Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη «μέγγενη» της πανδημίας κρίνεται η άρση μέτρων. 1700 νεκροί τον Ιανουάριο

- Advertisement -

Πάνω από 1.700 νεκροί μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο, επιφυλακή για την υποπαραλλαγή Ομικρον 2 που βάζει ξανά ερωτηματικά για την εξέλιξη της πανδημίας και στο βάθος… άρση μέτρων στην εστίαση. Με αυτά τα δεδομένα ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τα νέα κρούσματα σήμερα 23/1.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις για το τέλος της πανδημίας διαψεύδονται καθημερινά, καθώς διανύουμε έναν τρίτο δύσκολο χειμώνα με μέτρα σε διασκέδαση και εστίαση που άτυπα επαναφέρουν το «μένουμε σπίτι». Στα κρούσματα παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση -παραμένουν ωστόσο σε πολλές χιλιάδες καθημερινά- όμως οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν υψηλοί.

Χθες, 22/1, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 73 θανάτους και 668 διασωληνωμένους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από Covid σε συνολικά 1.759 από τις αρχές Ιανουαρίου και 22.549 από την αρχή της πανδημίας.

Οι μήνες με τους περισσότερους θανάτους ήταν:

2.432 – Δεκέμβριος του 2020
2.288 – Απρίλιος του 2021
2.219 – Νοέμβριος του 2021
2.633 – Δεκέμβριος του 2021

Ο παράγοντας Ομικρον 2 βάζει νέα δεδομένα

Την ίδια ώρα, πριν μερικά 24ωρα «έσκασαν» τα νέα για την υποπαραλλαγή Ομικρον 2 που βάζει ξανά νέα ερωτηματικά για την εξέλιξη της πανδημίας. Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα και στην Ελλάδα. Λίγες ώρες πριν είχαν αρχίσει οι Έλληνες επιστήμονες να αναζητούν απαντήσεις και να συστήνουν ότι «δεν χρειάζεται πανικός.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής; Η Όμικρον 2 εντοπίστηκε αρχικά στη Νορβηγία και εκτιμάται ότι είναι ακόμα πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Ομικρον, στοιχείο που εγείρει ανησυχία για πιθανή νέα έξαρση κρουσμάτων. Πρόκειται συγκεκριμένα για το υποστέλεχος BA.2 που, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ονομάζεται και stealth γιατί δεν ανιχνεύεται εύκολα. «Κρύβεται» δηλαδή από τα μοριακά τεστ (PCR). Ο ΕΟΔΥ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είναι αξιοσημείωτο ότι λείπει η διαγραφή στη θέση S:H69- και S:V70- η οποία στοιχειοθετεί το «S-gene drop out» ή SGTF που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της 21K (Όμικρον) στα μοριακά τεστ».

Την ονομάζουν δηλαδή «stealth» επειδή δεν έχει τη διαγραφή που επιτρέπει στα PCR να την εντοπίσουν.

 

Άρση μέτρων στην εστίαση

Και όλα αυτά, ενώ αυτή την εβδομάδα θα κριθεί μια μικρή άρση μέτρων που πιθανότατα θα επαναφέρει τη μουσική στην εστίαση, αλλά και την ελπίδα στους επιχειρηματίες ότι ο κόσμος θα επιστρέψει σιγά-σιγά στα μαγαζιά που πλήττονται βαρύτατα -για ακόμα μια φορά- από τις 30 Δεκεμβρίου του 2021.

 

Ποια μέτρα είναι σε ισχύ μέχρι 31/1

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, μέσα μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στην εστίαση.
Ωράριο στους χώρους εστίασης και διασκέδασης στις 00:00. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι, περιορισμός μέχρι 6 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Απαγόρευση της μουσικής.
Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης με χαρακτηριστικά πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
Πληρότητα στα γήπεδα στο 10% και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.
Τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.

 

ieidiseis.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog