Σε «επιχείρηση οχύρωσης» έναντι της διασποράς της νέας παραλλαγής Όμικρον επιδίδονται οι κυβερνήσεις διεθνώς με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και εκτεταμένους επανελέγχους των θετικών τεστ PCR, ενόσω επιχειρείται με φρενήρεις ρυθμούς σε επιστημονικό επίπεδο η «αποκρυπτογράφηση» της δυναμικής και επικινδυνότητας του νέου στελέχους του κορωνοϊού που κινείται γρήγορα πέραν των συνόρων της αφρικανικής ηπείρου.

Στην Ευρώπη -η οποία ήδη «μάχεται» το τέταρτο πανδημικό κύμα που οδηγείται από τη μετάλλαξη Δέλτα και επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα έως και καθολικά lockdown εν όψει Χριστουγέννων-, η παραλλαγή Όμικρον (B.1.1.529) προκύπτει ότι έχει «εισχωρήσει» μέχρι στιγμής σε Βρετανία, Γερμανία, Τσεχία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης. Η παραλλαγή εντοπίστηκε σε δύο νοσούντες -που συνδέονται μεταξύ τους- στο Μπρέντγουντ και το Νότινγχαμ, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους ενόσω βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών τους.