Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλείται γνωστό μέλι από τα σούπερ μάρκετ

- Advertisement -

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο ΕΦΕΤ, ανακαλώντας ελληνικό μέλι ανακαλεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, ο φορέας και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο των διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε σε μέλι, την ύπαρξη καταλοίπων της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας μετρονιδαζόλη που απαγορεύεται να υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Πρόκειται για το προϊόν «Θεάρεστον» ελληνικό μέλι άνθη κωνοφόρα θυμάρι, με αριθμό παρτίδας LOT:1131, ημερομηνία λήξης: 11.05.23, συσκευασία των 250 γρ. που παράγεται από την Π. Κάβουρας και ΣΙΑ ΟΕ.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της ανωτέρω παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

 

ΕΦΕΤ: Απίστευτη αποκάλυψη για την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα

Παράλληλα σε υγειονομικές βόμβες εξελίσσονται δεκάδες τρόφιμα χωρίς εμείς, οι καταναλωτές, να γνωρίζουμε την πραγματική ημερομηνία λήξεώς τους!

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι στο ψυγείο σας έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το πετάξετε επιτόπου στα σκουπίδια.

Η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει αρκετές έρευνες για να προσδιορίσει ακριβώς ποιες τροφές παράγουν επικίνδυνα βακτήρια και πότε.

Για να είναι πάντα σίγουροι, ότι κανείς μας δεν θα πάθει τίποτα, βάζουν την ημερομηνία λήξης στην συσκευασία λίγες ημέρες, μερικές φορές, ακόμη και λίγες εβδομάδες, πιο νωρίς από την πραγματική στιγμή που η τροφή αυτή “χαλάει”.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση κάποιων τροφών μετά την ημερομηνία λήξης τους δεν είναι επικίνδυνη. Αυτή είναι η λίστα των top 6 τροφών που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώσετε από την στιγμή που θα παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους.

Αυγά

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από κάποια τρόφιμα, ή παθαίνουν δηλητηριάσεις, είναι επειδή κατανάλωσαν κάποια τροφή που περιείχε αυγά.

Κοτόπουλο

Ο καθένας έχει ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που έχουν πάθει ζημιά από κοτόπουλο που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Αν το βάλετε στην κατάψυξη θα επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του για μερικούς μήνες, αλλά μετά την απόψυξη, φροντίστε να μαγειρέψετε καλά το κρέας για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα να προσβληθείτε από E. Coli.

Αλλαντικά

Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και με τ’ αλλαντικά, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια, ή E.coli. Το να αναπτύξουν επικίνδυνα βακτήρια είναι, δυστυχώς, πολύ συχνό φαινόμενο στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα.

Μαλακά τυριά

Όταν ακόμα και τα σκληρά τυριά αναπτύσσουν μούχλα, μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει με τα μαλακά τυριά, τα οποία έχουν πολύ περισσότερη υγρασία. Αν περάσει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λιστέρια από ένα μουχλιασμένο κομμάτι. Πετάξτε τα μαλακά τυριά, αν δείτε ότι έχουν μούχλα

Οστρακοειδή

Από τη στιγμή που έχουν κάποιο οστρακοειδές χαλάσει, γίνεται εξαιρετικά δυσώδες και βγάζει εμφανώς περισσότερη “γλίτσα”, οπότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι απαγορεύεται να το φάτε. Αλλιώς μπορεί να σας προκαλέσει μια ενδεχομένως θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος από ένα βακτήριο που ονομάζεται V. vulnificus.

Μαλάκια

Όπως και τα στρείδια, έτσι και τα μαλάκια, όπως οι γαρίδες, τείνουν να αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και αν είναι σχετικά φρέσκα ή κατεψυγμένα. Από τη στιγμή που απομακρύνονται από τη θάλασσα, ξεκινάει μια αντίστροφη μέτρηση για βακτηριακή μόλυνση. Γι’ αυτό και τα μαλάκια πρέπει πάντοτε να καταναλώνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

ΕΦΕΤ: Μην βάλετε ποτέ αυτά τα τρόφιμα στο ψυγείο

Την ίδια ώρα πολλοί κάνουν το λάθος να φορτώνουν το ψυγείο τους με όλα τα ψώνια τους, αλλά δεν ξέρουν ότι έτσι σκοτώνουν την γεύση πολλών τροφίμων.

 

Διαβάστε παρακάτω ποια τρόφιμα δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο:

 

Αρτοποιήματα: Τα αρτοποιήματα στο ψυγείο έχουν την τάση να μπαγιατεύουν. Διατηρήστε τα εκτός ψυγείου για να παραμείνουν φρέσκα.

Πατάτες: Στις πατάτες δεν αρέσει το κρύο, γιατί μετατρέπει τα άμυλα σε σάκχαρα και χαλάει την γεύση τους.
Ντομάτες: Γίνονται πολύ μαλακές και καταστρέφεται η φυσική τους γεύση.
Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια χάνουν την γεύση τους όταν τα βάζουμε στο ψυγείο.
Φρούτα με σκληρά κουκούτσια (ροδάκινα, δαμάσκηνα, κλπ.): Χρειάζονται αέρα και ήλιο, όπως τα φυτά. Βάλτε τα σε σημείο που να τα χτυπά ο ήλιος για να ωριμάσουν και να γίνουν γλυκά και ζουμερά.
Ολόκληρα πεπόνια: Τα πεπόνια στο ψυγείο χάνουν τα αντιοξειδωτικά τους, τα οποία είναι τα σημαντικότερα συστατικά τους.
Μήλα: Διατηρήστε τα μήλα έξω από το ψυγείο, ώστε να είναι τραγανά και γευστικά.
Σκόρδο: Το σκόρδο χάνει την γεύση του στο ψυγείο. Αφήστε που ολόκληρο το ψυγείο σας θα μυρίζει σκόρδο.
Αλεσμένος καφές: Παρ’όλο που είναι καλό να διατηρείτε τους κόκκους καφέ κρύους, δεν πρέπει να τους βάζετε στο ψυγείο, γιατί δημιουργείται υγρασία και έτσι χαλάνε και χάνουν την γεύση τους. Προτιμήστε ένα αεροστεγές δοχείο.
Καυτερές σος: Το κρύο κάνει τις καυτερές σος να χάνουν την γεύση τους. Επίσης, αλλάζει το ιξώδες τους κι έτσι βγαίνουν από το μπουκάλι πιο δύσκολα.
Μέλι: Το μέλι στο ψυγείο ζαχαρώνει και σκληραίνει. Βάλτε το σε ένα ντουλάπι για να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό.
Μπαχαρικά: Το κρύο θα σκοτώσει την γεύση τους, που είναι και η πραγματική αξία τους.
Λάδια: Τα λάδια στο ψυγείο γίνονται πιο σκληρά και χάνουν την απαλότητα σας. Μόνο τo καρυδέλαιο πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο.
Βασιλικός: Πολλοί βάζουν τον βασιλικό στο ψυγείο, πιστεύοντας ότι έτσι θα διατηρήσει την γεύση του. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Το κρύο σκοτώνει την γεύση. Για περισσότερη φρεσκάδα, διατηρήστε τον βασιλικό μέσα σε νερό και αλλάζετέ τον κάθε 3 μέρες.

ΕΦΕΤ: Πώς θα απαλλαχθείτε από τα φυτοφάρμακα στα λαχανικά

Ωστόσο, τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργία για να σκοτώσουν έντομα, μύκητες και άλλα παράσιτα.

Μπορούν όμως να βλάψουν και τον άνθρωπο, αν και οι περισσότεροι από εμάς εκτίθενται σε ποσότητες τόσο μικρές που δεν ενέχουν κίνδυνο.

Η δρ. Lili He του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και οι συνεργάτες της δοκίμασαν διάφορες μεθόδους πλυσίματος φυτοφαρμάκων από φρούτα και λαχανικά. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Οι ερευνητές επικάλυψαν μήλα με θειαβενδαζόλη, ένα μυκητοκτόνο το οποίο χρησιμοποιείται για να σκοτώσει μια ποικιλία παρασίτων και τα ξέπλυναν με τρεις τρόπους:

σκέτο νερό
νερό που περιείχε χλωρίνη
νερό που περιείχε μαγειρική σόδα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μήλα επειδή καταναλώνονται ευρέως και είναι πιθανό να περιέχουν μεγάλη ποικιλία φυτοφαρμάκων.

Χρησιμοποιώντας υπερ-ευαίσθητα τεστ υψηλής τεχνολογίας, οι ερευνητές έλεγξαν τόσο την φλούδα όσο και την σάρκα του μήλου για φυτοφάρμακα και μέτρησαν τη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων στον φυτικό ιστό.

Το ξέπλυμα των φρούτων στο διάλυμα μαγειρικής σόδας για 12 λεπτά αποδείχτηκε η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα.

Από την άλλη πλευρά, μερικά από τα φυτοφάρμακα διαπέρασαν την φλούδα του μήλου και καμία από τις μεθόδους πλύσης δεν μπορούσε να τα αφαιρέσει πλήρως.

Το διάλυμα μαγειρικής σόδας είναι πιθανότατα πιο αποτελεσματικό επειδή μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των μορίων φυτοφαρμάκων, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο διαφόρων προϊόντων.

Το πόσο καλά λειτουργεί “εξαρτάται από τη δομή των φρούτων και λαχανικών, αλλά είναι μια γενική μέθοδος”, πρόσθεσε.

Η δρ. He και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν διάλυμα με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας ανά δύο φλιτζάνια νερού.

Όμως διευκρίνισαν ότι αυτό είναι μια γενική οδηγία και δεν χρειάζεται ο καταναλωτής να είναι ακριβής στη δοσολογία αυτή.

Αν και τα φυτοφάρμακα με βαθύτερη διείσδυση θα μπορούσαν να αφαιρεθούν με το ξεφλούδισμα του φρούτου, αυτό θα σήμαινε απώλεια της πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά φλούδας, είπαν οι ερευνητές.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog