Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΔΕΗ: Τα δίνει… όλα για να μειώσει τους λογαριασμούς – Πανικός στους παρόχους

- Advertisement -

ΔΕΗ: Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ πρόκειται να διαθέσει η ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου προκειμένου να δοθούν για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου.

Η κίνηση… ματ της Επιχείρησης αναμένεται να φέρει ανάσα σε χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξήσεις λόγω του ράλι των τιμών στην Ε.Ε. Η συγκεκριμένη ενέργεια, συνδυαστικά με το ότι έχει συσταθεί από την κυβέρνηση ειδικός λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν όλα τα τιμολόγια χαμηλής τάσης με 30 ευρώ/MWh σε μηνιαία βάση, θα ανακουφίσει σημαντικά τους πολίτες.

Σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή εντός του 2022, από την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου θα εξοικονομηθούν από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας περί τα 140 εκατ. ευρώ – χρήματα τα οποία δρομολογούνται επίσης να λειτουργήσουν ως ένεση ρευστότητας στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οπως εξηγούν πηγές στον «Ε.Τ.», σκοπός της ΔΕΗ είναι να γυρίσει σελίδα στις πράσινες επενδύσεις και να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τους πελάτες της. Για αυτό άλλωστε πρόκειται να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ κατά 750 εκατ. ευρώ.

Η έγκριση της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου θα συζητηθεί από τους μετόχους στις 19 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Εντός του ίδιου μήνα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των μετοχών, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Με την αύξηση κεφαλαίου και τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ θα συγκεντρώνει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε δύο κρίσιμες αναπτυξιακές κινήσεις. Αρχικά, θα κάνει το βήμα σε επενδύσεις που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εν συνεχεία σε εξαγορές παραγωγικών μονάδων πράσινης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Με τις κινήσεις αυτές, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ΔΕΗ θα αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα, θα περιορίσει στο ελάχιστο την εξάρτησή της από εισαγωγές, θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλωστε, τρέχει ήδη την έκπτωση της τάξεως του 30% στα τιμολόγια ρεύματος, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη επιβάρυνση από τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο οι οικιακοί καταναλωτές είδαν κατά 2-3 ευρώ πιο τσιμπημένους τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς ενεργοποιήθηκε η σχετική ρήτρα CO2. Ωστόσο, η ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής, σε συνδυασμό με την έκπτωση 30%, οδηγεί σε πολύ μικρή επιβάρυνση (2 ευρώ περίπου) για τους καταναλωτές, από εκείνη που θα είχαν αν παρέμενε η υφιστάμενη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια.

Στο μεταξύ, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα προικοδοτηθεί με ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και θα επιδοτήσει με 9 ευρώ το μήνα τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο. Παράλληλα, θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των τιμών με στόχο εάν κριθεί αναγκαίο να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις ή χρονική επέκταση της επιδότησης.

Δεδομένου του μειωμένου κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών που ήδη καλύπτουν μέρος ή το σύνολο της ζήτησης από το διασυνδεδεμένο σύστημα (Κυκλάδες, Κρήτη), από το επόμενο έτος αναμένεται να γίνει το αρχικό βήμα στις μειώσεις των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Ετσι, οι καταναλωτές πρόκειται να δουν μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από τη νέα χρονιά λόγω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα, μέσω της διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου θα εξοικονομηθούν περί τα 140 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που συγκεντρώνονται μέσω των ΥΚΩ αξιοποιούνται για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Επομένως, με την παύση λειτουργίας των σταθμών σε όσα νησιά εντάσσονται στο ηπειρωτικό δίκτυο, μειώνονται αντίστοιχα τα ποσά που χρειάζονται για τις ΥΚΩ.

Αποτέλεσμα αυτού, έως το τέλος του έτους θα διαμορφωθεί ένα πλεόνασμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με τις τρεις πρώτες φάσεις διασύνδεσης των Κυκλάδων, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο η Σύρος, η Πάρος, η Τήνος, η Μύκονος και η Νάξος. Επίσης, από τις 3 Ιουλίου έχει τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος, η οποία μάλιστα από τα τέλη του Αυγούστου λειτουργεί στην πλήρη ισχύ της ώστε το νησί να καλύπτει πλέον το 34% περίπου των αναγκών του σε ρεύμα από το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο.

ΔΕΗ: Έτσι θα πάρετε φτηνότερο ρεύμα

Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υποβολή της ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο. Διαβάστε στο xristika.gr πώς θα πάρετε φτηνότερο ρεύμα…

Στις 15 Νοεμβρίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για ένταξη των ευάλωτων νοικοκυριών στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Η διαδικασία ξεκίνησε από την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, με τους κωδικούς του taxisnet.

Οι δικαιούχοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ – Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο – κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός δυο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης.

Με το πέρας διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απορρίπτονται αυτόματα από το ΚΟΤ.

Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα, εφόσον πληρούν αθροιστικά συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και κριτήρια διαμονής.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, ή τη σύζυγό του με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή της συζύγου του.

Επισημαίνεται πως στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ-Α) υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης του ΚΕΑ.

Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%. Στη δεύτερη (ΚΟΤ-Β) υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη Κοινωνικού Μερίσματος, ενώ στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση διαμορφώνεται περί το 35%.

Για την ένταξη στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.idika.gr/kot/ με τους κωδικούς του TAXISnet.

Οι αιτήσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

Της φορολογικής δήλωσης 2020, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2020, όσον αφορά ακίνητη περιουσία.
Οι δικαιούχοι του Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Οι πολίτες οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση έως την 16η Σεπτεμβρίου 2021 και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021 και έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2021), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021).

Για αιτήσεις κοινωνικού τιμολογίου απαιτείται η προηγούμενη έγκριση αίτησης ΚΕΑ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο, αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Δεν απαιτείται επίσης η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Επίσης:

– Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

– Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 16/09/2021 έως και 15/11/2021), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Έξι βήματα για το αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας)

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ που να έχει εγκριθεί εντός του τελευταίου διμήνου. Αν είστε δικαιούχος ΚΕΑ αλλά η αίτησης σας έχει εγκριθεί πριν από τους τελευταίους 2 μήνες, πρέπει να κάνετε τροποποιητική αίτηση ΚΕΑ. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

xristika.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog