δε με την ΚΕΟΣΟΕ, η θεώρηση ενίσχυσης για αναδιάρθρωση αμπελώνα ως εισόδημα θα έχει σαν συνέπεια το έτος που ο αμπελουργός θα λάβει την ενίσχυση, θα μεταταχθεί στο κανονικό