Στην καρδιά του μουντιάλ τοποθετεί η διοργάνωση του Κατάρ τη βιωσιμότητα, αφού από την αρχή του σχεδιασμού λήφθηκε υπόψιν τόσο η προστασία του περιβάλλοντος, όσο και ο ανθρώπινος παράγοντας.

«Η Στρατηγική βιωσιμότητας της FIFA μας επιτρέπει να παραδώσουμε ένα τουρνουά που θα θέσει νέες βάσεις για την κοινωνική, ανθρώπινη, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα αλλάξει τον τρόπο οργάνωσης του μουντιάλ αλλά και των υπόλοιπων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, χτίζοντας μια βιώσιμη κληρονομιά που συμβάλλει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και στο Εθνικό Όραμα του Κατάρ για το 2030». Αυτά δήλωσε η διοργάνωση του Κατάρ, βάζοντας στο επίκεντρο τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, η διοργάνωση δεσμεύτηκε για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, μέσω βέλτιστων κατασκευαστικών πρακτικών. Τα στάδια, οι εγκαταστάσεις προπονήσεων και οι υποδομές μεταφορών είναι  σχεδιασμένα και κατασκευασμένα σύμφωνα με προδιαγραφές βιώσιμης κατασκευής, κερδίζοντας βραβεία για την πρωτοποριακή σκέψη που τα διέπει. Ένα από τα στάδια που θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το Ahmad Bin Ali, το οποίο είναι κτισμένο από 80% ανακυκλωμένα υλικά, ενώ το 20% των καινούργιων υλικών είναι απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον. Μάλιστα, τα 40.000 καθίσματα που διαθέτει το στάδιο θα αφαιρεθούν με τη λήξη του μουντιάλ για να χρησιμοποιηθούν σε άλλα στάδια. Την ίδια λογική ακολουθούν και οι υπόλοιπες υποδομές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Μια λογική που χάραξε η FIFA και άρχισαν να εκτελούν και οι υπόλοιπες Ομοσπονδίες, αλλά και οι μεγάλες ομάδες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τελευταίου Euro, όπου η UEFA υλοποίησε την καμπάνια Cleaner Air, Better Game με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι διεθνείς ομοσπονδίες ποδοσφαίρου χρησιμοποιούν το κοινό και τη δύναμη που έχουν, ώστε να ενημερώσουν για περιβαλλοντικά θέματα και να υιοθετήσουν «πράσινες» τακτικές.

Σε αυτή τη λογική θα κινηθεί και το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το οποίο σε όλα τα τεράστια κατασκευαστικά πρότζεκτ έχει κινηθεί με γνώμονα την ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τη διοργάνωση, γίνεται ανακύκλωση του νερού και των σκουπιδιών όπου είναι δυνατόν, ενώ οι smart λειτουργίες αποτρέπουν την υπερβολική χρήση των πόρων σε όλες τις εγκαταστάσεις του μουντιάλ.

Image: https://pixabay.com/photos/football-stadium-soccer-stadium-227561/