Είχε αφιερώσει 40 χρόνια από την καριέρα του στην Ελλάδα και είχε συνδέσει την πορεία του με τη Νεμέα – Βαθιά θλίψη στον χώρο του πολιτισμού και της αρχαιολογίας
Ο αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ έφυγε από τη ζωή σήμερα και βύθισε στην θλίψη τους συναδέλφους και τους κοντινούς του ανθρώπους.

Όσοι τον γνώριζαν προσωπικά ή είχαν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, μιλούν όχι μόνο για έναν σπουδαίο αρχαιολόγο, αλλά πάνω από όλα, έναν σπουδαίο άνθρωπο.

Είχε γεννηθεί στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, όπου και σπούδασε αρχαία Ελληνικά. Είχε έναν ιδιαίτερο δεσμό με την χώρα μας, πριν ακόμα κάνει το διδακτορικό του στην Κλασσική Αρχαιολογία. Όταν λοιπόν, ολοκλήρωσε τις σπουδές του, συμμετείχε σε διάφορα προγράμματα ανασκαφής στην Ολυμπία και την Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Ήταν υπεύθυνος για την ανακάλυψη του Σταδίου, όπου διεξάγονταν τα Νέμεα και για την κατασκευή του αρχαιολογικού μουσείου της περιοχής. Τα επόμενα χρόνια της ζωής του διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα και παρέμεινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Το 2005 με προεδρικό διάταγμα πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος και τιμήθηκε για την προσφορά του με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αποχαιρέτησετον σπουδαίο αρχαιολόγο: «Με την απώλεια του Στέφανου Μίλλερ, η αρχαιολογική έρευνα χάνει έναν σπουδαίο, αφοσιωμένο επιστήμονα και η Ελλάδα έναν μεγάλο φίλο. Ο Στέφανος Μίλλερ αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στην ανακάλυψη και στην ανάδειξη των θησαυρών της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανασκαφική του έρευνα στη Νεμέα, το διδακτικό του έργο, η θητεία του ως Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, χαρακτηρίζονταν πάντοτε από ένα σημαντικό όραμα, την παράλληλη πορεία της επιστήμης με την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού. Αποχαιρετούμε τον Στέφανο Μίλλερ με θλίψη. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του, κρατούμε στη μνήμη μας με σεβασμό και εκτίμηση, την επιστημονική του λαμπρότητα, την ανθρωπιά και την προοδευτική του σκέψη».

Ανάμεσα στους ανθρώπους, που έσπευσαν να πουν το δικό τους αντίο στον αρχαιολόγο, ήταν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο οποίος το έκανε με μία δημοσίευση στο Twitter.

Συγκεκριμένα, έγραψε: «Αποχαιρετάμε έναν σπουδαίο Έλληνα τον αρχαιολόγο Στέφανο #Μίλλερ. Αφιερώθηκε στην #Νεμέα, έφτιαξε το μουσείο, την αναστύλωση του ναού του Δία, τα Νέμεα, δίδαξε σε χιλιάδες μαθητές, ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους και ήταν το σημείο αναφοράς, ο πρεσβευτής της Νεμέας ανά τον κόσμο».

 

Την ανάρτηση του Χρίστου Ζήμα αναδημοσίευσε και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σχολιάζοντας: «Πολύ θλιβερά νέα για έναν Αμερικανό λόγιο, που συνέβαλε σημαντικά στους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας (και της Καλιφόρνια)».

 

Ακολουθεί το συλλυπητήριο μήνυμα του πρώην αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη

Η ανακοίνωση της απώλειας του Στέφανου Μίλλερ του επικεφαλής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, συγκινεί όλους τους Έλληνες, όλους τους Πελοποννήσιους και τους απανταχού της γης φίλους και θαυμαστές της Νεμέας.
Ο Στέφανος Μίλλερ υπήρξε σπουδαίος φιλέλληνας και επιστήμονας παγκόσμιας εμβέλειας, θαυμαστής του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελλάδας. Είχε ταυτιστεί με το κάλος της Νεμέας, την αναστύλωση του ναού του Δία και την αναβίωση των Νέμεων Αγώνων.
Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του και κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και να έχω πάντοτε στη μνήμη μου αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, του οποίου το αποτύπωμα θα μείνει ανεξίτηλο.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους συνεργάτες του.

Πέτρος Τατούλης