Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Πόλος έλξης» νέων πτήσεων το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα

- Advertisement -

Αν και τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας παραμένουν, καθώς η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κάθε εβδομάδα επεκτείνει την ισχύ των περισσότερων notamς, πολλές αεροπορικές εταιρείες «ποντάρουν» στην χώρα μας και ανακοινώνουν, η μια μετά την άλλη, αύξηση πτήσεων και κυρίως προ τα ελληνικά νησιά.

Οι σημαντικές αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία ανατρέπουν τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, καθώς οι ταξιδιώτες προτιμούν να ταξιδεύουν στον προορισμό τους μέσω απευθείας πτήσεων και όχι με μετεπιβιβάσεις και αναμονές σε άλλες χώρες και αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή εγκαταλείπονται τα μεγάλης διάρκειας ταξίδια (long haul), αλλά και όσα πραγματοποιούνται για εργασία ή αναψυχή λόγω των απαγορεύσεων και των περιορισμών από χώρα σε χώρα.

Η χώρα μας έχει ήδη κλείσει τουριστικές συμφωνίες με το Ισραήλ και τη Σερβία και διαπραγματεύεται και με άλλες χώρες, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν.

Ryanair

Η Ryanair που το 2018 είχε προχωρήσει σε κλείσιμο βάσεών της στην Ελλάδα, μειώνοντας τα αεροσκάφη της σε μια στρατηγική μείωσης δαπανών, τρία χρόνια μετά, εν μέσω πανδημίας, αλλάζει στάση και προχωράει στη δημιουργία τριών νέων βάσεων σε ισάριθμους ελληνικούς περιφερειακούς προορισμούς και στην προσθήκη τεσσάρων αεροσκαφών.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων, που αποδεικνύει την ανάκαμψη της ζήτησης για ελληνικούς προορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, για το διάστημα Ιούλιος – Οκτώβριος, δημιουργεί τρεις νέες βάσεις σε Κέρκυρα, Χανιά και Ρόδο, προσθέτοντας τέσσερα αεροσκάφη Boeing. Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας ενισχύει το δίκτυό του με 15, 18 και 13 νέους προορισμούς στα Χανιά, στην Κέρκυρα και στη Ρόδο, αντίστοιχα, συνδέοντας τις τρεις νησιωτικές περιοχές με πόλεις όπως, η Βαρκελώνη, το Μπάρι, η Μασσαλία, η Πάφος, το Τελ Αβίβ και η Βερόνα.

Η Aegean

Ενισχύοντας περαιτέρω τη συνδεσιμότητα νησιωτικών και περιφερειακών προορισμών με το εξωτερικό, η Aegean αυξάνει, από τα τέλη Μαΐου και σταδιακά έως την καρδιά της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, τη δραστηριότητά της στην Αγγλία και στα διεθνή αεροδρόμια του Λονδίνου, Χίθροου και Γκάτγουικ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η αεροπορική, όπως προκύπτει από το σύστημα των κρατήσεών της, προσθέτει πέντε νέους προορισμούς, δηλαδή Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Μύκονο και Σαντορίνη, διπλασιάζοντας τα απευθείας δρομολόγια από το Λονδίνο προς την Ελλάδα.

Οι επτά περιφερειακές της βάσεις από τις οποίες τρεις, σε Κέρκυρα, Μύκονο και Σαντορίνη είναι καινούργιες, ενισχύονται με 33 νέα απευθείας δρομολόγια, με την Aegean να απασχολεί 18 αεροσκάφη, διαθέτοντας για το καλοκαίρι αποκλειστικά στην περιφέρεια περισσότερα από 100 απευθείας δρομολόγια εξωτερικού.

Αλλά και από τον κόμβο της Αθήνας, το πτητικό πρόγραμμα της Aegean αντιστοιχεί περίπου στο 70% των διαθέσιμων θέσεων, συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2019, διαθέτοντας δρομολόγια από και προς την ελληνική πρωτεύουσα σε 37 χώρες και 92 προορισμούς, από τους οποίους οι 65 αφορούν το εξωτερικό.

Sky Express

Με περισσότερες πτήσεις επιδιώκει και η Sky Express να συνδέσει, κατά το φετινό καλοκαίρι, ελληνικούς προορισμούς με το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι Βρυξέλλες και η Λάρνακα.

British Airways

Λόγω της συρρίκνωση των μεγάλης διάρκειας πτήσεων, η British Airways αξιολογεί το ενδεχόμενο της χρησιμοποίησης μεγάλου τύπου αεροσκαφών, όπως Boeing 787, 777 και Airbus SE A350, που παραμένουν ως επί το πλείστον καθηλωμένα στο αεροδρόμιο Χίθροου, έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρουν περισσότερους από 250 επιβάτες το καθένα. Κι αυτό, δεδομένου ότι ο βρετανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την ακύρωση περισσότερων από 15 μεγάλης διάρκειας πτήσεων για τη φετινή θερινή περίοδο.

Αν και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να δέχεται πιέσεις για να κρατήσει κλειστά τα σύνορα σε ταξίδια αναψυχής και τον Μάιο, η BA εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρατεύσει τα αεροσκάφη τύπου Boeing 787, 777 και A350,  για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς και για τα ελληνικά νησιά.

Air France-KLM

Ο όμιλος Air France-KLM, κατά τη φετινή θερινή περίοδο, θα συνδέει τη Γαλλία, με αφετηρία το αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκωλ», με την Αθήνα, αλλά και με τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και το Ηράκλειο.

Οι πτήσεις για Θεσσαλονίκη θα είναι δύο την εβδομάδα για το διάστημα από 4 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου και τρεις την εβδομάδα, από 14 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου. Το δρομολόγιο για Μύκονο θα είναι τρεις φορές την εβδομάδα, από 1η Ιουνίου έως 3 Ιουλίου και δύο φορές από 12 Ιουλίου έως 25 Αυγούστου.

H Σαντορίνη θα εξυπηρετείται με τέσσερις πτήσεις για το διάστημα 31 Μαΐου έως 4 Ιουλίου και με μία πτήση από 14 Ιουλίου έως 25 Αυγούστου, ενώ για το Ηράκλειο της Κρήτης οι πτήσεις ξεκινούν στις 17 Απριλίου και θα διαρκέσουν έως τις 30 Οκτωβρίου, με συχνότητα που φτάνει και κάθε μέρα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο.

Τέλος, η Κέρκυρα και η Ρόδος εντάσσονται στο πρόγραμμα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα.

Πάντως, εφόσον υπάρξει αυξημένη ζήτηση για το καλοκαίρι του 2021, προς τους ελληνικούς προορισμούς, ο όμιλος Air France – KLM αναμένεται να ενισχύσει το πρόγραμμα που έχει  ανακοινωθεί έως τώρα για το φετινό καλοκαίρι.

Qatar Airways

Τις πτήσεις προς την κοσμοπολίτικη Μύκονο από την Ντόχα επαναφέρει το φετινό καλοκαίρι η Qatar Airways, προγραμματίζοντας την εκτέλεση τριών πτήσεων ανά εβδομάδα. Η αεροπορική, που υλοποιεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο από το 2018, προχώρησε στην αναστολή του το καλοκαίρι του 2020, λόγω της πανδημίας.

Η πτήση θα συνδέει το ελληνικό νησί με περισσότερες από 35 πόλεις σε Ασία και Μέση Ανατολή.

Wizz Air

Νέα δρομολόγια από το Τελ Αβίβ προς τα ελληνικά νησιά προσθέτει η Wizz Air, για να καλύψει τη ζήτηση μετά και τη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ.

Τα νέα δρομολόγια, που θα αρχίσουν από τον Ιούνιο, ενώνουν το Τελ Αβίβ με την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο και έρχονται να προστεθούν  σε εκείνα που ήδη έχει ανακοινώσει η ουγγρική αεροπορική εταιρεία προς Ρόδο, Κρήτη, Μύκονο και Σαντορίνη.

Blue Air

Η Ρουμάνικη αεροπορική εταιρεία Blue Air ανακοίνωσε την BBT Air – Aviation Services ως Γενικό Αντιπρόσωπο Πωλήσεων (GSA) στην Ελλάδα.

Η BBT Air θα είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις, την ανάπτυξη και τη γενικότερη εκπροσώπηση της αεροπορικής εταιρείας στην ελληνική αγορά, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας τόσο προς μεμονωμένους πελάτες όσο και προς τα τουριστικά γραφεία.

Αυτό το καλοκαίρι, η Blue Air θα εκτελεί πτήσεις προς την Αθήνα και άλλους ηλιόλουστους προορισμούς σε ελληνικά νησιά. Ξεκινώντας από τον Απρίλιο, η αεροπορική εταιρεία θα συνδέει την Αθήνα με το Βουκουρέστι και το Μπακάου, καθώς και το Ηράκλειο, τη Μύκονο, τη Ρόδο και τη Ζάκυνθο με το Βουκουρέστι.

Volotea

Ενισχύει το δίκτυο εσωτερικού της η Volotea, καθώς ανακοίνωσε την έναρξη πτήσεων προς τη Ζάκυνθο από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο.

Από τις 3 Ιουνίου, η Volotea θα προσφέρει μια νέα διαδρομή προς τη Ζάκυνθο από τη Θεσσαλονίκη. H νέα πτήση θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες 3 προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη και Ηράκλειο) και θα λειτουργεί 2 φορές την εβδομάδα, την Τρίτη και την Πέμπτη.

Η αεροπορική εταιρεία προσφέρει συνολικά 68.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2021 από τη Θεσσαλονίκη, αύξηση +269% σε σύγκριση με το 2020.

Transavia

Η Transavia ανακοίνωσε νέες αεροπορικές πτήσεις προς την Ελλάδα από το Μονπελιέ και τη Νάντη, για το καλοκαίρι 2021, στις αρχές Ιουλίου.

Η Transavia επεκτείνει το θερινό της πρόγραμμα από τη βάση της Νάντης ανοίγοντας μια νέα διεθνή διαδρομή προς την Κέρκυρα, η οποία θα λειτουργεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αυτή η νέα πτήση έρχεται να προστεθεί στα 4 ακόμη δρομολόγια που έχει ήδη εξαγγείλει η εταιρεία προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη.

Η πτήση Nantes-Atlantique – Κέρκυρα θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα (Σάββατο). Η πρώτη πτήση έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιουλίου 2021.

Η εταιρεία επεκτείνει επίσης το πρόγραμμά της από το Μονπελιέ με την έναρξη μιας νέας πτήσης προς τη Σαντορίνη. Η πτήση αυτή έρχεται να προστεθεί στις πτήσεις προς το Ηράκλειο και την Αθήνα, που ήδη έχουν εξαγγελθεί από την εταιρεία από το Μονπελιέ.

Η γραμμή Montpellier-Méditerranée – Σαντορίνη, θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα (Δευτέρα). Η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου 2021.

Από τη Μαρία Μόσχου

 

1η Διαδικτυακή Εθνική Συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου PATH2LC

Παράσταση διαμαρτυρίας για το δημοτικό σχολείο της Αλμυρής

Με έδρα το Λουτράκι, η Σωτηρία Παπακωνσταντίνου υπογράφει το πρώτο της εξαιρετικό Μυθιστόρημα, «ΜΑΤΘΙΛΔΗ – ΑΓΚΑΘΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ»

Κορινθία: Ένταξη έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Πελοπόννησος

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog