Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός- Φενέρμπαχτσε 91-87: «Πράσινη» Νε-ΜΑΝΙΑ

- Advertisement -

Με επικό 9-0 στα τελευταία 40” δευτερόλεπτα και έναν Νεμάνια Νέντοβιτς από τα παλιά (20π.), ο Παναθηναϊκός έφτασε σε μια σπουδαία νίκη απέναντι στη Φενέρμπαχτσε με 91-87 και… άνοιξε λογαριασμό στην EuroLeague.
Απίστευτη ανατροπή, απίστευτος Παναθηναϊκός!

Σ’ ένα ματς το οποίο έμοιαζε να είναι χαμένο στα 40” πριν από το τέλος με το σκορ στο 82-87 υπέρ της Φενέρμπαχτσε, οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν την ολική επαναφορά, κερδίζοντας σε αυτό το διάστημα δύο αντιαθλητικά φάουλ και χάρη στην ευστοχία από τη γραμμή των βολών από τον φοβερό Νεμάνια Νέντοβιτς και τον Ιωάννη Παπαπέτρου να είναι ψύχραιμος στο τέλος, έφτασαν σε 9-0 σερί και σε μια μεγάλη, όσο και ανέλπιστη βάσει της εικόνα του αγώνα, νίκη.

Ο Σέρβος γκαρντ επέστρεψε ύστερα από.. 7 μήνες και στις Ευρωλιγκάτες εμφανίσεις πολλώ δε μάλλον μετά το «μηδέν» της περασμένης εβδομάδας κόντρα στη Μονακό. Αυτή τη φορά όχι μόνο πήρε… φόρα, αλλά ηγήθηκε του Παναθηναϊκού για να φτάσει στην πρώτη του νίκη στην φετινή διοργάνωση. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έβαλε το κερασάκι στην τούρτα με τις 3/3 βολές, ενώ ο Ντάριλ Μέικον είχε μια καλή, όσο και μεστή (στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα) εμφάνιση.

Στον αντίποδα, η Φενέρ… αυτοκτόνησε. Είχε την τύχη στα χέρια της, ενώ και στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα ήταν η ομάδα που κρατούσε τα ηνία στο σκορ. Όμως την κρίσιμη στιγμή υπέστη πραγματική καθίζηση και είδε μια… δική της, ουσιαστικά, νίκη να φεύγει από τα χέρια της.

Το ματς

Στο ξεκίνημα του αγώνα ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να βγάλει ενέργεια στην άμυνα και εν μέρει το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό χάρη στο πολύ καλό ματς που έκανε ο Οκάρο Ουάιτ, ο οποίος είχε «δέσει» την άμυνα του Παναθηναϊκού, ενώ βοηθούσε και στα ριμπάουντ. Αποτέλεσμα; Οι «πράσινοι» να προηγηθούν με 13-8 και να έχουν το μομέντουμ του αγώνα. Όλα αυτά έως τη στιγμή που ο Αμερικανός φόργουορντ έκανε το 2ο φάουλ και ανάγκασε τον Πρίφτη να ανακατέψει νωρίς την τράπουλα του «τριφυλλιού».

Ο Παναθηναϊκός έγινε πιο ευάλωτος αμυντικά, η Φενέρ «έτρεξε» σερί 9-0, πήρε εκ νέου τα ηνία στο σκορ χάρη σε καλάθια στο transition και προηγήθηκε με 13-17 στο 7′. Η είσοδος του Κέντρικ Πέρι έδωσε επιθετική «πνοή» στους γηπεδούχους οι οποίοι είχαν επιμέρους 7-2 (20-19) λίγο πριν από το τέλος του δεκαλέπτου (20-21 η Φενέρ). Ο Πιέρια Χένρι είχε κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά, τόσο στον περιορισμό του Μέικον, όσο και στην επίθεση έχοντας 10 πόντους στην πρώτη περίοδο.

Στη συνέχεια τα άστοχα σουτ των γηπεδούχων έδωσαν στη Φενέρ τη δυνατότητα να προηγηθεί με 20-26 χάρη σε γρήγορο 5-0 με την έναρξη της β’ περιόδου. Ο Νέντοβιτς παράμενε άστοχος σε αυτό το διάστημα έχοντας 0/5 εντός παιδιάς, την ώρα που η ευχάριστη εκπληξη για τον Παναθηναϊκό ήταν ο Λευτέρης Μαντζούκας, ο οποίος βοήθησε πολύ με την μαχητικότητά του, ιδιαίτερα στον τομεά των ριμπάουντ.

Παρόλα αυτά ο Ντε Κολό (12π., 3/3δίπ., 1/3τρ., 3/3β.) με… μαζεμένους πόντους έστειλε τον δείκτη του σκορ στο +9 για τη Φενέρ (36-45) δύο λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου. Κάπου εκεί… πήρε μπροστά η μηχανή του Παπαπέτρου (11π., 4/5δίπ., 1/2τρ., 2ριμπ., 2ασ., 1κλ.), ο οποίος με προσωπικές ενέργειες έδωσε την ώθηση στους «πράσινους» για επιμέρους 8-1 ώστε να κλείσει το ημίχρονο στο 45-46 υπέρ της Φενέρ. Ένα ημίχρονο όπου ο Παναθηναϊκός είχε 12/21 δίποντα, 5/17 τρίποντα, 18 ριμπάουντ και 10 ασίστ, ενώ η τουρκική ομάδα 12/17 δίποντα, 5/13 τρίποντα, 17 ριμπάουντ, 12 ασίστ αλλά και 8 λάθη.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα ούτε στην 3η περίοδο. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη «αγκομαχούσε» να σκοράρει και αυτό γινόταν κυρίως με ατομικές ενέργειες και δη των Σαντ Ρος και Οκάρο Ουάιτ. Η Φενέρ προσπάθησε να μεταφέρει τη μπάλα μέσα στο καλάθι και πιο συγκεκριμένα στους Μπούκερ και Βέσελι, οι οποίοι είχαν πάρει τα ηνία από τον Ντε Κολό. Κάπως έτσι η Φενέρ είχε ξανά προβάδισμα έξι πόντων (51-57 στο 25′) προσπαθώντας να χτυπήσει τα «μις ματς».

Και πάλι. Κάθε φορά που ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να πλησιάσει στο σκορ και… πέταγε στα σκουπίδια τις ευκαιρίες που παρουσιάζονταν για να προσπεράσει (όπως όταν βρέθηκε στο 56-57 στο 26′) η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς έμενε πιστή στο πλάνο της, περνώντας συστηματικά τη μπάλα μέσα στην «πράσινη» ρακέτα (56-64 στο 27′) ενώ προσπαθούσε να πάρει βολές από τα συμπληρωμένα ομαδικά των γηπεδούχων. Κάτι που έγινε, τελικά, λίγο πριν από τη λήξη της 3ης περιόδου, όταν ένα εντυπωσιακό φόλοου κάρφωμα του Τζεχάιβ Φλόιντ έφερε το ματς στα ίσια (64-64). Όμως το τρίποντο του Πολονάρα έδωσε τη Φενέρ το προβάδισμα με 64-67.

Μια από τα ίδια και στο 4ο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός πλησίασε ξανά στον πόντο (66-67) αλλά η… «πράσινη» βιασύνη και οι επιπόλαιες επιθέσεις έδωσαν και πάλι στην τουρκική ομάδα να προηγηθεί με 66-72 στο 32′. Ουσιαστικά η εικόνα της αναμέτρησης ήταν ίδια και… απαράλλακτη (68-74 στο 33′) καθώς ο Παναθηναϊκός έφτανε σε απόσταση αναπνοής (73-74 και 75-76) αλλά η Φενέρ δεν άφηνε το προβάδισμα (έστω και οριακό) να φεύγει από τα χέρια της. Όλα αυτά έως το 35′ όταν με 2/2 βολές του Νέντοβιτς οι «πράσινοι» πήραν το προβάδισμα με 77-76 στο 36′. Μάλιστα αυτό ήταν και το πρώτο προβάδισμα μετά το 20-19 του 9′!

Μάλιστα η διαφορά έφτασε και στο +3 για τους «πράσινους» (82-79) τρία λεπτά πριν από το τέλος. Σε εκείνο το σημείο οι λεπτομέρειες έκαναν την διαφορά! Ενα καλάθι του Πιερ, μια λάθος πάσα του Μέικον και δύο καλάθια του Βέσελι έφεραν τη Φενέρ ξανά μπροστά στο σκορ (82-87) στα 44” και όλα έδειχναν ότι το ματς είχε τελειώσει.

Όμως το «τριφύλλι» δεν παράτησε το ματς και έφτασε στο σημείο να κρατάει την τύχη στα χέρια του. Με επικό 9-0 σερί από εκείνο το σημείο και μετά και τον Νέντοβιτς να το παίρνει πάνω του, ο Παναθηναϊκός άνοιξε λογαριασμό στην EuroLeague.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Φυσικά στα τελευταία 40” του αγώνα όταν ο Παναθηναϊκός με 9/9 βολές και έχοντας εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα φάουλ που κέρδιζε, έφτασε στο σημείο να γυρίσει ένα χαμένο ματς με σερί 9-0.

Ο ΜVP: Νεμάνια Νέντοβιτς… is back! Ο Σέρβος γκαρντ δήλωσε και πάλι βροντερό «παρών» έχοντας 20 πόντους με 3/6 δίποντα, 1/6 τρίποντα και 11/11 βολές.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Μαριάλ Σαγιόκ ΔΕΝ έκανε τίποτα απολύτως στο ματς. Μάλλον έκανε. Όλα τα… αντίθετα για την ομάδα του.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Ιωάννης Παπαπέτρου στο πρώτο ημίχρονο κράτησε τον Παναθηναϊκό, ενώ «κλείδωσε» τη νίκη με 3/3 βολές στο τέλος.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Οι 25/27 βολές του Παναθηναϊκού και οι 9/9 στα τελευταία 40” του αγώνα. Το 92% από τη γραμμή της φιλανθρωπίας χάρισε στους «πράσινους» τη νίκη, όπως και το εξαιρετικό 61% στα δίποντα.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Σε δύο πράγματα αξίζει να σταθούμε. Αρχικά στο γιουχάισμα στον Σάσα Τζόρτζεβιτς κατά τη διάρκεια της αναγγελίας του ονόματός του πριν από την έναρξη του, όπως και στο απίθανο running lay up από το high post του Ιωάννη Παπαπέτρου με τη ληξη του πρώτου ημιχρόνου.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Όπως λένε και οι Αμερικανοί, «η παράσταση δεν τελειώνει αν δεν να τραγουδήσει η χοντρή». Ο Παναθηναϊκός δεν παράτησε τα όπλα όταν βρέθηκε στο -5 στα 40”, ένα διάστημα όπου η Φενέρ έκανε ό,τι μπορούσε να χάσει το ματς.

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 45-46, 64-67, 91

 

πηγή:gazzetta.gr

 

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά πήγαν και η Παναθα και ο Θρυλεων στην Ευρωλίγκα την εβδομάδα αυτή !Ειχα γράψει σχετικά αλλά δεν τα είδα τα σχόλια και εδώ !!Εχει πολύ δρόμο φυσικα η Ευρωλίγκα για να κάνουμε τίποτα αναλύσεις η να πούμε ποσο μακρυά θα πάνε οι ομάδες !!Δεν φανηκε παντως η απουσία του Βασίλη Σπανούλη !!Αναγκαστικα ο θρύλος θα παίξει ομαδικά και δεν θα περιμένει σε τι φεγγάρι θα είναι ο Πρίντεζη και ο Σπανούλη μέχρι πέρσι !!Για τον Παναθηναϊκό δεν μπορώ να πω κάτι ακόμα επίσης γιατί είναι νωρίς και δεν έχω δει να πω την αλήθεια κάποιο ματς !Το ότι ακουω από εδώ και από εκεί δεν είναι σωστό να φέρω γνώμη !!Απο ότι λένε παντως οσο αντέξει θα προχωρήσει !Ο θρύλος έχει ποιο δυνατές μονάδες και φαινετε να γίνετε δουλειά !Αλλα υπάρχουν ομάδες με ψηλότερο μπατζετ αλλά και η Ρεάλ έχει τριπλάσιο αλλά έφαγε τάπα !!

  2. Μόνο οταν νικάει ο PAO BC βάζετε άρθρο !οταν χάνει δεν βάζετε 😜Λόγο ότι δεν είχαμε πρωτάθλημα ποδοσφαίρου η Ευρωπα λινκ λόγο αγώνων των εθνικων ομάδων αναγκαστικά την βγάλαμε με μπασκετακι !!διαβολοεβδομαδα που λένε οι μπασκετικοί με 2 ματσάκια δηλαδή την εβδομάδα και η Παναθα δυστυχως έχει μείνει στην νίκη που μας έβαλε το μπλογκ 😜😜Ο θρύλος για μισο πόντο με την Μπαρτσα θα είχε 4-0 αλλά έχει 3-1’στις νίκες !Η Παναθα έχει και αυτή 3-1’αλλα από την ανάποδη 1-3 😜😜🏀Θα μου πεις γιατί ρε Αντρικό κανείς ειρωνία για την Παναθα του μπάσκετ ?Δεν κάνω ειρωνία την αλήθεια λέω !Την αλήθεια την έλεγα και πριν !!Εγω ειχα βράσει μια μπαλα του μπάσκετ και πηρα μυρωδιά 😜😜Αντρικος

  3. Χαρούλα, έχετε προσλάβει στο μπλογκ τον ανεμογεννήτρια να διαλέγει τη θεματολογία; Καλά, δεν καταλαβαίνει μία; Άντε και βάλατε για τον ολυμπιακό και γράφει. Ποιός τον διαβάζει; Εδώ παρακαλάει τον jole7 να πει μια γνώμη για τον προπονητή, φυσικά για να απαντήσει μετά και να τον βάλει τον άνθρωπο σε διάλογο. Είμαι μόνος, πολύ μόνος, είν’ αβάσταχτος ο πόνος…😂😂😂😂

  4. Ρωτάω τον jole 7 γιατί ξέρει κάτι παραπάνω. Τι να ρωτήσω εσένα τον μυρωδιά? Κάποιος άλλος μπορεί να είσαι και εσύ είχε πει κάτι για της ανεμογενητριες να κάνουν αέρα. Εσύ σίγουρα θέλεις αέρα. Εσένα πάντως σου έχει κολλήσει ότι εγώ είπα να βάλουν ανεμογενητριες 😜😜Εγώ ρώτησα να μου πείτε γιατί δεν τις θέλετε όχι τι θέλω εγώ.⭐Τόσο μυαλό έχετε τόσο καταλαβαίνετε. Βρε Χαρούλα μήπως να ζωγραφίζω τα σχόλια μήπως με καταλάβουν τα ξουραφια 😂😂Αντε γειά αμπαλε,φίλε ρε 4 από τον Μπεο 😂😂😂

  5. Αφού πέρασε η διάβολο εβδομάδα του μπάσκετ έρχετε η διαβολοεβδομαδα στην μπάλα. Για όσους αγωνίζονται φυσικά. Στο τέλος της εβδομάδας θα γίνει και το ΟΣΦΠ _Παοκ. Πριν το weekend οι δύο ομάδες που έχουν “αγώνα” σε Φρανκφούρτη και Κοπεγχάγη φημισμένες για τα λουκάνικα και για Danish pastrie αντίστοιχα. Λογικά οι δύο ομάδες θα είναι κουρασμενες από τον “αγώνα” και εκεί θα δούμε ποιος θα είναι ποιο ξεκούραστος η θα έχει καλές ρεζέρβες 😜😜Έχω μέρες να σας τα αναλύσω 😂😂Για τα χθεσινά ματς να πω εδώ ότι ο Βόλος του Μπεου είναι η ποιο τίμια ομάδα της λίγκας 😂😂😂και το λέω αυτό γιατί έχει την καλύτερη επίθεση και την χειρότερη άμυνα που σημαίνει ότι παίζει τίμια όλα τα μας, όσα βάλουμε και όσα αρπάξουμε με την καλή έννοια Αντρικος Αντρέας ανεμόμυλος ανεμιστήρας κλπ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog