Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Άλλαξε ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς – Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες – Αναλυτικά τα πρόστιμα για κάθε παράβαση

- Advertisement -

Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “Αργος” αποφασίστηκε με το Νόμο 4830/2021 – ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021

Σκοπός του νέου νόμου είναι η προστασία των ζώων συντροφιάς και η εξασφάλιση της ευζωίας τους, η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον νόμο πλέον, ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να προβλέπει μέγιστο αριθμό κατοικιδίων ανά διαμέρισμα (μέχρι 3) όχι όμως να απαγορεύει σε όποιον μένει στην πολυκατοικία να έχει σκυλάκια ή γατάκια –αρκεί βέβαια αυτά να μην είναι μόνιμα στο μπαλκόνι, και να μην κάνουν φασαρία σε ώρες κοινής ησυχίας.

Για τις μονοκατοικίες ο νόμος δεν προβλέπει, προφανώς, μέγιστο αριθμό κατοικιδίων. Επιβάλλει, βέβαια, την τήρηση των κανόνων ευζωίας και την καλή μεταχείριση όλων των ζώων που μένουν σε ένα σπίτι, όπως ίσχυε και πριν.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 15 του νόμου 4830/2021 έχει ως εξής:

1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παρ. 2, 3 και 4.

2. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από τουλάχιστον δύο (2) διαμερίσματα, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς εφόσον:

(α) Διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη ή τον ανάδοχό τους ή διαμένουν, δυνάμει ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών, σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, ενδεικτικά στην πυλωτή ή στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο, και εφόσον τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

(β) Δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.

(γ) Η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας.

(δ) Εάν πρόκειται για σκύλους ή γάτες, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου

3. Δεν δύναται να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2.

Με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα τρία (3) ζώα ανά διαμέρισμα. Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν αφού παρέλθουν δώδεκα (12) μήνες από την ψήφισή τους.

4. Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς που έχουν σημανθεί και καταχωρηθεί νομίμως και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

5. Οι αριθμητικοί περιορισμοί της παρ. 3 ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Σε κάθε περίπτωση, και ως προς τα λοιπά ζώα συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

 

Σημαντικό επίσης είναι ότι για κάθε φόνο και δηλητηριασμό επιβάλλονται πρόστιμα από 30.000 έως 50.000€, ενώ για κακοποίηση και εγκατάλειψη το πρόστιμο φτάνει τα 15.000€.

Αναλυτικά, για παραβάσεις του νέου νόμου επιβάλλονται 46 διοικητικές κυρώσεις ως εξής:

nomos-katoikidia

 

Δείτε όλο το νόμο πατώντας εδώ.

 

Μεγάλη νίκη για τη Μαρία Σάκκαρη! Πολύ κοντά για να μπει στο παγκόσμιο Top 10

Λουτράκι: Σε πελάγη ευτυχίας και πάλι η Μαρία Πρωτοπαππά

Γλυφάδα: 24χρονος αυτοκτόνησε με μπαλαντέζα. Τον εντόπισε η μικρή αδελφή του

Πότε ξεκινά η διάθεση πετρελαίου – Αναμένονται αυξήσεις 20%

Μπερδεύτηκε το αλεξίπτωτο κατά τη διάρκεια ελεύθερης πτώσης. Η αγωνιώδης προσπάθεια του αλεξιπτωτιστή (video)

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog