Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρικής σημασίας η βιωσιμότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022

- Advertisement -

Στην καρδιά του μουντιάλ τοποθετεί η διοργάνωση του Κατάρ τη βιωσιμότητα, αφού από την αρχή του σχεδιασμού λήφθηκε υπόψιν τόσο η προστασία του περιβάλλοντος, όσο και ο ανθρώπινος παράγοντας.

«Η Στρατηγική βιωσιμότητας της FIFA μας επιτρέπει να παραδώσουμε ένα τουρνουά που θα θέσει νέες βάσεις για την κοινωνική, ανθρώπινη, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα αλλάξει τον τρόπο οργάνωσης του μουντιάλ αλλά και των υπόλοιπων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, χτίζοντας μια βιώσιμη κληρονομιά που συμβάλλει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και στο Εθνικό Όραμα του Κατάρ για το 2030». Αυτά δήλωσε η διοργάνωση του Κατάρ, βάζοντας στο επίκεντρο τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, η διοργάνωση δεσμεύτηκε για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, μέσω βέλτιστων κατασκευαστικών πρακτικών. Τα στάδια, οι εγκαταστάσεις προπονήσεων και οι υποδομές μεταφορών είναι  σχεδιασμένα και κατασκευασμένα σύμφωνα με προδιαγραφές βιώσιμης κατασκευής, κερδίζοντας βραβεία για την πρωτοποριακή σκέψη που τα διέπει. Ένα από τα στάδια που θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το Ahmad Bin Ali, το οποίο είναι κτισμένο από 80% ανακυκλωμένα υλικά, ενώ το 20% των καινούργιων υλικών είναι απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον. Μάλιστα, τα 40.000 καθίσματα που διαθέτει το στάδιο θα αφαιρεθούν με τη λήξη του μουντιάλ για να χρησιμοποιηθούν σε άλλα στάδια. Την ίδια λογική ακολουθούν και οι υπόλοιπες υποδομές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Μια λογική που χάραξε η FIFA και άρχισαν να εκτελούν και οι υπόλοιπες Ομοσπονδίες, αλλά και οι μεγάλες ομάδες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τελευταίου Euro, όπου η UEFA υλοποίησε την καμπάνια Cleaner Air, Better Game με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι διεθνείς ομοσπονδίες ποδοσφαίρου χρησιμοποιούν το κοινό και τη δύναμη που έχουν, ώστε να ενημερώσουν για περιβαλλοντικά θέματα και να υιοθετήσουν «πράσινες» τακτικές.

Σε αυτή τη λογική θα κινηθεί και το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το οποίο σε όλα τα τεράστια κατασκευαστικά πρότζεκτ έχει κινηθεί με γνώμονα την ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τη διοργάνωση, γίνεται ανακύκλωση του νερού και των σκουπιδιών όπου είναι δυνατόν, ενώ οι smart λειτουργίες αποτρέπουν την υπερβολική χρήση των πόρων σε όλες τις εγκαταστάσεις του μουντιάλ.

Image: https://pixabay.com/photos/football-stadium-soccer-stadium-227561/

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά τα λένε οι Καταριανοι και καλά τα φτιάξανε με ανακυκλώσιμα τα γήπεδα και ότι άλλο έφτιαξαν για το μουντιάλ. Να πω εγώ όμως ότι η ζημιά έχει γίνει σε ότι προσπαθούν να προστατεψουν! Και οι άλλοι πριν λίγες μέρες στην Γκασκωβη και αυτοί να προστατεψουν θέλουν 🤔😎Τέλος πάντων όλα είναι ένα μπου @@@λο να το πω έτσι λαϊκά. Εμείς λίγο πολύ τα φάγαμε τα ψωμιά μας αλίμονο για τις νέες γενιές που έρχονται. Ησυχία υπάρχει στα αθλητικά λόγο Εθνικής ομάδας. Καλό είναι αυτό να δουν οι ομάδες τι χρειάζεται για την συνέχεια της αγωνιστικής περιόδου να πραγματοοιησουν τους στόχους τους. Τώρα που είπα στόχους καλύτερα να βάλω επιθυμίες και όνειρα. Μερικοί ονειρεύονται 😂😂😂😂

  2. Συνέχεια στο προηγούμενο άρθρο και συγκεκριμένα στο “μερικοί ονειρεύονται” Να κάνω εδώ μια πρόταση στο μικρό μας φίλο το παοκακι😅Αν μου πει ποτέ θα ξαναπάρει πρωτάθλημα ο Παοκ Θεσσαλονίκης😂😂 του υπόσχομαι ότι δεν θα του ξανά κολλήσω με την καλή έννοια. Εγώ ξέρετε ότι πω είναι συμβόλαιο. Δεν θέλω να κάθομαι και να μαλωνω με τον μικρό μας φίλο για τα λουκάνικα Φρανκφούρτης και Ζαμπονακι Δανίας. Έχω αλλά ποιο ενδιαφέρον να γράφω. Λοιπόν αν θέλεις να μην σου ξαναστέλνω σχόλια για τον Παοκ πες αν θες και αν μπορείς 😅😅ποτέ θα πάρει πρωτάθλημα ο Παοκ. Φέτος του χρόνου μετά από 10. 20. 30 χρόνια. Αφού πιστεύεις ότι είσε καλύτερος από τον γαβρο να μας πεις Αντε γειά σε όλους

  3. Το μουντιάλ αυτό, όπως προβλέπουν οι πάντες, θα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της ιστορίας και θα καταστρέψει και τα εσωτερικά πρωταθλήματα στα μέσα του χειμώνα. Όσο για σένα αντρίκο, στρώσ’το λίγο αλλιώς, γιατί εδώ και χρόνια έχεις κερδίσει τον τίτλο του ρούχλα του blog. Μαζέψου γιατί σίτεψες και μυαλό δεν έβαλες. Για το Κατάρ μιλάει το άρθρο, όχι για τον ΠΑΟΚ, ούτε για τα λουκάνικα Φρανκφούρτης που γευτήκατε δύο φορές. Καλοχώνευτα…αν αντέχετε…!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog