Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου στα Υπουργεία για τη δημόσια υγεία και τα self tests

- Advertisement -

Γιατί η Κυβέρνηση ΔΕΝ ακούει τους ειδικούς ιατρούς (βιοπαθολόγους και μικροβιολόγους) και τα απορρίμματα των εκατομμύριων ατομικών τέστς, για τον επικίνδυνο κορωνοϊό , μας ζητά να τα πετάμε στους κάδους με όλα τα απορρίμματα, αντί να συλλέγονται από ειδικούς και να αποτεφρώνονται (καίγονται σε κλίβανους), ως επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα;

Πού είναι η ευθύνη της;

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, με την με αρ. 7/14-4-2021 απόφασή του, έστειλε έγγραφη αίτηση –αναφορά προς τους: 1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, νομίμως εκπροσωπουμένου από τον κ. Υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα,

2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, νομίμως εκπροσωπουμένου από τον κ. Υπουργό Υγείας, Βασίλειο Κικίλια 3) ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, 4) ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟ, με σκοπό να ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ τους, το πρόσφατο έγγραφο – ανακοίνωση που δημοσίευσαν στα Μ.Μ.Ε. η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων των self tests ανίχνευσης του Covid-19 που ήδη έκαναν 40.000 μαθητές και προβλέπεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν 10.000.000 και που θα κάνουν μαθητές ανά εβδομάδα, οι εργαζόμενοι κλπ. και τα οποία – σύμφωνα με τις έγγραφες οδηγίες (από 10-4.2021), που δόθηκαν από την Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας- θα απορρίπτονται, εφόσον είναι θετικά, σε διπλή σακούλα κλειστή στον πράσινο ή γκρι κάδο απορριμμάτων και σε μία κλειστή σακούλα, εφόσον είναι αρνητικά , στους ίδιους κάδους.

Ερωτήθηκαν λοιπόν οι ως άνω αρμόδιοι, εάν σε αυτούς γνωστό ότι το περιεχόμενο των πράσινων και γκρι κάδων απορριμμάτων συλλέγονται από τα απορριμματοφόρα των Δήμων, εναποτίθενται στις εκάστοτε χωματερές και ακολούθως συμπιέζεται με ειδική πρέσα το περιεχόμενό τους, ώστε να γίνει ένας συμπαγής, μικρότερος όγκος σκουπιδιών. Αυτή η διαδικασία ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους και είναι πιθανότατα παράνομη σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη συλλογή ιατρικών αποβλήτων και δη μολυσμένων, δεδομένου ότι τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα να εμποτίσουν όλα τα απορρίμματα, τα οποία εν συνεχεία πηγαίνουν σε ανεξέλεγκτες χωματερές και εκεί ζώα και άνθρωποι – ρακοσυλλέκτες θα μολυνθούν με τα μολυσμένα ιατρικά απόβλητα των ανωτέρω self tests και θα μολύνουν και άλλους κατοίκους στις γειτνιάζουσες κοινότητεςα, θα μεταφερθούν ως υλικά με τυχούσα βροχή σε υπόγεια ύδατα, λίμνες , μέσω ποταμών και χειμάρρων, αλλά και στην θάλασσα και θα μολύνουν και τα θαλάσσια είδη και γενικά θα προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στο περιβάλλον της Χώρας μας, το οποίο προστατεύεται Συνταγματικά με το άρθρο 24 του Συντάγματος και με Νόμους όπως ο Ν. 1650/1986 (ΦΕΚ160/Α/16101986) για την Προστασία του Περιβάλλοντος, η Υ.Α. 37591/2031/203- ΦΕΚ 1419/Β/1-10-2003 (Μέτρα και όροι για την Διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων από υγειονομικές μονάδες).

Επειδή ζώα και ρακοσυλλέκτες ήδη επισκέφθηκαν τους γκρί και πράσινους κάδους πριν την αποκομιδή των 40.000 self tests από τις Υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων και Κοινοτήτων την Δευτέρα 12-4-2021 και πιθανότατα μολύνθηκαν, και δεν γνωρίζουμε να υπάρχει πρόνοια από το κράτος μας για εκείνους, τους τελευταίους, αλλά για τα ζώα που τυχόν επισκέφθηκαν τους ως άνω κάδους το ίδιο χρονικό διάστημα (Κυριακή βράδυ και πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 12-4-2021) .

Επειδή σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως ισχυρίζεται και διατυμπανίζει η Κυβέρνησή μας, εμείς( εννοείται οι Δικηγόροι) σας γνωρίζουμε κατά λέξη ό,τι λένε ακριβώς οι ειδικοί Μικροβιολόγοι και βιοπαθολόγοι της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας- Εργαστηριακής Ιατρικής (Μικροβιολόγοι), την Δευτέρα 22-3-2021 στα Μ.Μ.Ε.:
«…Την έντονη διαμαρτυρία τους και την κάθετη αντίθεσή τους στην εφαρμογή των self-tests για την ανίχνευση του αντιγόνου SARS-CoV-2 από τους πολίτες δηλώνει η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής, (Μικροβιολόγοι).

Πρόκειται για τις γνωστές ταχείες δοκιμασίες ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού (rapid tests) με απλουστευμένη εκτέλεση, ώστε να μπορεί και ο μη ειδικός (ο κάθε πολίτης) να τις χρησιμοποιήσει ακόμη και στο σπίτι του (home testing) ή να τις εκτελέσει με τη βοήθεια του φαρμακοποιού του.

Όπως αναφέρουν, με ανακοίνωση τους, τα τεστ αποτελούν ιατρική πράξη που μόνο γιατροί μπορούν να πραγματοποιούν ενώ μπορεί να προκύψουν λάθος αποτελέσματα από τη χρήση τους
Όπως τονίζουν επίσης, το χειρότερο είναι η περαιτέρω διασπορά του ιού μέσω των κοινών σκουπιδιών, αφού πρόκειται για μολυσματικά απόβλητα που σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να αποτεφρώνονται από πιστοποιημένο φορέα, όπως προβλέπεται από την ειδική νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Στην περίπτωση εκτέλεσης των τεστ αυτών σε χώρους όπως τα φαρμακεία, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες βιολογικής ασφάλειας που τηρούνται σε οργανωμένα ιατρεία νοσοκομείων ή ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας με τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού από τον δειγματολήπτη και απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, σε δοχεία συλλογής αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων και η απομάκρυνσή τους να γίνεται από διαπιστευμένους φορείς» αναφέρουν..

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί βιοπαθολόγοι έχουν προτείνει την διάθεση των τεστ αυτών στις επίσημες δομές υγείας όπως τα κέντρα υγείας, τις ΤΟΜΥ, τα ΠΕΔΥ και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια προκειμένου τα τεστ να διενεργούνται με όλους τους κανόνες ασφαλείας και με σωστή αξιολόγηση και καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID-19 για την επιτήρηση και τον έλεγχο της πανδημίας. Επισημαίνουν μάλιστα ότι παρότι ο μοριακός έλεγχος για κορωνοϊό έχει κοστολογηθεί, συνεχίζει να μην συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ…».

 

Με βάση τα ανωτέρω, οι Δικηγόροι ΖΗΤΟΥΝ:

Να προβούν οι αρμόδιοι σε άμεσες και επείγουσες ενέργειες , ώστε να αποκατασταθεί η Νομιμότητα και να Προστατευθούν τα ατομικά, κοινωνικά Δικαιώματα και ειδικότερα να προστατευθεί η Υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό κατά το Σύνταγμα και τους Νόμους που συμφωνούν με αυτό και σύμφωνα με την ως άνω ισχύουσα νομοθεσία για την διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων..
Το θέμα για τους ανθρώπους και το Περιβάλλον δεν είναι η μετάθεση των ευθυνών της Κυβέρνησης στους Πολίτες , αλλά είναι το εξής ερώτημα, στο οποίο πρέπει η κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση να απαντήσει: Πόσο πολύ θέλει η κυβέρνηση να έχει ένα υγιές Περιβάλλον, για να διαβιώνουν σε αυτό ευτυχισμένοι και υγιείς Πολίτες;

Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΥΓ. Μπορείτε κκ Δήμαρχοι Κορινθίων, Λουτρακίου-Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων και των άλλων Δήμων του Νομού μας, να ζητήσετε οι κάτοικοι σας να τοποθετούνται τα απορρίμματα των τεστς σε ειδικά τοποθετημένους σε ειδικούς κάδους, προκειμένου να συλλέγονται τα απορρίμματα από ειδικό συνεργείο για τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, ώστε να δώσετε το καλό παράδειγμα στο Κράτος μας και στους άλλους Δήμους;
Μπορείτε Δάσκαλου, καθηγητές μαθητές, εργαζόμενοι και γονείς να πετάτε τα τέστς στους ειδικούς κάδους που θα τοποθετήσουν οι Δήμοι και εάν δεν τοποθετηθούν να τους υποχρεώσετε να το πράξουν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Με εκτίμηση
Νικόλαος Γ. Λόης

Επισινάπτεται η απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου..

 

Αίτηση - Αναφορά Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου

 

Λουτράκι: Αδέσποτο σκυλί δάγκωσε 15χρονο κορίτσι (φωτο-video)

Συνάντηση Μαριλένας Σούκουλη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κο Γιώργο Διδασκάλου και τον Γραμματέα της Ένωσης Φίλων Διώρυγας Κορίνθου “Ο Περίανδρος”.

Παρουσία του Γ. Ψυχογιού, στη διακομματική συζήτηση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης

Τρία θετικά κρούσματα σήμερα 15/04 στο Λουτράκι

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog