Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιο 5G;; Η Ευρώπη «ξύνει» την επιφάνεια του 6G

- Advertisement -

Αν και η τεχνολογία του 5G βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης παγκοσμίως και εδώ και κάποιες εβδομάδες έκανε το ντεμπούτο της στην Ελλάδα, ο πλανήτης έχει αρχίσει να κοιτάει ήδη προς την επόμενη γενιά κινητών επικοινωνιών, το 6G.

Το 6G θα είναι η έκτη γενιά συνδεσιμότητας για κινητά, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποια θα είναι η τελική του ονομασία έως ότου τυποποιηθεί. Υπόσχεται δε να πάει την ταχύτητα του Διαδικτύου ακόμη πιο πέρα από την τεχνολογία του 5G. Για να πάρουμε μια εικόνα αντί για βιντεοκλήσεις , θα είναι εφικτή η συνομιλία με άτομα σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας φορητούς αισθητήρες, ώστε οι χρήστες να έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο.

Επί του παρόντος οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν το πώς ακριβώς θα πραγματοποιούνται αυτές οι εξαιρετικά γρήγορες συνδέσεις. Το 6G θα επιτρέπει ψηφιακές υπηρεσίες με γνώμονα την τοποθεσία και το περιβάλλον, καθώς και αισθητηριακές εμπειρίες όπως εκτεταμένη πραγματικότητα (XR).

Η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να αποκτήσει προβάδισμα στην ψηφιακή οικονομία, η οποία απαιτεί γρήγορα, αξιόπιστα και ανθεκτικά δίκτυα, δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί στενά τις σχετικές εξελίξεις. Έχει μάλιστα θέσει έναν φιλόδοξο -μένει να φανεί αν είναι φιλόδοξος ή αν θα αποδειχτεί εφικτός- να έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία του 6G έως το τέλος της δεκαετίας.

Εικόνες από το μέλλον
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο CEA-Leti ανακοίνωσε την έναρξη ενός πανευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, το RISE-6G, με συμμετοχή 13 μερών, μεταξύ των οποίων η Orange, η Telecom Italia και η NEC Europe. Το RISE-6G είναι μια «οραματική» πρωτοβουλία, που βασίζεται στο σχεδιασμό, την παραγωγή πρωτοτύπων και τον έλεγχο ενεργειακά βιώσιμων τεχνολογιών, σε επαναδιαμορφώσιμες έξυπνες επιφάνειες, που θα επιτρέπουν τον προγραμματιζόμενο έλεγχο.

Το ερευνητικό ινστιτούτο εξήγησε ότι αυτές οι επιφάνειες μπορεί να είναι κεραίες ή υλικά στο περιβάλλον, όπως καθρέφτες, οροφές και τοίχοι, και θα λειτουργούν ως αναδιαμορφώσιμοι ανακλαστήρες ή πομποδέκτες «για μαζική πρόσβαση όταν είναι εξοπλισμένα με ενεργά στοιχεία ραδιοσυχνοτήτων».

Συνολικά, το RISE-6G στοχεύει στην αντιμετώπιση του σχεδιασμού των βασικών δομικών υλικών, ώστε να είναι εφικτή η ενσωμάτωσή τους σε μελλοντικά δίκτυα 6G. Το Ινστιτούτο CEA-Leti εκτιμά ότι το 6G θα έχει αναπτυχθεί έως το τέλος της δεκαετίας, δημιουργώντας τη «βάση για ανθρώπινες έξυπνες κοινωνίες και κάθετες βιομηχανίες».

Loutrakiblg.gr: Ξαναζητάμε πρόσβαση στο δημοτικό συμβούλιο Λουτρακίου

«Πράσινες Αποστολές – Green Missions» – Μαθαίνουμε να ανακυκλώνουμε σωστά & Κερδίζουμε δώρα!

Στη «φάκα» οι κλέφτες που «άρπαξαν» 22 ποδήλατα από Κόρινθο και Λουτράκι 

Ψυχογιός: Στη Βουλή το θέμα της ενίσχυσης της Πυροσβεστικής στην Πελοπόννησο

Εθυμοτυπική επίσκεψη του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Τετράδη στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog