Ακούστε τη συνέντευξη του σωφρονιστικού μέσα από τις φυλακές Διαβατών – Τι ισχυρίζεται και τι αποκαλύπτει στον δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό.

Τη δική του αλήθεια αποκαλύπτει με αποκλειστική συνέντευξη στο dikastikoreportaz.gr και τον Πέτρο Κουσουλό, ο πρώην αρχιφύλακας των φυλακών Κορίνθου ο οποίος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, μετά τις “αποκαλύψεις” του σκληρού Έλληνα ποινικού ο οποίος δραπέτευσε ότι του ζητήθηκαν 60.000 ευρώ προκειμένου να το σκάσει σαν κύριος.

 

Είμαι άδικα στην φυλακή. Είδα την σκληρή όψη του συστήματος το οποίο υπηρετούσα όλα αυτά τα χρόνια”,

είναι τα πρώτα του λόγια μέσα από τις φυλακές Θεσσαλονίκης όπου κρατείται μετά την αιφνίδια μεταγωγή του στον Κορυδαλλό. Η σύλληψη του αρχιφύλακα πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την απόδραση του Έλληνα ποινικού, Δ.Π., στις 11 Νοεμβρίου. Αρχικά παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αυτόφωρο. Η ποινική του μεταχείριση όμως άλλαξε προς το δυσμενέστερο, μερικά 24ωρα μετά, όταν συνελήφθη ο Έλληνας ποινικός. Στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς “έδωσε” τόσο τον αρχιφύλακα όσο και δυο ακόμη σωφρονιστικούς υπαλλήλους ως τους “επίορκους” οι οποίοι τον βοήθησαν να δραπετεύσει αντί 60.000 ευρώ εκ των οποίων έδωσε προκαταβολικά τις 30.000 ευρώ.

 

Από το σύνολο της δικογραφίας η οποία βρίσκεται στη διάθεση του dikastikoreportaz.gr πάντως προκύπτει ότι ο προφυλακισθείς αρχιφύλακας, στον οποίο ο δραπέτης φέρεται να είχε “δωρίσει” μια βυζαντινή εικόνα ευτελούς αξίας, είχε ζητήσει την μεταγωγή του συγκεκριμένου κρατουμένου σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα λόγω των προβλημάτων που δημιουργούσε, ενώ λίγες ημέρες πριν την απόδραση (στις 3 Νοεμβρίου) είχε απευθύνει έκκληση στην Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό η φυλακή της Κορίνθου.

 

«Με βασάνισαν»

Στην αποκαλυπτική συνέντευξη μέσα από τις φυλακές ο κατηγορούμενος αρχιφύλακας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης όπως και την σκοτεινή πλευρά του “συστήματος” που, όπως λέει, υπηρετούσε όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως επισημαίνει οι συνθήκες κράτησής του παραπέμπουν σε βασανιστήρια καθώς “φιλοξενήθηκε” σε ένα κελί 2×2 στο Τμήμα της Αγίας Παρασκευής όπου υπέστη βασανισμό!

 

“Έχω υποστεί βασανισμό κατά τη διάρκεια της κράτησής μου σε βαθμό εξευτελισμού της ανθρώπινης υπόστασης. Ήμουν 18 ώρες ξύπνιος με χειροπέδες από τις οποίες τις επτά ώρες ήμουν δεμένος πισθάγκωνα” λέει και συνεχίζει:

 

“Με είχαν 12 ώρες στο κρατητήριο χωρίς νερό, χωρίς να έχω πάει τουαλέτα όρθιος. Με έβαλαν σε ένα κελί 10 τετραγωνικά, με άλλα δυο άτομα, χωρίς φως να κάτσουμε σε ένα τσιμεντένιο πάγκο…

Πρώτη φορά είδα στη ζωή μου άνθρωπο να αποκοιμιέται όρθιος στην πόρτα του κρατητηρίου. Κάποια στιγμή πήγε να πέσει, ευτυχώς που ήμουν δίπλα του.

Τους παρακαλάγαμε να πάμε τουαλέτα, εάν είναι δυνατόν. Το μόνο φως που είχαμε έμπαινε από ένα παραθυράκι της πόρτας. Έξω από την πόρτα υπήρχαν τέσσερα πέντε στρώματα σε νάιλον τα οποία τους παρακαλούσαμε να μας τα δώσουνε και μας έλεγαν “απαγορευόταν”.

Από ποιον απαγορευόταν και για ποιο λόγο απαγορευόταν;

Τους είπα ότι αυτό που κάνουν είναι βασανισμός… Σε ένα άλλο κρατητήριο δεν μου έδιναν τις τηλεκάρτες να μιλήσω με το δικηγόρο μου. Δεν μπορούσαν να ταυτοποιήσουν εάν θα μιλήσω με το συνήγορό μου!

Χρειάστηκε να τους πω ότι ξεκινάω απεργία πείνας και ότι ο συνήγορός μου θα έρθει με τα κανάλια για να μου το επιτρέψουν μετά από τέσσσερις πέντε ώρες…!

Νοιώθω οργή για το σύστημα που υπηρετούσα όλα αυτά τα χρόνια. Ένα σύστημα που με ξεζούμισε…

Ένα σύστημα που μου ζητούσε να ευνουχίζω ανθρώπους κρατούμενους. Να μην διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν ζεστό νερό, επειδή τους τσιμπάνε κοριοί, επειδή δεν έχουν ζεστό νερό…Αναφέρομαι στην Κόρινθο!”.

 

Δηλώνει αθώος

Ο εν λόγω αρχιφύλακας δηλώνει αθώος.

 

Όπως χαρακτηριστικά λέει από τις έρευνες δεν έχουν προκύψει στοιχεία τα οποία να πιστοποιούν τις “αποκαλύψεις” του δραπέτη περί μίζας 60.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος. Κάνει λόγο για σύστημα το οποίο βρίσκεται πίσω από αυτήν την ιστορία. Πρόκειται, όπως λέει, για το ίδιο σύστημα το οποίο γνώριζε τις ελλείψεις που υπήρχαν στις φυλακές Κορίνθου.

“Να φανταστείτε ότι την επομένη της σύλληψης, οι κρατούμενοι προχώρησαν σε στάση προκειμένου να βεβαιωθούν ότι είμαι καλά! Οι ίδιοι οι κρατούμενοι. Mου ζήτησαν να μιλήσω μαζί τους με ανοιχτή ακρόαση μέσα από το κρατητήριο για να βεβαιωθούν ότι είμαι καλά και να πάνε στα κελιά τους. Φανταστείτε οι ίδιοι οι κρατούμενοι…”.

 

Σε ότι αφορά την σχέση του με τον συγκεκριμένο κρατούμενο ο αρχιφύλακας Κορίνθου αναφέρει ότι από τις 22 Οκτωβρίου είχε κάνει αναφορά που ζητούσε την μεταγωγή του σε άλλο κατάστημα λόγω των προβλημάτων που δημιουργούσε.

“Με στοχοποίησε επειδή του ασκούσα πίεση. Μιλάμε για ένα άτομο το οποίο είχε ψυχολογικά βάσει επίσημων πορισμάτων…”.