Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αθάνατος! Η Ελλάδα αποχαιρετά το Μίκη Θεοδωράκη

- Advertisement -

Χιλιάδες άνθρωποι έκλιναν το γόνυ στον μεγάλο Έλληνα- Παραμένουν έξω από τη Μητρόπολη παρά το ψιλόβροχο – Απούσα η κόρη του Μαργαρίτα – Με επικηδείους από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον γ.γ. του ΚΚΕ ολοκληρώνεται το τελετουργικό στην Αθήνα – Τρισάγιο στη μνήμη του από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας έκλιναν το γόνυ κατά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Η διαδικασία απόδοσης τιμής στον μεγάλο Έλληνα ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη της Αθηνας και πλέον, το τελευταίο ταξίδι του στη γη της Κρήτης, όπου «ξεκουράζονται» οι γονείς και ο αδελφός του Γιάννης θα ξεκινήσει μετά την τελετή αποχαιρετισμού, κατά την οποία επικηδείους θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ηδη, στη Μητρόπολη παίρνουν θέση οι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της χώρας.

Στις 2 το μεσημέρι η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη όπου θα ψαλεί τρισάγιο στη μνήμη του από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Κοντά στη σορό βρίσκεται η οικογένεια του μεγάλου εκλιπόντος, αλλά όχι η κόρη του Μαργαρίτα.

Όλος ο πολιτικός κόσμος βρίσκεται στη Μητρόπολη για τον αποχαιρετισμό στον σπουδαίο Έλληνα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της βουλής Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Φώφη Γεννηματά, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Γιώργος Παπανδρέου, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές στάθηκαν πλάι- πλάι στο μητροπολιτικό ναό της Αθήνας τιμώντας τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.
Λίγα λεπτά μετά τις 2 στη Μητρόπολη έφτασε η Μαρία Φαραντούρη, η εμβληματική ερμηνεύτρια του Μίκη Θεοδωράκη, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Τηλέμαχο Χυτήρη και λίγο αργότερα ο συγγραφέας του «Ζ», Βασίλης Βασιλικός.

Παρά το ψιλόβροχο που άρχισε να πέφτει λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, η πλατεία μπροστά από τη Μητρόπολη, αλλά και οι γύρω δρόμοι είναι γεμάτοι από κόσμο που άλλοτε τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλες στιγμές φώναζαν «Αθάνατος».

Στις 3 το μεσημέρι ένα λεπτό μετά την είσοδο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ξεκίνησε η τελετή αποχαιρετισμού, με το τρισάγιο που ψάλλει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.Ιερώνυμος.

Στη συνέχεια η σορός θα κατευθυνθεί προς την πύλη Ε7 στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην Ε3 απ’ όπου ο Μίκης Θεοδωράκης θα ξεκινήσει για το τελευταίο του ταξίδι με προορισμό την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του, τα Χανιά, όπου αναμένεται να φθάσει στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης.

Με αυτοκινητοπομπή η σορός του θα μεταφερθεί αρχικά στην Δημοτική Αγορά Χανίων και στη συνέχεια θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων ως τις 12 το μεσημέρι.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στη 1 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά για να συνοδευτεί, μετά το πέρας της, η σορός, πεζή, στο Κοιμητήριο του Γαλατά όπου και θα ταφεί, μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του.

Από τη Ζάτουνα στην Αθήνα για να τιμήσουν τον Μίκη

Πολίτες, από τη Ζάτουνα της Αρκαδίας εκεί όπου ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκτοπιστεί επί χούντας, ήρθαν σήμερα στην Αθήνα για αποτίσουν φόρο τιμής στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη.

Εκπρόσωπος του Μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» στη Ζάτουνα Αρκαδίας μιλώντας στο protothema.gr λέει πως πρόσφατα ο συνθέτης του είχε πει ότι θα φύγει από τη ζωή μέσα στο 2021 ζητώντας του να κρατήσει άσβεστο το πνεύμα της επανάστασης με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. «Για μας είναι ο δεύτερος Κολοκοτρώνης», ανέφερε συγκινημένος

protothema.gr

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το ελαχιστο που μπορω να γραψω ειναι πως ο Μικης στην συνειδηση ολων μας, μαζι με ολα αυτα που εκανε, πραγματοποιησε, δημιουργησε, εφτιαξε και εν τελει προσεφερε, ητανε, ειναι και παντοτε θα εξακολουθησει να ειναι ΑΦΤΑΣΤΟΣ, ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟΣ, ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ, ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ, ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ, ΑΣΥΓΚΡΙΤΟΣ, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ, ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ, ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ, ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ, ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ, ΠΟΛΥΣΗΜΑΝΤΟΣ, ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟΣ, ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟΣ, ΠΑΝΜΕΓΙΣΤΟΣ κ.λπ, και βεβαιως πανω απο ολα Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ, ζωντας ανεξιτηλα, μονιμως και δια παντος μεσα μας και στις καρδιες μας! Τ.Ζ.

  2. Τα είπε σχεδόν όλα ο ΤΖ με τα επίθετα που ανάφερε στον Μικη όπως και ο Jole 7 με δυο κουβέντες !!Και εγώ θα πω ότι έφυγε η τελευταία μεγάλη προσωπικότητα της Ελλάδας !!Δυστυχως τέτοιες προσωπικότητες δεν ξαναβγαίνουν στο μέλλον ουτε στο παρόν αλλά μόνο στο παρελθόν δυστυχως !Σε ευχαριστούμε μεγαλε Μικη !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog