Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον: Κλείνει τα σύνορά του το Ισραήλ

- Advertisement -

Τα σύνορά του σε όλους τους ξένους ταξιδιώτες πρόκειται να κλείσει το Ισραήλ, προκειμένου να περιορίσει τη μετάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού

Τα σύνορά του σε όλους τους ξένους ταξιδιώτες πρόκειται να κλείσει το Ισραήλ, προκειμένου να περιορίσει τη μετάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Μπένετ ανέφερε σε δήλωσή του ότι η απαγόρευση -η οποία πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση– θα διαρκέσει 14 ημέρες.

Ακόμη, ο κ. Μπένετ διαμήνυσε ότι, με στόχο τον περιορισμό της «Όμικρον», θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης των κινήσεων προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, που συνήθως γίνεται για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς.

Το Ισραήλ, η πρώτη χώρα που θα κλείσει τα σύνορά της μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής, ενώ ακόμη επτά περιπτώσεις θεωρούνται «ύποπτες».

 

Πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Γερμανία, Ιταλία

Η νέα μετάλλαξη «Όμικρον» του κορωνοϊού διαβαίνει το κατώφλι της Ευρώπης, με ευρωπαϊκές χώρες να ανακοινώνουν τις τελευταίες ώρες τον εντοπισμό κρουσμάτων στα εδάφη τους.

Δύο κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές το απόγευμα του Σαββάτου. Τα δύο κρούσματα έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου και τώρα βρίσκονται σε απομόνωση, σύμφωνα με το Reuters.

Από τους επιβάτες που έφτασαν την Παρασκευή από το Κέιπ Τάουν, 50 έχουν μπει σε καραντίνα στη Βαυαρία. Δύο άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό και εξετάζεται αν φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

Παράλληλα, κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» επιβεβαιώθηκε και στην Ιταλία. Πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε από τη Μοζαμβίκη στη Νάπολη της Ιταλίας μέσω Μιλάνου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κατάσταση της υγείας του ίδιου και της οικογένειάς του είναι καλή.

 

Πρώτα κρούσματα και σε Βρετανία, Τσεχία

Δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού εντοπίστηκαν και στη Βρετανία, ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Τζάβιντ. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, τα δύο κρούσματα συνδέονται με ταξίδια σε χώρες της νότιας Αφρικής. «Τα άτομα βρίσκονται σε απομόνωση, ενώ ο εντοπισμός επαφών βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενημερώθηκα ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ένα στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινγχαμ», είπε ο υπουργός.

Το βράδυ του Σαββάτου, και η Τσεχία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της «Όμικρον». Την Παρασκευή, κρούσμα της νέας μετάλλαξης ανιχνεύθηκε και στο Βέλγιο.

 

Έκτακτα μέτρα στη Βρετανία ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Υπό τον φόβο εξάπλωσης της «Όμικρον», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε δέσμη μέτρων, τονίζοντας πως οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα θα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ (PCR). «Θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να αυτο-απομονώνεται μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

Ανέφερε επίσης ότι όσοι έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» θα πρέπει να μένουν σε καραντίνα για 10 ημέρες. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αυστηροποιούνται οι κανόνες για χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς. Τα μέτρα που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους και τη χρήση μάσκας θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

 

Συναγερμός στην Ολλανδία

Εξάλλου, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

«Σε έναν αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν εκτιμούμε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM). Eκπρόσωπος του Ινστιτούτου είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι πρόκειται για κρούσματα της νέας παραλλαγής, όμως χρειάζεται να γίνουν και άλλες αναλύσεις.

 

Δανία: Δύο πιθανά κρούσματα

Η Δανία εντόπισε πιθανότατα τη νέα παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, σε δύο άτομα που έφτασαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

«Οι υγειονομικές αρχές υποψιάζονται δικαιολογημένα ότι έχουμε τα πρώτα δύο κρούσματα της Όμικρον στη Δανία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόινικε. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα κρούσματα θα επιβεβαιωθούν μόνο αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση του γονιδιώματος.

 

Φάουτσι: Θα φτάσει ουσιαστικά παντού

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον. «Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι και η ομάδα αντιμετώπισης της Covid παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις για την Όμικρον και είναι σε τακτική επαφή με αξιωματούχους υγείας σε όλον τον κόσμο», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Μέχρι στιγμής, η Όμικρον δεν έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, είπε στο NBC ότι «δεν θα εκπλαγεί» εάν συμβεί αυτό. «Όταν έχουμε έναν ιό που δείχνει αυτό το επίπεδο μεταδοτικότητας και έχουμε ήδη κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδι, όπως στο Ισραήλ και το Βέλγιο και σε άλλες περιοχές, όταν έχουμε έναν τέτοιο ιό, είναι σχεδόν απαρέγκλιτο ότι θα πάει ουσιαστικά παντού», είπε ο Δρ Φάουτσι.

 

ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες

Ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες εξέδωσαν στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), αφού ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει νωρίτερα νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον».

Τα CDC αναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές συστάσεις τους στο επίπεδο 4, δηλαδή του «πολύ υψηλού» κινδύνου, για τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, το Λεσότο, την Εσουατίνι και την Μποτσουάνα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την περιοχή αυτή της νότιας Αφρικής.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Α ρε Μποτσουάνα τι μας έκανες 😜😜πάλι θα έχουμε κάνα lockdown Χριστουγέννιατικα 😝Ο Κυριάκος πάντως ανέβαλε για καλό και για κακό το συνέδριο της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ κανονικά θα κάνει τις εκλογές για το νέο αρχηγό 🌳Ούτε Όμικρον ούτε Δέλτα πως τους λένε αυτές τις μεταλαξεις κατάλαβαινει το ΠΑΣΟΚ 😀💪Μου ήρθε χαρτί να πάω για 3 δόση εμβόλιο🙄🙄Όχι τίποτα άλλο δεν μου αρέσουν και οι σύριγγες 💉💉💉Την καλημέρα μου από το Ρέντινγκ σήμερα έχει επίσκεψη στον εγγονό του Αντρικου το πρόγραμμα

    • Μπα,εχεται λεφτα για lockdown..ρε εσεις ειστε αρχοντες..εμας τα εκανε περιπολικα,ραφαλ,μεγαλου περιπατους (και ξηλωμα τος),αναπλασεις και αλλα πολλα και τωρα φοβαται το lockdown οπως ο διαολος το λιβανι γιατι λεφτα γιοκ…και κανει πολιτικη διαχειρηση της πανδημιας και ανο(η)σια της αγγελης..Να την κανεις την 3η αλλα μολις την κανεις κατσε σπιτι οσες μερες μπορεις περισσοτερο δεν ξερω γιατι αλλα ακουγονται συχνα τελευταια περιστατικα που μετα την 3η δοση κολλανε (Στραβελακης,Ευγενιδης κλπ)

  2. Μην φοβάσαι εσύ! Τον τελευταίο που θα χτυπήσει ο ιός θα είσε εσύ. Εσύ έχεις ανοσία έτσι και αλλιώς. Έτσι για να σε βάλω λίγο στην θέση σου αν μου το επιτρέψει το μπλογκ! Αυτή την εξυπνάδα που είπες τώρα γιατί την είπες? Για να νευριάσει ο Αντρικος και να βρίζει τον κόσμο να του κόβει το μπλογκ τα σχόλια? Πως την βρίσκεις έτσι ρε εσύ πες μας και μας. Το κόμπλεξ που έχεις να λες αυτή τη βλακεια για τις φαβελες δεν την βαρέθηκες. Τι να πω ρε εσύ τέτοιο μένος τέτοια κακια χωρίς να υπάρχει λόγος δεν την καταλαβαίνω. Για λύπηση είσε οποίος και να είσε και γιατί τα λες. Για πέρασε το Χαρά μήπως μας πει γιατί τα λέει. Αφήστε μια φορά μήπως μάθουμε το πρόβλημα του καθενός. Μην την πληρώνω μόνο εγώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog