Ως ανδρόπαυση ορίζεται το βιοχημικό σύνδρομο, το οποίο συνδέεται με την αύξηση της ηλικίας στον άνδρα και χαρακτηρίζεται από μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων στο αίμα.

Η ορμόνη τεστοστερόνη είναι γνωστή και ως η «ορμόνη του σεξ» και είναι εκείνη που ευθύνεται για κάποια ανδρικά χαρακτηριστικά, όπως είναι, για παράδειγμα, η τριχοφυΐα, η «βαριά» φωνή, η παραγωγή σπερματοζωαρίων κ.ά.

Η ανδρόπαυση ή ανδρική «εμμηνόπαυση» ή ανδρική «κλιμακτήριος» σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές/μεταβολές, ειδικά με τη μείωση της τεστοστερόνης.

Σε αντίθεση με τη γυναίκα, στην οποία η εμμηνόπαυση αποτελεί μια διαδικασία, η οποία εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, στον άνδρα η μείωση των ανδρογόνων στο αίμα αποτελεί μια αργά εξελισσόμενη διαδικασία, στο πλαίσιο της φυσιολογικής γήρανσης».

Μελέτες έχουν δείξει ότι ανάμεσα στις ηλικίες των 25 και των 75 ετών, η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης φθάνει το 50%.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα:

Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, της ποιότητας της στύσης και των νυκτερινών στύσεων.

 

Αλλαγές στη διάθεση με σύγχρονη μείωση της πνευματικής ικανότητας και του προσανατολισμού στον χώρο, εύκολη κόπωση, κατάθλιψη και εύκολο εκνευρισμό.

Μείωση της μυϊκής μάζας και της μυϊκής δύναμης.

Μείωση των τριχών και αλλοιώσεις του δέρματος.

Μείωση της οστικής πυκνότητας, με αποτέλεσμα την πρόκληση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.

Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου.

Αύξηση του λιπώδους ιστού.

 

https://www.onmed.gr/