Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, Σ. Πέρρας, μίλησε για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό στο παραλιακό πάρκο.

Αφού ευχήθηκε ολόψυχα περαστικά στη γυναίκα αναφέρθηκε στο δημοσίευμα του loutrakiblog και πιο συγκεκριμένα στα σχόλια των αναγνωστών για τα οποία φάνηκε φανερά ενοχλημένος.

«Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο δημοσιεύματα που έγιναν τελευταία, σχετικά με επιθέσεις αδέσποτων ζώων. Ειλικρινά, λυπάμαι για το τελευταίο περιστατικό που συνέβη και εύχομαι «καλή ανάρρωση» στην κυρία που της επιτέθηκε σκυλί, στο παραλιακό πάρκο. Θα πω ακριβώς πώς είναι τα πράγματα, επειδή πολλοί δημότες σχολιάζουν, ανώνυμα, και βγάζουν όλη τη χολή τους, εναντίον της δημοτικής αρχής, εναντίον εμού προσωπικά, Δεν ξέρουν τι λένε, όπως, συνήθως στην Ελλάδα, τα ξέρουμε όλα.»

 

«Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων πρωτοστατεί, σε όλη την Πελοπόννησο, στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Είναι ο μοναδικός Δήμος που διαθέτει τόσα πολλά χρήματα και κάνει τόσες πολλές στειρώσεις, κάθε χρόνο. 220 στειρώσεις γίνονται, κάθε χρόνο. Σκεφτείτε, από το 2015, μέχρι σήμερα, πόσες στειρώσεις έχουμε κάνει και πόσα χρήματα έχουμε δαπανήσει.

 

«Ο Δήμος κινείται σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Δεν κάνει αυτό που θέλουν ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος. Τα αδέσποτα ζώα δεν μπορούμε να τα μαζέψουμε και δεν μπορούμε να τα φυλακίσουμε. Ξεκάθαρα πράγματα. Μπορούμε να τα περισυλλέξουμε, μόνο για να τα εμβολιάσουμε, να τα στειρώσουμε, αν έχουν κάποια ασθένεια να τα κάνουμε καλά και, μετά, να τα πάμε πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον. Και το φυσικό τους περιβάλλον είναι από εκεί που τα πήραμε. Αν πάρουμε ένα σκυλάκι από το πάρκο, θα το ξαναπάμε και θα το αφήσουμε εκεί. Αυτό λέει ο νόμος.»

 

«Ακούω ότι ο Δήμος έχει πάρει εκατομμύρια για τα αδέσποτα ζώα. Ο Δήμος δεν έχει πάρει δραχμή. Ό,τι διαθέτει, προέρχεται από το δικό του ταμείο. Καμιά βοήθεια. Ακούω ότι δεν έχουμε φτιάξει καταφύγια. Είμαστε οι μοναδικοί στην Κορινθία που έχουμε κάνει δημοτικό κτηνιατρείο. Έχουμε κάποια ζώα μέσα, με τη συγκατάθεση των φιλοζωικών οργανώσεων στο Λουτράκι. Έχουμε μεγάλη βοήθεια από αυτές και, φυσικά, κι εμείς τις βοηθάμε, με ό,τι μπορούμε να κάνουμε, ως Δήμος. Σημειωτέον ότι ο Δήμος δεν έχει προσωπικό για τα αδέσποτα ζώα, ούτε έχει εκπαιδευμένο προσωπικό. Κρατάμε εκεί κάποια ζώα που, συνήθως, υιοθετούνται. Έχουν γίνει πάνω από 200 υιοθεσίες.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένα σκυλί επικίνδυνο

«Ακούω ότι ένα σκυλί είναι επικίνδυνο. Υπάρχουν προϋποθέσεις, ώστε ένα σκυλί να χαρακτηριστεί «επικίνδυνο». Ακόμα κι αν επιτεθεί και τραυματίσει κάποιον, δεν χαρακτηρίζεται επικίνδυνο. Πρέπει να το βρούμε, να το πάρει ο κτηνίατρος, να το παρακολουθήσει μερικές μέρες στο ιατρείο του, για να δει πώς πάει ψυχολογικά. Υπάρχει πενταμελής επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τρία άτομα από τις φιλοζωικές οργανώσεις, ένας κτηνίατρο κι εγώ, ως προεδρεύων. Μετά από μερικές μέρες, συζητάμε την πρόταση του κτηνιάτρου, αν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ευθανασία ή να το εντάξουμε ξανά. Όσα χρόνια είμαι πρόεδρος, δεν έχει συμβεί ποτέ να κάνουμε ευθανασία. Κι όχι μόνο αυτό. Κατά τη διάρκεια που μπορεί να έχει πρόβλημα ο σκύλος, πρέπει να τον καταχωρίσουμε σε μια πλατφόρμα υιοθεσιών και, αν δεν αποφασίσει κανείς να τον υιοθετήσει, τότε μόνο μπορούμε να κάνουμε ευθανασία, εφόσον η επιτροπή είναι θετική.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόβλημα των αδέσποτων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο

«Με ολόκληρη την Πελοπόννησο που έχω μιλήσει, το θέμα είναι τεράστιο. Δεν φταίνε τα αδέσποτα ζώα. Φταίνε οι άνθρωποι που τα έχουν στο σπίτι τους και τα αφήνουν ελεύθερα. Υποφέρουν, πεινάνε και μπορεί να γίνουν επιθετικά.

Τώρα, όταν γράφουμε για μια επίθεση σκυλιού, αναφερόμαστε σε άλλες δέκα, οι οποίες έχουν γίνει, πριν 5-6 χρόνια. Οι επιθέσεις αδέσποτων σκύλων στο Λουτράκι, δεν είναι τόσες πολλές. Μακάρι να μην είχαμε καμία. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Ούτε μπορούμε να το αποφύγουμε. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Πρέπει όλοι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι τα ζώα πρέπει να τα προσέχουν και να τα κρατάνε στο σπίτι τους. Δεν μπορούν να τα αφήνουν έξω το βράδυ και τη μέρα να τα έχουν στο σπίτι τους, ή το αντίθετο. Δεν έχουμε τους μηχανισμούς να ελέγχουμε σε ποιον ανήκουν τα σκυλιά.»

Στο τέλος ευχαρίστησε τις φιλοζωϊκές οργανώσεις

«Εδώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχαμε ψηφίσει πρόταση για τη νομοθεσία. Είχε πάει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ήμουν παρών, όταν είχε συζητηθεί, με την προηγούμενη κυβέρνηση. Είχαμε πει τις προτάσεις, τις είχε δεχτεί το υπουργείο και, όταν πήγε το νομοσχέδιο στη Βουλή, δεν τις ψήφισαν. Έκαναν πίσω. Ο νόμος που ψηφίστηκε, τώρα τελευταία, δεν βελτίωσε την κατάσταση. Δεν μας βοήθησε σε τίποτα. Δεν μας προστάτευσε, ώστε να μπορούμε να μαζεύουμε τα ζώα που είναι επικίνδυνα. Ο Δήμος, αλλά και ο κάθε πολίτης δεν μπορούν να κάνουν από μόνοι τους τίποτα. Μόνο να προσφέρουμε, όσο γίνεται περισσότερο, στα αδέσποτα ζώα, για να μπορέσουμε να ζούμε ήρεμα και ανθρώπινα.

Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις του Λουτρακίου, γιατί κάνουν μεγάλη εθελοντική προσπάθεια. Είναι άξιοι, όλοι αυτοί που συμμετέχουν.»