Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Αντάρτικο» εμπόρων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

- Advertisement -

Οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των εμπόρων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, σε αυτές τις δύο περιοχές – αλλά και στην Κοζάνη -, ενώ σε όλη την υπόλοιπη χώρα θα ανοίξουν με click away ή click in shop και με τη χρήση του νέου κωδικού 13032.

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, εξήγησε πως η απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στις 3 συγκεκριμένες περιοχές πάρθηκε, διότι παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού. «Είναι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κάτω από μία ίδια ομπρέλα: Αυτή της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, αλλά και ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καλούν την κυβέρνηση να αναιρέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να λειτουργήσουν τα καταστήματα, όπως στην υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα, επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν έκτακτη κινητοποίηση για την απόφαση, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης για να συντονίσουν οι επαγγελματίες τις επόμενες κινήσεις τους.

https://youtu.be/LrsKTpiyZoQ

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του νομού με ανακοίνωσή της ζητεί την άρση της απόφασης, την οποία χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη απόφαση, η οποία δοκιμάζει και άλλο τις αντοχές χιλιάδων επαγγελματιών και εμπόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο δίνουν μάχη επιβίωσης, λόγω της πανδημίας» και δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των εμπόρων του νομού».

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της η ΕΕΘ, αναφέρει ότι «μας προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να αναστείλει το άνοιγμα της αγοράς για μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες είχε 350 κρούσματα, όταν την ίδια ώρα, στην Αθήνα όπου καταγράφεται το 60% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας και οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά από την προσεχή Δευτέρα 5/4».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του στην απόφαση: «Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορονοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου, και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Ζέρβας χαρακτηρίζει «αιφνιδιαστική» και «δυσάρεστη» την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα, τη στιγμή μάλιστα που «όλοι ανέμεναν το αντίθετο». «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και μετά από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης» σημειώνει και τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια».

 

Πάτρα: Οι έμποροι ετοιμάζουν «αντάρτικο» και ανοίγουν τα καταστήματα

Σε αντάρτικο προσανατολίζονται οι έμποροι της Πάτρας που σκοπεύουν να ανοίξουν τα καταστήματά τους τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το thebest.gr, ο πρόεδρος του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Αχαΐας, Κώστας Ζαφειρόπουλος, ανέφερε πως οι καταστηματάρχες σκοπεύουν με βάση τις μέχρι τώρα αντιδράσεις να ανοίξουν τα καταστήματά τους με τα μέτρα που ισχύουν για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Με ποια λογική ανοίγει η Αθήνα η οποία είναι κατακόκκινη επιδημιολογικά, αλλά όχι η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη;» αναρωτήθηκε ο κ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε πως την Κυριακή, οι έμποροι θα συναντηθούν στο Επιμελητήριο Αχαΐας με τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίος έρχεται στην Πάτρα ακριβώς γι αυτόν τον λόγο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Στέλιος Πέτσας, θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Πάτρας Κώστα Πελετίδη στο Δημαρχείο στις 09:00 και, αμέσως μετά θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εμπόρων, στο Επιμελητήριο.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος, ενημέρωσε πως οι καταστηματάρχες θα ανοίξουν τα καταστήματά, χωρίς την παρουσία υπαλλήλων, για να τους προστατεύσουν από πρόστιμα σε περίπτωση «ευτράπελων».

 

Self test: Με φορτηγά μεταφέρθηκαν σε αποθήκη της Αττικής – Αποκλειστικές εικόνες

Έρχεται και 4ο νοσοκομείο μόνο για ασθενείς με κορωνοϊό στην Αττική

Τραγωδία στην Εύβοια: Τρεις άνθρωποι νεκροί σε εργατικό ατύχημα

Συνάντηση Γκιώνη με τους Αντιπεριφερειάρχες για σημαντικά έργα στο δήμο

Στο Ξυλόκαστρο ο Χρίστος Δήμας.

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog