Συνεχίζεται αδιάκοπα ο βομβαρδισμός των Ρώσων σε ουκρανικούς στόχους, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

Συναγερμοί ηχούν απόψε σε Κίεβο, Λβιβ, Ζαπορίζια, Βινίτσια, Ζιτομίρ, Τερνοπίλ, Τσερνιχίβ, Χμελνίτσκι, Βολίν, Ιβάνο-Φραγκίβσκ, Ρίβνε, Σλοβιάνσκ και Βασίλκιβ. Πρόκειται για μαζική επίθεση σε όλη σχεδόν την επικράτεια της Ουκρανίας, από όλες τις κατευθύνσεις, βόρεια, ανατολικά και δυτικά.

Ενώ οι διπλωμάτες έσφιγγαν τα χέρια πριν από την έναρξη των συνομιλιών σε πόλη της Λευκορωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από πόλεις της Ουκρανίας, σφυροκοπώντας τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο, ενώ οι Ρώσοι επιμένουν ότι έχουν καταλάβει τη Χερσώνα.

Το βράδυ της Πέμπτης, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας. «Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας», διαβεβαιώνει τους κατοίκους.

Ο εφιάλτης για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Ο δήμαρχος της πόλης Ενεργοντάρ, υποστηρίζει ότι ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται προς το πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης και ότι πυρά Ρώσων έπεσαν προς την κατεύθυνση του εργοσταίου.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξέπεμψε SOS. Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ζήτησε από τις ρωσικές και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

 

«Ο γενικός διευθυντής Γκρόσι απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό της χρήσης (στρατιωτικής) βίας στο Ενεργκοντάρ και ζήτησε από τις στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αποφύγουν τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Πηγή: iefimerida.gr