Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σαν σήμερα: 40 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Περαχωρίτη ηθοποιού Παντελή Ζερβού (Video)

- Advertisement -

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του συμπολίτη μας ηθοποιού Παντελή Ζερβού, στις 22 Ιανουαρίου 1982.

Το Loutrakiblog.gr , τιμώντας τη μνήμη του, παρουσιάζει τη συνέντευξη της κόρης του Ξένιας, στην εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας Παύλος Παύλου είναι ο μόνος που αναγνώρισε την αξία του μεγάλου συμπολίτη και ηθοποιού, δίνοντας το όνομά του στο θέατρο του Πάρκου Δεξαμενής..

Απο τότε κανείς άλλος, δεν θυμήθηκε να βάλει μία ταμπέλα, μία επιγραφή στο σπίτι του στο Λουτράκι, επί της οδού Κολοκοτρώνη «Εδώ έζησε ο Παντελής Ζερβός», κανείς δεν σκέφτηκε να το εντάξει στους τουριστικούς χάρτες και flyers το τελευταίο σπίτι στο Λουτράκι, που έμενε ο αείμνηστος ηθοποιός. (Το έκαναν οι Υδραίοι πχ στο σπίτι του Λεοναρντ Κοέν). Ισως να το σκεφτούμε τώρα…

Φέτος λοιπόν που συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατό του, προτείνουμε, να γίνει το καλοκαίρι, στο θέατρο που φέρει το όνομά του, μία εκδήλωση, τιμώντας τη μνήμη του…

 

Ποιος ήταν ο Παντελής Ζερβός:

Στοργικός πατέρας, ιερέας του χωριού, νοματάρχης, φίλος, όποιο ρόλο και αν έπαιζε ο Παντελής Ζερβός, έδινε σε αυτόν, αλλά κι έβγαζε προς τα έξω μία αγάπη, καλοσύνη, τιμιότητα, ειλικρίνεια, γλυκύτητα, σεβασμό. Χαρακτηριστικά, που τον έκαναν έναν από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Γεννήθηκε το 1908 στην Περαχώρα έξω από το Λουτράκι. Έχασε τη μητέρα του σε ηλικία τεσσάρων ετών και τον πατέρα του όταν ήταν οκτώ ετών. Οι συγγενείς του αποφάσισαν να τον κλείσουν στο Τζάνειο ορφανοτροφείο. Δυστυχώς η ζωή του επιφύλασσε ακόμα μεγαλύτερες δοκιμασίες και μια ασύλληπτη οικογενειακή τραγωδία.

Η ιστορία του Παντελή Ζερβού μοιάζει βγαλμένη από αρχαία τραγωδία. Και τι ειρωνεία της μοίρας;

Πληροφορήθηκε τα τραγικά νέα, όταν ήταν στη σκηνή του θεάτρου της Επιδαύρου.

Ο ηθοποιός ήταν παντρεμένος και είχε τρεις κόρες. Η οικογένεια ζούσε στο Παλαιό Φάληρο τον χειμώνα και τα καλοκαίρια η μητέρα με τις κόρες πήγαιναν στη Σαντορίνη, στον τόπο καταγωγής της. Εκεί, ήταν το καλοκαίρι του 1956, όταν ο Εγκέλαδος της 9ης Ιουλίου ισοπέδωσε το νησί, θάβοντας κάτω από τα ερείπια τη μικρή του κόρη, την 12χρονη Ευδοξία. Η γυναίκα του κι οι άλλες δυο κόρες πρόλαβαν και βγήκαν απ’ το σπίτι και σώθηκαν. Το βράδυ λίγο πριν βγει στη σκηνή για να παίξει έμαθε το τραγικό νέο: «Σκοτώθηκε η Ευδοξούλα» του είπαν

Βγήκε στη σκηνή κι έπαιξε, κάνοντας τον κόσμο να γελάσει. Όταν τέλειωσε, υποκλίθηκε, τον μπιζάρισαν, ξαναβγήκε στη σκηνή, υποκλίθηκε ξανά και μετά το όγδοο μπιζ, όταν μπήκε μέσα, λιποθύμησε.

Ωστόσο, το δράμα έμελλε να έχει συνέχεια. Τρία χρόνια αργότερα, κατά την εκταφή, διαπιστώθηκε πως το κοριτσάκι είχε ενταφιαστεί ζωντανό. Το κατάλαβαν, γιατί ο σκελετός του παιδιού δεν ήταν ανάσκελα, αλλά στο πλάι και με το στόμα ανοιχτό. Προφανώς είχε τραυματιστεί κι όταν συνήλθε, προσπάθησε να πάρει ανάσες, αλλά πέθανε από ασφυξία.

«Εκείνες τις τραγικές μέρες στο νησί, όποιον σκουντούσαν και δεν σάλευε, τον έθαβαν», είπε. Ήταν ακριβώς όπως τον φανταζόμασταν.

Ο Παντελής Ζερβός κράτησε για πάντα μέσα του αυτό το μυστικό, ακόμα κι από τη γυναίκα του. Το εξομολογήθηκε λίγο πριν από το τέλος του.

 

https://youtu.be/pdEBVfGwQ6Y

πηγές -Βικιπαίδεια, ΕΡΤ

- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο κυρ-Παντελης δε πρόλαβε να κατοικήσει επί της οδού Κολοκοτρώνη, το είχε αμανάτι, ένα ρετιρέ να βλέπει θάλασσα, μικρή σημασία για αυτόν τον τεράστιο θεατρανθρωπο, τίμησε τη καταγωγή του με το παραπάνω, ένας δικός μας άνθρωπος, να είναι καλά εκεί που βρίσκεται..

  2. Να πω ένα μπράβο στα παιδιά του μπλογκ για την δημοσίευση του άρθρου αυτού. Και εγω σαν φόρο τιμής σε μια μορφή του ελληνικού κινηματογράφου το έβαλα στο Loutraki memories στην σελίδα μου και εκτός του μπλογκ και η σελίδα Agioi Theodoroi το ανάρτησαν σαν φόρο τιμής. Δυστυχώς τέτοιοι άνθρωποι και ηθοποιοί δεν ξαναβγαινουν. Αντρέας

  3. Θαυμάσιος ηθοποιός που τίμησε τον τόπο του, προσέφερε στην Ελλάδα και στην τέχνη, ήταν ψυχούλα και σωστός σε όλα του, με ήθος, αρχές, αξίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog