Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» – Εγκαίνια της έκθεσης με προσωπικά αντικείμενα της Μελίνας Μερκούρη

- Advertisement -

Mε την έκθεση «Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», που εγκαινιάζεται στις 18 Ιανουαρίου, ολοκληρώνονται οι δράσεις τις οποίες το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» αφιέρωσε στη μεγάλη Ελληνίδα, με αφορμή το «Έτος Μελίνας Μερκούρη», για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της.

Το 2020, χρονιά που ανακηρύχθηκε «Έτος Μελίνας Μερκούρη» συνέπεσε με την εκδήλωση της πανδημίας, γι αυτό αρκετές από τις εκδηλώσεις, που είχαν προγραμματιστεί, μεταφέρθηκαν το 2021 και το 2022.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη,

«Μέσα από ένα πλούσιο υλικό, που σε μεγάλο μέρος του παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ξεδιπλώνεται μπροστά μας η συναρπαστική ζωή, η σπουδαία καριέρα, η θυελλώδης και πολύμορφη προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη. Η Μελίνα παραμένει ένας μύθος, καθώς συνδύασε τη λάμψη της καλλιτεχνικής της πορείας με το πάθος του αγώνα. Έναν αγώνα σθεναρό και έντονο απέναντι στη δικτατορία, δυναμικό και συναισθηματικό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το «σπίτι» της για πολλά χρόνια, τιμά τη μνήμη της Μελίνας, τη μαγευτική προσωπικότητά της, την προσφορά της στην Ελλάδα και στον Πολιτισμό, τους γεμάτους πάθος αγώνες της. Τη θυμόμαστε και την αγαπάμε πάντα».

Η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Μανουέλλα Παυλίδου είπε:

«Χάρη στην αμέριστη και σταθερή στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε κάθε εκδήλωση του Ετους Μελίνας Μερκούρη, είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε στον κόσμο της Μελίνας. Έναν κόσμο όπου ο πολιτισμός και η πολιτική δεν υπήρξαν ποτέ αφηρημένες έννοιες, αλλ’ αντίθετα πραγματώθηκαν πάντα ως εγκάρδιες πράξεις που διαπνέονταν από όραμα, δημιουργικότητα, πίστη και αλληλεγγύη. Στην έκθεση μνημονεύονται, η λαμπρή καριέρα της, ο ανυποχώρητος αντιδικτατορικός αγώνας και η θεσμική προσφορά της Μελίνας στον σύγχρονο πολιτισμό μας, στη συντήρηση και στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων και, ασφαλώς, στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ενθύμια μιας προσωπικότητας που κέρδισε μια θέση στον συλλογικό μας μύθο εκφράζοντας την με αυθεντικότητα και ανιδιοτέλεια την προσωπική της αλήθεια».

Στην έκθεση του ΥΠΠΟΑ «Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» παρουσιάζονται οι διαφορετικές πτυχές της ζωής και της καριέρας της Μελίνας μέσα από μια πολύ ιδιαίτερη διαδρομή.

Παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κοστούμια από παραστάσεις και ρούχα που τη συνόδευσαν σε σημαντικές της στιγμές, αφίσες από τις μεγάλες της κινηματογραφικές επιτυχίες, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η έκθεση φιλοξενείται στους Νέους Φούρνους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου 2022. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζεται ημερίδα με θέμα τις πρωτοβουλίες και τον ακτιβισμό της Μελίνας Μερκούρη κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Πολιτισμού.

 

- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κοίτα να δεις το έβλεπα πριν λίγο το συγκεκριμένο άρθρο και μπαμ στο loutrakiblog!! Τι να πούμε για την Μελίνα 😊Τα έχουμε πει και γράψει!

  2. Δεν υπάρχει έκθεση με προσωπικά αντικείμενα του Λογοθετίδη, του Χορν, του Ροντίρη, της Βέμπο, του Παπαγιαννόπουλου, της Αλίκης, της Αρώνη, της Παπαδάκη και υπάρχουν της Μελινάρας; Σοβαρολογούμε τώρα; Επειδή ήταν υπουργός επί Ανδρέα επί 8 χρόνια και απλώς ζήτησε την επιστροφή των μαρμάρων; Και λοιπόν; Ή μήπως υπήρξε ηθοποιάρα;;;;

  3. Ο 1741 να διαβάσει την βιογραφία την ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΎΡΗ αν την έμαθε από το ΠΑΣΟΚ και δεν ξέρει τι παγκόσμιου φήμης πρωσοπικοτητα μιλάμε. Σεβαστοι και καλοί ηθοποιοι αυτούς που έδωσες προς σύγκριση με την ΜΕΛΊΝΑ αλλά δεν ήταν και όλα τα άλλα εκτός από ηθοποιός που ήταν η ΜΕΛΊΝΑ. Να σου ζητήσω να μην απαντήσεις σεβομενος την μνήμη της ΜΕΡΚΟΎΡΗ κάτι που εσύ δεν κάνεις με το σχόλιο σου θέλω να πιστεύω ότι ίσως υπάρχει κάποιος που να μην γνωρίζει τι εστι ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΎΡΗ. Καλημέρα και ελπίζω σε δημοσίευση και σχόλια σαν του 1741 καλό θα ήταν να τα προσέχετε λιγάκι περισσότερα πριν τα περάσετε αγαπητό μπλογκ

  4. O oυαλος που μιλαει, εχει διαβασει στη βιογραφια της μελινας ποιος ηταν ο φειδιας γιαδικιαρογλου και ποια η σχεση της μαζι του? Δεν χαρακτηριζουμε πεθαμενη. Τα ιστορικα γεγονοτα λεμε. Γιατι ο φιλος πιο πανω μιλησε μονο για την μελινα ως καλλιτεχνης αλλα υπαρχει κι αλλη πλευρα της. Ελα πια με τη μελινα!

  5. Καλό θα ήταν το μπλογκ να μην βάζει τέτοια άρθρα γιατί οι σχολιαστές σας με τα γνωστά πικρόχολα σχόλια τους δεν σέβονται προσωπικότητες σαν την ΜΕΛΊΝΑ ΜΕΡΚΟΎΡΗ. όπως είπα το συγκεκριμένο άρθρο το είχα δει σε κάποιο άλλο μέσο στο διαδυκτιο δεν θυμαμε ακριβώς ποιο αλλά στα σχόλια εκεί δεν έβλεπες Μελιναρας, ηθοποιοαρα που μας λέει ένας σχολιαστής. Η ΜΕΛΊΝΑ είχε πολιτική καλλιτεχνική και προσωπική ιστορία που εμείς δεν είμαστε άξιοι να πιάνουμε στο στόμα μας. Το ίδιο υσχιει και για προσωπικότητες σαν την ΜΕΡΚΟΥΡΗ. Τώρα αν μπερδεύουμε την πολιτική με την καλλιτεχνική και ιδιωτική ζωή κάποιου για λόγους που δεν μας είναι δυνατόν να καταλάβουμε τι να πούμε. Για λύπηση δυστυχώς. Ελπίζω σε δημοσίευση και εγώ το έκλεισα το θέμα.

  6. Για να μην λέμε λόγια του αέρα, εξήγησέ μας, γιατί εμείς δεν είμαστε άξιοι να πιάνουμε στο στόμα μας την πολιτική, καλλιτεχνική και προσωπική ζωή της Μελίνας; Άλλο χαρακτηρίζω κάποια/ον, άλλο τις πράξεις της/του. Επίσης, μας εξηγείς γιατί όλα αυτά δεν μπερδεύονται; Μήπως αποποιήθηκε το καλλιτεχνικό ή ιδιωτικό παρελθόν της όταν έγινε υπουργός και δεν ταυτίζονται; Αυτό είναι δημοκρατία, να εκφράζει κάποιος την άποψή του, χωρίς να προβάλει τεθνεούσα. Το δεύτερο βέβαια δεν ξέρω αν ακόμη έχει νομική ισχύ, διότι ο σύριζα σκόπευε να το αποποινικοποιήσει, όπως και τη βλασφημία. Επειδή όμως μιλάς χωρίς επιχειρήματα, μήπως ξέρεις τί έλεγαν και λένε συγγενείς του Ζίλ Ντασέν για τη Μελίνα; Θέλεις να σου αναφέρω τους ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ χαρακτηρισμούς; Επειδή εσένα σε εκφράζει πολιτικά, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως πως το παρελθόν της ήταν άμεμπτο, ηθικό και διαφανές. Τουναντίον, υπάρχουν πηγές, αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες που έχουν γράψει και μιλήσει για το παρελθόν της Μελίνας. Αν τους αμφισβητείς ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ακόμη και τη μαρτυρία της ιδίας σε συνέντευξη λίγο πριν πεθάνει, δώσε μας και τις πηγές σου.

  7. Αποποιήθηκε το παρελθόν της ή την καλλιτεχνική της ιδιότητα όταν έγινε βουλευτής και δεν πρέπει να μπερδεύονται αυτά? Όχι να λες ό,τι θες διπλοσάγονε επειδή σε καλύπτει πολιτικώς. Για πες μας, 8 χρόνια υπουργός τί έκανε???

  8. Το ότι έχουν κάποιοι τη μελίνα για θεά, δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας ή πρέπει να την έχουμε κι εμείς. Εδώ έχουν για θεούς τον μαρινέφτσι με τον τσουκαλά. Θα τους έχουμε κι εμείς; Τόσο τους κόβει, άνθρωποι να τους κλαις λέμε!

  9. ΥΓ το να ισοπεδώνουμε μια προσωπικότητα όπως είναι η Μερκούρη γιατί δεν μας αρέσει ο πολιτικός χώρος που ανήκε σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα! Αυτό δεν το λέει ο Αντρικος επειδή είναι ΠΑΣΟΚ αλλά γιατί αρέσει δεν αρέσει η Μελίνα είναι από τους 5 – 10 ελληνικής καταγωγής που ανά τον κόσμο τους γνωρίζουν. Τώρα που πιάσαμε τους διάσημους Έλληνες να γράψω κάτι που είχε πει ο Ονασης! Το να είσαι φτωχός δεν είναι πρόβλημα. Λύνεται. Το να είσαι φτωχός στο μυαλό είναι πρόβλημα και δεν λύνεται ποτέ. Αυτό το λέω για αυτόν που βάζει και τον Τσουκαλά και μαρινεφσκι στην κουβέντα. Ειοα για μένα έκλεισε το θέμα ποιο πάνω αλλά έκρινα ότι χρειάζεται απάντηση πάντα με ήπιο τρόπο και όχι ειρωνείας. Αντρέας

  10. Πέρασε το ΥΓ και δεν πέρασε η έστειλα το σχόλιο το κανονικό. Είχα γράψει ότι οι σχολιαστές ποιο πάνω το πάνε το θέμα στην πολιτική πλευρά για δικούς τους λογους. Δεν γουστάρουν το ΠΑΣΟΚ και την πληρώνει και η Μελίνα. Σωστή και η άποψη του Γιάννη από το Μπέλφαστ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog