Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανακοίνωση του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας Δήμου Κορινθίων

- Advertisement -

«8 Μάρτη- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Από το 1977, ο Ο.Η.Ε. καθιέρωσε την 8 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (ή Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών), σε ανάμνηση των μεγάλων κινητοποιήσεων των γυναικών ιδίως τον προηγούμενο αιώνα, κυρίως για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την ισότητα των φύλων. Φέτος το Ευρωπαϊκό

Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. Επισημαίνει ότι η ισότητα των φύλων έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ΕΕ όμως η πανδημία θέτει ωστόσο σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών.

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε βασικές υπηρεσίες που εκτείνονται από τις πωλήσεις έως τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, που παρέμειναν διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην ΕΕ, οι γυναίκες αποτελούν το 82% των υπαλλήλων ταμείων και το 95% του προσωπικού καθαρισμού και οικιακής φροντίδας.

Πάνω από το 30% των γυναικών στην ΕΕ εργάζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης και απασχολείται σε μεγάλο βαθμό στην άτυπη οικονομία, συχνά χωρίς εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική προστασία και άλλα θεμελιώδη οφέλη. Είναι πολύ πιθανότερο να πάρουν άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά και τους συγγενείς τους, ενώ συχνά χρειάζεται να συνδυάσουν την τηλεργασία με τη φροντίδα των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Λόγω των περιορισμών, πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη χρήση του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει προκαλέσει την αύξηση της διαδικτυακής βίας εις βάρος των γυναικών και της σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών, κυρίως κοριτσιών. (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)

Φέτος, ο ΟΗΕ με θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου), “Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world,” («Γυναίκες σε ηγεσία: Επίτευξη ίσου μέλλοντος σε έναν κόσμο COVID-19»), γιορτάζει τις τεράστιες προσπάθειες γυναικών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο για τη διαμόρφωση ενός πιο ισότιμου μέλλοντος και ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19 και επισημαίνει τα κενά που απομένουν.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης προσπάθειας που απαιτείται από όλους/-ες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών εντάσσεται και η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας Δήμου Κορινθίων, το οποίο αποτελεί μέρος του δικτύου υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΔΟΠΙΦ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕ Πελοπόννησος 2014-2020.

Το Κέντρο απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί/υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.) παρέχοντας δωρεάν ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική στήριξη (με την οπτική του φύλου), εργασιακή συμβουλευτική, νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, κ.ά., οι οποίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο:

Εθνικής Ανεξαρτησίας 58 -Ισόγειο (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)
Τηλ.: 27410 74670 / E-mail: skgyndk@otenet.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog