Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ετοιμη η ψαραγορά της Κορίνθου για τα κούλουμα και το σαρακοστιανό τραπέζι (φωτοΟ

- Advertisement -

Τα φαγητά που τρώμε την Καθαρά Δευτέρα, περιλαμβάνουν πλέον μια μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά με λαχανικά, θαλασσινά και όστρακα, πολλά τηγανητά, καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές, αλοιφές – με την ταραμοσαλάτα σε πρώτο πλάνο – χόρτα βραστά, όσπρια με διάφορους τρόπους, σαλάτες και πάνω από όλα, τη λαγάνα.

Κούλουμα τι τρώμε:Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η παράδοση θέλει το τραπέζι μας να είναι γεμάτο με νηστίσιμα εδέσματα.Θαλασσινά, λαγάνα, χαλβάς, ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ελιές, τουρσιά και όσπρια κάνουν το Σαρακοστιανό τραπέζι να διαφέρει από τα αντίστοιχα των υπολοίπων περιόδων του χρόνου.Ημέρα αργίας η Καθαρά Δευτέρα, δεν βλέπει με «καλό μάτι» το μαγείρεμα, και τα Κούλουμα, δηλαδή η έξοδος στη φύση για να γιορτάσουμε τον ερχομό της Άνοιξης, εκτός από το πέταγμα του αετού, συνοδεύεται κατά παράδοση με αμαγείρευτα και αλάδωτα φαγητά, που δεν χρειάζονται κατσαρόλα.

Ακόμα, η Καθαρά Δευτέρα, στον απόηχο της Αποκριάς, συνοδεύεται με γλέντι (παλιά μάλιστα οι βωμολοχίες και οι φαλλικές αναπαραστάσεις ήταν ο κανόνας), καθώς το κρασί επιτρέπεται για την τέρψη και τη φυγή από τα καθημερινά, λίγο πριν την εσωστρέφεια του ασκητικού σαρανταημέρου. Τα φαγητά που τρώμε την Καθαρά Δευτέρα,περιλαμβάνουν πλέον και μια μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά με λαχανικά, θαλασσινά και όστρακα, πολλά τηγανητά, καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές, αλοιφές – με την ταραμοσαλάτα σε πρώτη ζήτηση–χόρτα βραστά, όσπρια με διάφορους τρόπους, σαλάτες και πάνω από όλα, τη λαγάνα. Όλα με τη συνοδεία κρασιού, τσίπουρου και ούζου, και σε αυτό το πνεύμα είναι και οι συνταγές που σας προτείνουμε.

Από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν λείπουν η παραδοσιακή λαγάνα και ο χαλβάς. Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί βασικό σαρακοστιανό έδεσμα. Μια έρευνα αγοράς είναι πάντα αναγκαία. Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε τη δική μας λαγάνα, αν ωστόσο δεν έχουμε χρόνο ή διάθεση για μαγειρική αγοράζουμε τη λαγάνα από φούρνο και όχι πρατήριο άρτου. Η καλή λαγάνα πρέπει είναι ξεροψημένη και όχι μαλακή. Την τιμητική του στο σαρακοστιανό τραπέζι έχει ο χαλβάς και ιδιαίτερα αυτός που παρασκευάζεται από ταχίνι. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετοί συσκευασμένοι αλλά και χύμα. Αν προτιμήσουμε συσκευασμένο, προσέχουμε ιδιαίτερα την ημερομηνία συσκευασίας του και λήξης. Αν αγοράσουμε χύμα χαλβά, τον προμηθευόμαστε από κατάστημα τροφίμων όπου πωλείται καλυμμένος με πλαστική μεμβράνη και τοποθετημένος σε δροσερό και σκιερό μέρος, χωρίς να έχει αλλοιωθεί η υφή και το χρώμα του.

Απαραίτητα συνοδευτικά της λαγάνας, οι ελιές και ο ταραμάς. Για λόγους νοστιμιάς και ποιότητας είναι προτιμότερο να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική ταραμοσαλάτα ή και διάφορους άλλους μεζέδες με βάση τον ταραμά. Προτιμάμε να αγοράσουμε λευκό ταραμά που είναι ποιοτικά ανώτερος από τον ροζ και χωρίς χρωστικές ουσίες. Πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι έντονη οσμή και χρώμα ομοιόμορφο που κυμαίνεται από το λευκό ως και το ανοιχτό καστανό. Καλό είναι να αποφύγουμε τον λεγόμενο ταραμοπολτό ο οποίος είναι αναμεμειγμένος με αμυλούχες ουσίες. Δεν λείπουν βέβαια, ούτε τα θαλασσινά και τα όστρακα.Τα φρέσκα όστρακα και κυρίως τα θαλασσινά έχουν απίστευτη γεύση και σημαντική διατροφική αξία. Ωστόσο είναι αρκετά ευπαθή και θα πρέπει να προσέξουμε πολύ καλά πώς τα επιλέγουμε.

Το χταπόδι, οι σουπιές, τα θράψαλα και τα καλαμάρια πρέπει να έχουν δέρμα συμπαγές, ελαστικό και γυαλιστερό, με τις βεντούζες και τα πλοκάμια τους να είναι αρκετά σκληρά, και φυσικά να μυρίζουν θάλασσα. Οι αστακοί, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καβούρια θα πρέπει να είναι ζωντανά, δηλαδή να κινούν τα πόδια και τις κεραίες τους, να έχουν γυαλιστερό κέλυφος, χωρίς μαύρες κηλίδες στο κεφάλι τους ή μελανά σημεία και να ευωδιάζουν θάλασσα. Τα διάφορα οστρακοειδή, δηλαδή μύδια, στρείδια, γυαλιστερές και κυδώνια, είναι απαραίτητο να είναι ζωντανά που σημαίνει να διατηρούν κλειστό το κέλυφός τους ή ελάχιστα ανοιχτό.

Όσοι προτιμάτε αχινούς, θα πρέπει να κινούν τα αγκάθια τους δηλαδή να είναι κι αυτοί ζωντανοί με χαρακτηριστική θαλασσινή μυρωδιά. Αν προτιμάτε κατεψυγμένα θαλασσινά και όστρακα, είναι σημαντικό για λόγους υγιεινής και ασφάλειας να διαλέξετε προϊόντα που διατηρούνται σε καταψύκτη σε -18ο C, είναι συσκευασμένα και φέρουν υγειονομική σφραγίδα. Επιπλέον, ελέγχουμε αν αναγράφεται στη συσκευασία τους η επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή, το καθαρό βάρος του προϊόντος, η ημερομηνία συσκευασίας και λήξης καθώς και οι συνθήκες συντήρησης.

 

Κορωνοϊός – Άγιο Όρος: Κλειστό για τους προσκυνητές ως τις 31 Μαρτίου

ΤΩΡΑ LIVE η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας

Κιάτο: Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο

Κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα 2.405 νέα κρούσματα – Σε “κλοιό” η Κορινθία

Κορωνοϊός: 2.405 νέα κρούσματα, 521 διασωληνωμένοι, 49 θάνατοι

- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αναμφιβολα, ιδιαιτερως νοστιμα και λαχταριστα ειναι τα περιφημα σαρακοστιανα, αν και προσωπικα μου πεφτουνε σαν “σαμπρελλα” στο στομαχι, ορισμενα απο αυτα! Αλλη ομολογουμενως θα ητανε η χαρη τους, εαν θα μπορουσαμε να τα γευτουμε σε καποιο παραδοσιακο και cult ταβερνακι παρα θιν’ αλος μαζι με κρασακι και ουζακι και με συνοδεια βεβαιως, βεβαιως, το καταλληλο γυναικειο παρεακι!! Τ.Ζ.

  2. Γάτα ο Vas Val., τα χταπόδια δεν τα τραβηξε φώτο 🐙ρε εσεις πριν σας πω ένα ωραίο για την λαγάνα να πω εδώ για τον γραφικό που μας λέει για τα ζυμαρια και σφολιατες ότι βλακεια έκανα τόσα χρόνια που δεν έριξα στην αγορά της Ουαλίας την λαγάνα🙄😋Λαγανά ρε εσύ τι flat bread και τέτοια που έχουν εδώ.!!! DOLCE&LAGANA 🍞😂Το ανέκδοτο τώρα. Πας να πάρεις λαγάνα και σου λέει 4 ευρώ 🙄προφανώς δεν είναι μια απλή λαγάνα είναι DOLCE £LAGANA 😂😂Καλό τριήμερο και καλά να περάσετε και μην τρώτε πολύ χαλβά και ταραμά 😅😅😅Αντρικος ο LAGANA ⭐🍞

  3. Εγώ από όλα αυτά φίλε ΤΖ έχω αδυναμία στο χταποδακι. 🐙🐙🐙🐙Τα σαρακοστιανα δεν μου άρεσαν γενικά και όταν εμένα Λουτράκι. Μα είναι δυνατόν ο Αντρικος να τρώει ταραμά και τουρσί 😅😅Λαγανά σαλάτα χταποδακι ψαράκι και μπυριτσα και για dessert λιγο χαλβά 🤔Πάνω από όλα είναι η παρέα. Με φίλους οικογενειακά Αντε και για τους ελεύθερους γυναικείο παρέα κι που λες 😜Καλά να περάσεις φίλε ΤΖ με τους δικούς σου σαρακοστή Αποκριες και γενικά να περνάς καλά

  4. Καλησπερα Αντρικο. Και εμενα μου αρεσουν τα χταποδακια, αλλωστε καμποσα τετοια τα εχω πιασει με υποβρυχιο ψαρεμα. Τωρα μου φαινεται πως επιτηδες το κανεις και με τσιγκλας λιγακι με αυτο το “ελευθερους”!! Σαν να λες δηλαδη οτι εμεις οι… ταλαιπωροι, οι εγγαμοι, δεν μπορουμε πλεον, αλλα ουτε εχουμε και δικαιωμα να κανουμε απλη συναναστροφη, συντροφια και παρεουλα με αλλες γυναικες!!? Απ’ οσο ξερω παντρεμενοι ανθρωποι ειμαστε, οχι αιχμαλωτοι και καταδικασμενοι εφ ορου ζωης…!! Εμπαση περιπτωση και εσυ να εισαι καλα και να περασεις με την οικογενεια σου ενα ομορφο τριημερο και να εχεις επισης και μια καλη σαρακοστη, αγαπητε φιλε Αντρικο! Τ.Ζ.

  5. Και ψαροντουφεκας ο ΤΖ😜😜έχεις λίγο τάση στο “καμάκι” και δικαιολογησε 😜Παρέα φυσικά και μπορείς να έχεις φίλτατε ΤΖ αλλά πόσο θα παραμείνει στην φιλιά είναι το θέμα. Πάντως βρε αδερφέ ΤΖ από τα γραφωμενα σου σε θέματα έγγαμου βίου και συγκεκριμένα στο δικό σου “βίο” μας τα παρουσιάζεις πολύ black! Νομίζω φίλε ότι όταν πάρεις την αποφαση να παντρευτείς θα υποστείς και ορισμένες συνέπειές η στερήσεις 🤔😜Το να εισε παντρεμένος και ελεύθερο πουλί και από καναρα σε καναρα να πετάω που λέει και ο Χρηστάκης δύσκολο να το καταφέρεις αλλά όχι και ακατόρθωτο 😜😜Καλή μέρα φίλε ΤΖ😜😎

  6. Αντρικο φιλε θα σου απαντησω με μια γνωστη αν και ελαφρως παραφρασμενη ρηση: “Του Τ.Ζ. ο τραχηλος, ζυγο δεν υπομενει”! Παντως, αυτο το “οχι και ακατορθωτο” που λες στο τελος με γεμιζει ελπιδες και με κανει να αισιοδοξω! Τ.Ζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog