Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου συμμετείχε στη διεθνή εκπαιδευτική καμπάνια: COP26 – Ζωγραφίζοντας για τη Γη

- Advertisement -
Παράλληλα με τη Διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη (31/10-12/11), ο εκπαιδευτικός οίκος της Twinkl κάλεσε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε όλο τον κόσμο να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στις σχολικές τάξεις μέσω της εκπαιδευτικής δράσης: Draw Upon Earth – Ζωγραφίζοντας για τη Γη!

Ανάμεσα στα 24 σχολεία από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν σε αυτή την καμπάνια βρίσκεται και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου. 

Στις 12 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας η 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).
Εκπρόσωποι κυβερνήσεων, ΜΚΟ, ακτιβιστές, επιστήμονες και άλλες ομάδες παρευρέθηκαν στη σύνοδο αυτή για να διαπραγματευτούν σχετικά με το επείγον ζήτημα της κλιματικής κρίσης προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της.

Η 26η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) δείχνει ότι πρέπει να μειωθούν δραστικά και με συνέπεια οι εκπομπές ρύπων ώστε να περιοριστεί η κλιματική κρίση. Ενώ, αρχικός στόχος της διάσκεψης ήταν να δεσμευτούν οι κυβερνήσεις για τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου, η συμφωνία που τελικά υπογράφηκε περιλαμβάνει τις προτάσεις που θα οδηγήσουν σε αύξησης της θερμοκρασίας της τάξης των 1,8 – 2,4ºC. Ακόμα και αν αυτό δεν φαίνεται ως ένα εκ πρώτης όψης ιδανικό αποτέλεσμα, υπήρξαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης σοβαρές δεσμεύσεις, οι οποίες είναι ενθαρρυντικές. Για παράδειγμα, για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση αποφασίστηκε οι εκπομπές CO2 να μειωθούν κατά 45% έως το 2030!

Πώς η Twinkl συμμετείχε στον παγκόσμιο διάλογο για το κλίμα;
Παράλληλα με τη Διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη (31/10-12/11), η Twinkl κάλεσε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε όλο τον κόσμο να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στις σχολικές τάξεις μέσω της εκπαιδευτικής δράσης: Draw Upon Earth – Ζωγραφίζοντας για τη Γη!
Συγκεκριμένα, τα παιδιά κλήθηκαν να μοιραστούν τις σκέψεις και τις εικόνες που τους δημιουργούνται σχετικά με την κλιματική αλλαγή και έτσι, στα πλαίσια της συζήτησης που έγινε στην τάξη τέθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα και στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν:
  • Πώς πιστεύουν ότι θα είναι η Γη σε 50 χρόνια, και
  • Πώς φαντάζονται την τέλεια Γη!
Απολογισμός της δράσης
Στο project μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί πάνω από 1500  συμμετοχές μαθητών από 20+ χώρες οι οποίοι χρησιμοποιώντας το φύλλο εργασίας της καμπάνιας παρουσίασαν οπτικά τις ανησυχίες αλλά και τις ελπίδες τους για το μέλλον του πλανήτη. Στην Ελλάδα συμμετείχαν 390 μαθητές από 24 διαφορετικά σχολεία και προκειμένου να παρουσιαστούν τα έργα όλων των μαθητών δημιουργήθηκε αυτή η ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής Τις συμμετοχές και των 24 σχολείων μπορείτε να δείτε στο εκπαιδευτικό Blog της Twinkl.
Ανάμεσα στα 24 σχολεία από την Ελλάδα που έλαβαν μέρος στην εκπαιδευτική δράση: Draw Upon Earth – Ζωγραφίζοντας για τη Γη βρίσκεται και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου το οποίο συμμετείχε σε αυτή την παγκόσμια καμπάνια με τους μαθητές της Δ’ τάξης!
Από την Τουρκία ως την Ινδία και από από την Αίγυπτο ως τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα, το μήνυμα που δόθηκε από τα παιδιά ήταν ξεκάθαρο!  Τα παιδιά πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή προκειμένου το μέλλον στον πλανήτη μας να είναι καλύτερο και ο ιδανικός τους πλανήτης να γίνει πραγματικότητα. Επιπλέον, στις ζωγραφιές των μαθητών έγιναν έντονα εμφανείς οι κλιματικές τους ανησυχίες, όπως για παράδειγμα η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η αποψίλωση των δασών αλλά και οι πυρκαγιές που απειλούν τα δάση σε όλο τον κόσμο!
Παρακάτω βρίσκονται μερικές από τις ζωγραφιές των παιδιών από τις οποίες προκύπτουν έκδηλα οι ανησυχίες τους για την κλιματική κρίση.
Η Δέσποινα, 10 ετών, εξέφρασε ανησυχίες της για την πληθώρα των σκουπιδιών, σχεδιάζοντας τον κόσμο σε 50 χρόνια ως ένα μεγάλο κάδο σκουπιδιών. Επίσης, η μικρή μαθήτρια μας προτρέπει «να φροντίσουμε τον πλανήτη που είναι το σπίτι μας».
(Ζωγραφιά από τη Δέσποινα, 10 ετών)
Ο Khanh An, 13 ετών, από το Βιετνάμ μας έδειξε ότι ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή, γράφοντας στα βιετναμέζικα
«υπερθέρμανση του πλανήτη» και δείχνοντας τον ήλιο να καταπίνει τον κόσμο σε 50 χρόνια.
(Ζωγραφιά από τον Khan An, 13 ετών)

Επίσης, οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στα παιδιά έγιναν εμφανείς σε ζωγραφιές όπως αυτή της Δήμητρας (10 ετών) που απεικονίζει τη Γη σε 50 χρόνια ως άρρωστη και φορώντας μάσκα.
(Ζωγραφιά από τη Δήμητρα, 10 ετών)

Τόσο από τις ζωγραφιές των παιδιών όσο και από την συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γλασκώβη, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για το μέλλον! Άλλωστε η ελπίδα του κόσμου είναι τα παιδιά, και αυτά στην συντριπτική τους πλειοψηφία σχεδίασαν έναν ιδανικό κόσμο, γεμάτο ζώα και φυτά δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον!
(Ζωγραφιά από τη Σοφία, 10 ετών)

Με την εξαιρετικά σημαντική συμβολή των εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο, τα παιδιά έχουν πλέον μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για την κλιματική αλλαγή και ήδη σκέφτονται πώς θέλουν να είναι ο κόσμος παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν! Ο κόσμος που ονειρεύονται είναι χαρούμενος και χορεύει, είναι γεμάτος πράσινο και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτόν χαμογελούν. Αυτός ο κόσμος είναι λοιπόν εφικτός αν ξεκινήσουμε όλοι να προσέχουμε τον πλανήτη μας λίγο παραπάνω και να γίνουμε μέρος της αλλαγής που απαιτείται προκειμένου το μέλλον να είναι καλύτερο!

Για περισσότερες πληροφορίες για το project, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο στο εκπαιδευτικό Blog της Twinkl.
—–
Λίγα λόγια για το φορέα διοργάνωσης:

Twinkl ιδρύθηκε το 2010 στο Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας από τον Jonathan Seaton και τη σύζυγό του Susie και έχει από τότε ως βασική της αποστολή να “βοηθάει όσους διδάσκουν”. Η ιδέα για την Twinkl ήρθε στον Jonathan και τη Susie τα πρώτα χρόνια που εκείνη εργαζόταν ως δασκάλα και δεν μπορούσε να βρει το υλικό που χρειαζόταν στο διαδίκτυο!  Έτσι, για να βοηθήσουν άλλους δασκάλους, άρχισαν να δημιουργούν και να δημοσιεύουν εκπαιδευτικό υλικό στο διαδίκτυο από ένα δωμάτιο του σπιτιού τους!
Στη συνέχεια, η εταιρεία αναπτύχθηκε γρήγορα και οργανικά καθώς οι εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν το υλικό και τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που παρέχονται ηλεκτρονικά και ο εκδοτικός οίκος της Twinkl στελεχώθηκε από καθηγητές προκειμένου όλο το υλικό που δημοσιεύεται να είναι δημιουργημένο και ελεγμένο από εκπαιδευτικούς. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των σχολείων και των δασκάλων σε περισσότερες από 200 χώρες παγκοσμίως, η Twinkl χρησιμοποιείται καθημερινά από εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, Νηπιαγωγούς αλλά και γονείς! Στην ιστοσελίδα της Twinkl υπάρχει διαθέσιμο πολύ μεγάλο εύρος εκπαιδευτικού υλικού σε αρκετές διαφορετικές γλώσσες. Μεταξύ άλλων το υλικό αυτό περιλαμβάνει: προτάσεις για εκπαιδευτικά παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας, κατασκευές, παρουσιάσεις,  φύλλα αξιολόγησης, υλικό για τη διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας (EAL), καθώς και ενδιαφέροντα άρθρα για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα που έχουν δημοσιευθεί στο εκπαιδευτικό Blog  της Twinkl.
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog