Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Σωτήρης Πέρρας μίλησε για τα αδέσποτα και το ατυχές περιστατικό

- Advertisement -

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, Σ. Πέρρας, μίλησε για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό στο παραλιακό πάρκο.

Αφού ευχήθηκε ολόψυχα περαστικά στη γυναίκα αναφέρθηκε στο δημοσίευμα του loutrakiblog και πιο συγκεκριμένα στα σχόλια των αναγνωστών για τα οποία φάνηκε φανερά ενοχλημένος.

«Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο δημοσιεύματα που έγιναν τελευταία, σχετικά με επιθέσεις αδέσποτων ζώων. Ειλικρινά, λυπάμαι για το τελευταίο περιστατικό που συνέβη και εύχομαι «καλή ανάρρωση» στην κυρία που της επιτέθηκε σκυλί, στο παραλιακό πάρκο. Θα πω ακριβώς πώς είναι τα πράγματα, επειδή πολλοί δημότες σχολιάζουν, ανώνυμα, και βγάζουν όλη τη χολή τους, εναντίον της δημοτικής αρχής, εναντίον εμού προσωπικά, Δεν ξέρουν τι λένε, όπως, συνήθως στην Ελλάδα, τα ξέρουμε όλα.»

 

«Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων πρωτοστατεί, σε όλη την Πελοπόννησο, στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Είναι ο μοναδικός Δήμος που διαθέτει τόσα πολλά χρήματα και κάνει τόσες πολλές στειρώσεις, κάθε χρόνο. 220 στειρώσεις γίνονται, κάθε χρόνο. Σκεφτείτε, από το 2015, μέχρι σήμερα, πόσες στειρώσεις έχουμε κάνει και πόσα χρήματα έχουμε δαπανήσει.

 

«Ο Δήμος κινείται σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Δεν κάνει αυτό που θέλουν ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος. Τα αδέσποτα ζώα δεν μπορούμε να τα μαζέψουμε και δεν μπορούμε να τα φυλακίσουμε. Ξεκάθαρα πράγματα. Μπορούμε να τα περισυλλέξουμε, μόνο για να τα εμβολιάσουμε, να τα στειρώσουμε, αν έχουν κάποια ασθένεια να τα κάνουμε καλά και, μετά, να τα πάμε πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον. Και το φυσικό τους περιβάλλον είναι από εκεί που τα πήραμε. Αν πάρουμε ένα σκυλάκι από το πάρκο, θα το ξαναπάμε και θα το αφήσουμε εκεί. Αυτό λέει ο νόμος.»

 

«Ακούω ότι ο Δήμος έχει πάρει εκατομμύρια για τα αδέσποτα ζώα. Ο Δήμος δεν έχει πάρει δραχμή. Ό,τι διαθέτει, προέρχεται από το δικό του ταμείο. Καμιά βοήθεια. Ακούω ότι δεν έχουμε φτιάξει καταφύγια. Είμαστε οι μοναδικοί στην Κορινθία που έχουμε κάνει δημοτικό κτηνιατρείο. Έχουμε κάποια ζώα μέσα, με τη συγκατάθεση των φιλοζωικών οργανώσεων στο Λουτράκι. Έχουμε μεγάλη βοήθεια από αυτές και, φυσικά, κι εμείς τις βοηθάμε, με ό,τι μπορούμε να κάνουμε, ως Δήμος. Σημειωτέον ότι ο Δήμος δεν έχει προσωπικό για τα αδέσποτα ζώα, ούτε έχει εκπαιδευμένο προσωπικό. Κρατάμε εκεί κάποια ζώα που, συνήθως, υιοθετούνται. Έχουν γίνει πάνω από 200 υιοθεσίες.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένα σκυλί επικίνδυνο

«Ακούω ότι ένα σκυλί είναι επικίνδυνο. Υπάρχουν προϋποθέσεις, ώστε ένα σκυλί να χαρακτηριστεί «επικίνδυνο». Ακόμα κι αν επιτεθεί και τραυματίσει κάποιον, δεν χαρακτηρίζεται επικίνδυνο. Πρέπει να το βρούμε, να το πάρει ο κτηνίατρος, να το παρακολουθήσει μερικές μέρες στο ιατρείο του, για να δει πώς πάει ψυχολογικά. Υπάρχει πενταμελής επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τρία άτομα από τις φιλοζωικές οργανώσεις, ένας κτηνίατρο κι εγώ, ως προεδρεύων. Μετά από μερικές μέρες, συζητάμε την πρόταση του κτηνιάτρου, αν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ευθανασία ή να το εντάξουμε ξανά. Όσα χρόνια είμαι πρόεδρος, δεν έχει συμβεί ποτέ να κάνουμε ευθανασία. Κι όχι μόνο αυτό. Κατά τη διάρκεια που μπορεί να έχει πρόβλημα ο σκύλος, πρέπει να τον καταχωρίσουμε σε μια πλατφόρμα υιοθεσιών και, αν δεν αποφασίσει κανείς να τον υιοθετήσει, τότε μόνο μπορούμε να κάνουμε ευθανασία, εφόσον η επιτροπή είναι θετική.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόβλημα των αδέσποτων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο

«Με ολόκληρη την Πελοπόννησο που έχω μιλήσει, το θέμα είναι τεράστιο. Δεν φταίνε τα αδέσποτα ζώα. Φταίνε οι άνθρωποι που τα έχουν στο σπίτι τους και τα αφήνουν ελεύθερα. Υποφέρουν, πεινάνε και μπορεί να γίνουν επιθετικά.

Τώρα, όταν γράφουμε για μια επίθεση σκυλιού, αναφερόμαστε σε άλλες δέκα, οι οποίες έχουν γίνει, πριν 5-6 χρόνια. Οι επιθέσεις αδέσποτων σκύλων στο Λουτράκι, δεν είναι τόσες πολλές. Μακάρι να μην είχαμε καμία. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Ούτε μπορούμε να το αποφύγουμε. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Πρέπει όλοι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι τα ζώα πρέπει να τα προσέχουν και να τα κρατάνε στο σπίτι τους. Δεν μπορούν να τα αφήνουν έξω το βράδυ και τη μέρα να τα έχουν στο σπίτι τους, ή το αντίθετο. Δεν έχουμε τους μηχανισμούς να ελέγχουμε σε ποιον ανήκουν τα σκυλιά.»

Στο τέλος ευχαρίστησε τις φιλοζωϊκές οργανώσεις

«Εδώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχαμε ψηφίσει πρόταση για τη νομοθεσία. Είχε πάει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ήμουν παρών, όταν είχε συζητηθεί, με την προηγούμενη κυβέρνηση. Είχαμε πει τις προτάσεις, τις είχε δεχτεί το υπουργείο και, όταν πήγε το νομοσχέδιο στη Βουλή, δεν τις ψήφισαν. Έκαναν πίσω. Ο νόμος που ψηφίστηκε, τώρα τελευταία, δεν βελτίωσε την κατάσταση. Δεν μας βοήθησε σε τίποτα. Δεν μας προστάτευσε, ώστε να μπορούμε να μαζεύουμε τα ζώα που είναι επικίνδυνα. Ο Δήμος, αλλά και ο κάθε πολίτης δεν μπορούν να κάνουν από μόνοι τους τίποτα. Μόνο να προσφέρουμε, όσο γίνεται περισσότερο, στα αδέσποτα ζώα, για να μπορέσουμε να ζούμε ήρεμα και ανθρώπινα.

Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις του Λουτρακίου, γιατί κάνουν μεγάλη εθελοντική προσπάθεια. Είναι άξιοι, όλοι αυτοί που συμμετέχουν.»

- Advertisement -

24 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπράβο σου δήμαρχε, είσαι άντρας με παντελόνια, όχι όπως τους άλλους τους ημιτασον που παραπονούνται

  2. ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ…ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ…ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΡΑ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ,ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΡΙΣΚΑΡΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ…ΕΙΔΑΜΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΙΝΔΥΝΑ ΣΚΥΛΙΑ. ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΤΗΝ ΦΑΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΝ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΣΕ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ

  3. Ντροπή…το ακίνδυνο σκυλί κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερο ε? Χαχαχαχα λέτε…λέτε….τίποτα δεν λέτε όμως ουσιαστικά. Κάντε πράξεις.

  4. Μου κατέβηκε μια ιδέα. Στην ζωή μου έχω κάνει πάρα πολλές και διαφορετικές εργασίες. Μην τα γράφω και κουράζω. Την μόνη δουλειά που δεν έχω κάνει είναι ο μπογιας 😄Δεν ξέρω τους νόμους, του φιλοζωικους, και γενικά τι υσχιει στην Ελλάδα για τα αδέσποτα. Ένας μπογιας σίγουρα έπρεπε να υπάρχει να μαζέψει το κάθε αδέσποτο, να το στηρωσει η αλλά εμβόλια και μετά να μου πεις τι θα το κάνει? Έπρεπε να υπάρχει κάποιο μέρος. Εδώ στα μέρη μου αδέσποτα δεν υπάρχουν άλλα υπάρχουν πολλά μέρη που έχουν για σκυλιά. Εκεί μπορεί να πας και να δώσεις και να πάρεις σκύλο. Αυτά τα ολίγα 🐕

  5. Όπως πάντα ο Πέρρας αναζητά τις εντυπώσεις και όχι την λύση του προβλήματος . Δυστυχώς σε αυτή του την προσπάθεια γίνεται θρασύς και μη σώφρων ως συνήθως.Ο νόμος προβλέπει οτι ο Δήμος έχει την αποκλειστική ευθύνη της περισυλλογής των αδέσποτων και μετά την όποια εκτίμηση των κτηνιάτρων ορισμένα επιστρέφουν στο φυσικό περιβάλον. Όμως ο ίδιος νόμος ( δεν το λέει ο Πέρρας) προβλέπει ότι ο Δήμος έχει ευθύνη να δημιουργήσει ειδικοα σημεία με νερό και τροφή και να τα τροφοδοτεί συνεχώς ώστε να μην αναζητούν τροφή σε όλη την πόλη. Επίσης ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι η επιστροφή στο φυσικό περιβάλον γίνεται σε περιορισμένους αριθμό ώστε να μην επιβαρύνεται δυσανάλογα η περιοχή . Τέλος η επιστροφή στο περιβάλον γίνεται σε κατάλληλες περιοχές και όχι κοντά σε πάρκα-δρόμους- εκκλησίες σχολεία . Όταν τα ζώα μαζευτούν σε αυτά τα σημεία ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ο Δήμος να τα ΞΑΝΑΜΑΖΕΨΕΙ.. Κατόπιν αυτών ο Πέρας η δεν ξέρει τον νόμο που ψευδώς επικαλείται η σκόπιμα παραπλανάει το Δημοτικό Συμβούλιο. ( παλιά συνήθεια του)

  6. Αν γνωρίζει κάποιος για το δημοτικό κτηνιατρείο , μπορεί να αναφέρει; Εγώ ενδιαφέρομαι να υιοθετήσω κάποιο σκυλάκι, ευχαριστώ κ περαστικά στην γυναίκα αυτη

  7. Το ακίνδυνο σκυλί που λίγο έλειψε να φάει ζωντανή την κυρία? Ελεύθερο? Αν δεν βρισκόταν εκεί ο άντρας που χτυπώντας το την έσωσε, τι θα γινόταν? Κύριε Περρα για πηγαίνετε καμία βόλτα στο αστυνομικό τμήμα ή στο κέντρο υγείας…που δεν έχουμε και περιστατικά….γελάει ο κόσμος. Καθημερινά περιστατικά. Στα λόγια καλός είστε…δυστυχώς μόνο εκεί!

  8. Πόσο ξύλινοι, ξεπερασμένοι. Φαντάζομαι θα έβαλε κάποιο υπάλληλο να γράφει κανα 2ωρο όλο αυτό το “η μπάλα στην κερκίδα”

  9. Ξεκίνησε πάραυτα στειρώσεις Σωτήρη. Εδώ δεν είμαστε φαβέλα που δεν υπάρχουν αδέσποτα γιατί τα τρώνε. Εδώ είμαστε λουτρόπολη και η ασφάλειά μας κινδυνεύει.

    • Είμαστε λουτρόπολη με ανθρώπους επιπέδου και τρόπο σκέψεως φαβελας αγαπητή μου

  10. Αν όντως αυτή είναι η νομοθεσία τότε ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Όχι τα αδέσποτα δεν πρέπει να ξαναγυρνούν ελεύθερα στον δρόμο, έστω και στειρωμένα. Σκυλί που δάγκωσε θα ξαναδαγκώσει. Η λύση θα ήταν να κρατούνται σε περιορισμένους χώρος του Δήμου, στειρωμένα και εμβολιασμένα εννοείται, επίσης όποιος ιδιοκτήτης σκύλου αποδειχτεί ότι αμόλησε το σκυλί του στον δρόμο να τιμωρείται αυστηρά. Επίσης αυτοί που βγάζουν τα σκυλάκια βόλτα , να τους φορούν υποχρεωτικά φίμωτρο και να μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους, αλλιώς πρόστιμο. Όπως γίνεται στα πολιτισμένα κράτη του κόσμου.

  11. Εάν είναι όπως τα λέει ο αντιδήμαρχος (που δεν το νομίζω) ποιοι εμποδίζουν την αλλαγή του νόμου ο οποίος δεν προστατεύει τους ανθρώπους από επιθέσεις αδέσποτων σκύλων . Οι φιλοζωικές μισάνθρωπες οργανώσεις…

  12. Να πω στο “Σύλλογος φίλων κάτω Γκουρας” κάτι που διάβασα πριν λίγο. Τώρα αυτό “το βλάχοι και σκοταδισμός” είναι λίγο βαρύ να χαρακτηριζουμε τους πατριώτες μας γενικά. Το πρόβλημα δεν είναι ο πολιτισμός αλλά ο προγραμματισμός. Προγραμματισμος φίλε είναι το Α+Ω! Διάβασα που λες” κάτω Γκουρα “μια συνέντευξη μιας υπαλλήλου της ΝΑΣΑ που η δουλεία της είναι να προστατεύει την γη από ιούς η μολύνσεις από εξωγήινους και το αντίθετο. Να μην γράψω πολλά και φωνάζει η Χαρά τι θέλω να πω. Εμείς δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε κάτι για τα αδέσποτα σαν χώρα γενικά όχι μόνο το Δήμο και οι άλλοι προγραματιζουν για εξωγήινους. Διαφορά γης Σελήνης. Σόρυ Χαρά για το κατεβατό

  13. Αφου διαβαζει τα αρθρα ο κύριος Περρας ας μας απαντησει σε 2-3 πραγματακια..-Υπαρχουν καταφυγια και αποτεφρωτηρια οπως υποχρεωτουτε να εχει ο δημος;-Αν ναι στα καταφυγια υπαρχουν κενες θεσεις;-Τα αδεσποτα εχουν την απαιτουμενη ηλεκτρονικη συμβαση και ειναι καταγεγραμμενα στο ΕΜΖΣ;-Γινεται η απαιτουμενη προσπαθεια να βρεθει αναδοχος ή θεση σε καποιο καταφυγιο,οπως πρεπει,πριν ξαναελευθερωθει στο οικειο του περιβαλλον οπως πολυ σωστα λεει;- Γινεται ετησια κτηνιατρικη εξέταση και αντιλυσσικο εμβολιο;-Απο την στιγμη που γνωριζουν τις περιοχες που υπαρχουν αδεσποτα,μιας και οι ιδιοι τα ξαναφηνουν εκει,υπαρχουν σημεία παροχής τροφής και νερου και φροντιζει ο δημος να ειναι συνεχος γεματα,οπως ακριβως λεει η νομοθεσια; (ρητορικη η συγκεκριμενη ερωτηση,οποιος εχει κανει μια βολτα ξερει την απαντηση)Τέλος μπορει ο κ.Περρας να μας δειξει την ετησια εκθεση του 2021 σχετικα με την υλοποιησης του προγραμματος διαχειρισης αδεσποτων ζωων του δήμου,την οποια παρουσιασε στο δημοτικο συμβουλιο;

  14. Τουλάχιστον μπορεί να μας πει ο αντιδήμαρχος πως να αντιδρασουμε όταν μας περικυκλώνουν αδέσποτα; Όταν γαβγίζουν και δείχνουν τα δόντια τους, εμείς οι πεζοί πως να αντιδράσουμε για να μην μας δαγκωσουν; Εμβόλια για να μην πάθουμε λύσσα; Αυτά ενδιαφέρουν τον κόσμο, όχι να κάνουμε ατάκες στον αντί-δημαρχο.

  15. Αρθρο 7 Αρμοδιοτητες και υποχρεωσεις δημωνΚάθε δήμος ή συνεργαζόμενοι δήμοι ή σύνδεσμοι δήμων ιδρύουν και
    λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία, καταφύγια και
    αποτεφρωτήρια αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή
    παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους.
    Κάθε δήμος υποχρεούται να διαθέτει, είτε ο ίδιος είτε στο πλαίσιο
    συνεργασίας με άλλους δήμους είτε ως μέλος συνδέσμου δήμων, τουλάχιστον
    ένα (1) καταφύγιο. Ο δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να
    συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια. Η υποχρέωση της παρούσας
    δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων
    (3.000) κατοίκων.

  16. Σε περίπτωση που το δημοτικό ή διαδημοτικό καταφύγιο δεν έχει διαθέσιμες
    θέσεις για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων, ο δήμος μπορεί να επιλέγει να
    επαναφέρει ζώα από το καταφύγιο στο οικείο τους περιβάλλον, ώστε να
    κενωθούν θέσεις για άλλα ζώα τα οποία είτε χρειάζονται φροντίδα εντός
    καταφυγίου είτε είναι νεαρής ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, ζώα ηλικίας
    μικρότερης των πέντε (5) μηνών δεν επανεντάσσονται στο οικείο τους
    περιβάλλον και υιοθετούνται κατά προτεραιότητα.

  17. Υπεγράφη η έκδοση της πρόσκλησης για το «Πρόγραμμα Άργος»,
    του ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου μέσω του οποίου ενισχύονται οι
    δήμοι όλης της χώρας, προκειμένου να υλοποιήσουν το
    ολοκληρωμένο
    επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, που προβλέπει το
    νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ευζωία και την προστασία των ζώων
    συντροφιάς.
    Η πρόσκληση που υπεγράφη από τον αν. υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα αφορά στη συνολική χρηματοδότηση των Δήμων με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ,
    για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση καταφυγίων, καθώς και για την
    προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, προκειμένου οι δημοτικές αρχές να
    είναι σε θέση να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να
    ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που καλούνται να αναλάβουν.
    Η πρόσκληση καθορίζει τις λεπτομέρειες και ορίζει τις βασικές
    προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, για το οποίο οι Δήμοι της χώρας
    καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως την 31η Μαρτίου 2022.αραγε να το καναε αυτο

  18. Πίσω από τη κρυφή? Δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου? Που τα έχουν κάποιοι κάτοικοι στα όπα όπα. Στο Κάβο? Στη Γαλοτα? Στα γκουντις? έχει γεμίσει αγέλες ο τόπος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog