Εκτός από τη μετακίνηση εκτός νομού για το Πάσχα, προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες.

Για τον εορτασμό του φετινού Πάσχα, η Εκκλησία προτείνει υπαίθριες Ακολουθίες, Ανάσταση σε πλατείες και αύλειους χώρους εκκλησίων και μεγαλύτερο αριθμό πιστών εντός των ναών.

 

Σε επιστολή, που απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, βρίσκεται η λειτουργία των ναών και των ιερών μονών κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Η πρόταση της Εκκλησίας είναι να επιτραπεί η παρουσία έως 100 ατόμων εντός των μεγάλων ναών και να ισχύσει η αναλογία του ενός πιστού ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου στις εκκλησίες.

 

Παράλληλα, προτείνει να επιτραπεί να γίνονται υπαίθριες Ακολουθίες, και η Ακολουθία της Ανάστασης να μπορεί να γίνει σε πλατείες και σε προαύλειους χώρους εκκλησιών. Τέλος η Εκκλησία προτείνει και την αλλαγή του ωραρίου, καθώς οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12 το βράδυ, αλλά και η Ανάσταση μετά τις 12. Με τη νέα συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου να είναι προγραμματισμένη πριν την Κυριακή των Βαΐων (25 Απριλίου 2021), το υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής για το θέμα, έχοντας υπό στενή παρακολούθηση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

Self test σε πιστούς και ιερείς

Με το νέο όπλο ανά χείρας, τα self test, η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας. Ένα σενάριο, που εξετάζει η επιτροπή των ειδικών, είναι να επιτραπεί ο εκκλησιασμός σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, υπό προϋποθέσεις.

Self test σε ιερείς και πιστούς

Ένας πιστός ανά 25 τετραγωνικά μέτρα
Έως 50 άτομα για τους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς (στο μοντέλο του περσινού Πάσχα)
Τι θα γίνει με λιτανείες και περιφορές
Οι ειδικοί φέρονται να είναι προβληματισμένοι, όσον αφορά τις λιτανείες και τις περιφορές. Με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται το επόμενο δεκαήμερο, πολύ πιθανόν να μη γίνει ούτε φέτος η περιφορά του Επιταφίου εκτός ναού τη Μεγάλη Παρασκευή.

 

Μητροπολίτης Δημητριάδος: Μπορεί να γίνει περιφορά γύρω από τον ναό

«Πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση. Μετά την εμπειρία των Χριστουγέννων έχουμε προχωρήσει με πολύ σύνεση, έχουμε σεβαστεί τα μέτρα. Ο λαός έχει πειστεί ότι πρέπει να είναι με μάσκες μέσα στους ναούς» είπε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, λέγοντας πως δεν μπορεί να συμβεί ό,τι είχε συμβεί το προηγούμενο Πάσχα.

«Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό αλλά πρέπει να αναφερθούμε κυρίως στο ωράριο. Οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές ακολουθίες», πρόσθεσε μιλώντας στο Mega. «Η περιφορά του Επιταφίου δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό», είπε ο κ. Ιγνάτιος.

 

Στη διώρυγα της Κορίνθου ο Μητσοτάκης -Ενημερώθηκε για τα έργα αποκατάστασης

Από τη Γη στη Σελήνη μέσω…. Κορίνθου!

Πρόσληψη 4 ατόμων στο Δήμο Κορινθίων

Η Ι.Μ Κορίνθου κοντά στις ανάγκες της ΟΠΚΕ Κορινθίας

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα με μισθό 750 ευρώ

.