Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κυριακή των Βαΐων και η Ακολουθία του Νυμφίου στην Ι.Μητρόπολη Κορίνθου (φωτο)

- Advertisement -

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου χοροστάτησε και τέλεσε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία την Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου 2022, ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος.

Ο Θεοφιλέστατος στον λόγο του ερμήνευσε την Ευαγγελική περικοπή επισημαίνοντας ότι, σήμερα επιτελείται υπό του Κυρίου ένας θρίαμβος σε σχήμα πρωθύστερον, αφού προλαμβάνει, με την είσοδό Του στην αγία πόλη και την υποδοχή που Του επεφύλαξαν, την Ανάσταση Του. Εισέρχεται ο Κύριος ως θριαμβευτής και νικητής της φθοράς και του θανάτου αφού προηγουμένως είχε αναστήσει τον τετραήμερο Λάζαρο, γεγονός το οποίο φανερώνει την εξουσία του Χριστού όχι μόνο στον θάνατο αλλά και στην φθορά. Ό, τι γράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός ή απλά η βιογραφία του Ιησού Χριστού. Πίσω από οτιδήποτε μαρτυρείται στο Άγιο Ευαγγέλιο υπάρχει κάτι ωφέλιμο για τους Πιστούς. Ωφελούμαστε από την ποικιλόμορφη εκδήλωση αγάπης, προς το πρόσωπο του Κυρίου, από τον Λάζαρο και τις αδελφές του Μάρθα και Μαρία και παραδειγματιζόμαστε, καθώς έτσι θέλει ο Θεός να Τον αγαπάμε. Εκδηλώνουμε την αγάπη μας με το να ακούμε τον λόγο Του, να Τον διακονούμε μέσω της διακονίας των εμπερίστατων αδελφών μας και να προσφέρουμε την καρδιά μας καιόμενη, όπως ακριβώς προσέφερε το μύρο η Μαρία. Επίσης, να υποδεχθούμε τον Βασιλέα Χριστό και να τον ενθρονίσουμε στην καρδιά μας με τα βάΐα των φοινίκων, δηλαδή, τα σύμβολα της νίκης έναντι των παθών και των αμαρτιών μας και με κλάδους ελαίας, σύμβολα ειρήνης. Με αυτόν τον τρόπο θα πορευθούμε και θα εορτάσουμε την Ανάσταση αλλά και ολόκληρη η ζωή μας θα είναι μια διαρκής νίκη έναντι των αδυναμιών μας, κάτι που ευχήθηκε σε όλους τους παρισταμένους Πιστούς μεταφέροντας και τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

          

Το απόγευμα της Κυριακής, 22 Απριλίου 2019, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου.

Στην σύντομη ομιλία του προς τους πιστούς ο Σεβ. Μητροπολίτης μας τόνισε ότι, ο Νυμφίος της Εκκλησίας Χριστός εξέρχεται σήμερα προκειμένου να συναντήσει τις ψυχές των Πιστών και να συνάψει μαζί τους έναν πνευματικό γάμο, προκειμένου να σώσει τον άνθρωπο. Εφέτος, καθώς έχουμε δύο χρόνια να Τον συναντήσουμε λόγω των περιορισμών που μας επέβαλε η πανδημία, ας σκεφτούμε με πίστη και ταπείνωση τι μας προσέφερε Εκείνος και ας ελπίσουμε να μην μας εγκαταλείψει. Ας Τον παρακαλέσουμε να είναι κοντά μας στον πόνο, στην δυστυχία, στην φτώχια και στην μοναξιά μας και να είναι Αυτός ο συγκοιταζόμενος και συνανιστάμενος που θα γλυκαίνει και θα ευφραίνει τις καρδιές μας!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΟΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΚΕΓΧΡΕΩΝ κ. ΑΓΑΠΙΟ.

 

Το ίδιο απόγευμα και στον Ι. Ναό Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, χοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία του Νυμφίου.

Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος, αναφέρθηκε στον Ιωσήφ τον Πάγκαλο ως προτύπωση και προεικόνιση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστό καθώς και στο θαύμα της «ξηρανανθείσης συκής» ερμηνεύοντάς το μέσα από τον πατερικό λόγο του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε στους Πιστούς να ζουν με αγνότητα και καθαρότητα βίου και να καρποφορούν καρπούς αρετών και μετανοίας, ώστε να εορτάσουν θεοφιλώς τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας αλλά και να αξιωθούν του Παραδείσου, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου.

 

 

 

 

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog