Την ελληνική φωτογραφία που ανέδειξε το περιοδικό «Time» ως μια από τις καλύτερες του 2021 επέλεξε και ο «Guardian» να παρουσιάσει ως μια από τις εμβληματικές της χρονιάς που αφήνουμε πίσω μας.

Ο λόγος για το συγκλονιστικό στιγμιότυπο της ηλικιωμένης γυναίκας που θρηνεί, ενώ οι φλόγες καταβροχθίζουν το δάσος και απειλούν τα σπίτια πίσω της, στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στη βόρεια Εύβοια.

Ο φωτογράφος, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, μίλησε στη βρετανική εφημερίδα περιγράφοντας το πώς έζησε ο ίδιος αυτή τη μεγάλη οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή και πώς επιχείρησε να την αποτυπώσει μέσα από το φακό του:

«8 Αυγούστου. Μόλις έφτασα στο νησί της Εύβοιας, μπορούσα να δω τις φωτιές που μαίνονταν στο βάθος, να υψώνονται μέχρι τον ουρανό και να καίνε με απίστευτη ένταση. Μπορούσες να ακούσεις εκείνο το τρομακτικό κροτάλισμα σε όλο το νησί. Δεν είχα ξαναζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο.

»Είδα την Παναγιώτα Νουμίδη, 81 ετών, να περιπλανιέται έξω από το σπίτι που βλέπετε στη φωτογραφία. Την πλησίασα, καθώς ήταν ξεκάθαρα αναστατωμένη. Μου είπε ότι δεν μπορούσε να βρει τον σύζυγό της (αργότερα ξαναβρέθηκαν) και ότι φοβόταν για το σπίτι της – είχαν κάνει είκοσι χρόνια να το χτίσουν, σιγά σιγά, και οι φλόγες έμοιαζαν να το πλησιάζουν (τελικά δεν καταστράφηκε).

 

»Ήταν μια μέρα χάους, αλλά έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να αποτυπώσω την ένταση της φωτιάς, την απόγνωση των κατοίκων της Εύβοιας και την απουσία κυβερνητικής βοήθειας για τους πληγέντες.

»Κατάλαβα αμέσως ότι η φωτογραφία αντικατόπτριζε την κατάσταση που αντιμετώπιζαν οι Έλληνες. Αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γινόταν viral σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατέληξε να συμβολίζει την κλιματική κρίση, μαζί με την καταστροφική ζημιά που προκάλεσαν οι φωτιές, που εκπροσωπεί τη ζημιά που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στον πλανήτη. Για μένα, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι τράβηξα μια φωτογραφία που επηρεάζει τόσους ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

Δείτε τη φωτογραφία: