Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μεγάλη Τρίτη στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

- Advertisement -

Μ. ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.

 

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, χθες το βράδυ της Μ. Τρίτης, 19 Απριλίου 2022, προκειμένου να χοροστατήσει στην Ι. Ακολουθία του Νυμφίου.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στην Ι. Ακολουθία Πιστούς, αναφέρθηκε στο συναξάρι της ημέρας που είναι αφιερωμένο στην αμαρτωλή γυναίκα που μετανόησε και έπλυνε τα πόδια του Ιησού Χριστού με μύρο και τα σκούπισε με τα μαλλιά της. Αυτό το γεγονός που κατά «παραγγελία» του Κυρίου μας μνημονεύεται στο Ιερό Ευαγγέλιο ενέπνευσε την Αγία Κασσιανή, την υμνογράφο, να συγγράψει το περίφημο τροπάριο «της Κασσιανής» που αποτελεί μνημείο λογοτεχνίας, θεολογίας, αλλά κυρίως μετανοίας. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, προκειμένου να βιώσουμε, όσο το δυνατόν καλύτερα, τα Άχραντα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας, θέσπισαν να ακούγεται αυτό το τροπάριο στο τέλος της Ι. Ακολουθίας της Μ. Τρίτης, ώστε να κατανύξει τις καρδιές μας και να μας εμπνεύσει την μετάνοια. Κατά την προσφιλή του μάλιστα συνήθεια, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε ετυμολογικά και νοηματικά το τροπάριο χρησιμοποιώντας την ελεύθερη απόδοση του μεγάλου λογοτέχνη και αγιογράφου Φώτη Κόντογλου  προκειμένου να το καταστήσει εύληπτο και κατανοητό σε όλους τους πιστούς, ώστε να αποτελεί βοήθεια στις προσευχές τους προς τον Κύριο. Κατέληξε δε την ομιλία του ευχόμενος προς όλους και εφέτος να βιώσουν, μέσω της ειλικρινούς τους μετανοίας, τα Άχραντα Πάθη και την Ένδοξο Ανάσταση του Κυρίου μας!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΙΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟ

ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΕΓΧΡΕΩΝ κ. ΑΓΑΠΙΟ.

 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε χθες Μ. Τρίτη, 19 Απριλίου 2022, στην Ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κιάτο Κορινθίας.

Ο άγιος Κεγχρεών ομίλησε προς τους συμπροσευχομένους Πιστούς αναφερόμενος στις ισχυρές αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν την ημέρα  και αποτυπώνονται υμνολογικά. Από την μία η φιλόθεος ψυχή της πόρνης, που παρά το γεγονός ότι δεν έζησε θεαρέστως η πράξη της κατέδειξε την μετάνοια και την αγάπη της προς τον Ιησού Χριστό και από την άλλη ο μαθητής, ο δούλος και δόλιος που αποδείχθηκε προδότης. Ο Χριστός αποδέχεται την πράξη της γυναικός γιατί προμηνύεται η ολοκλήρωση του σωτηριολογικού έργου Του με την Σταυρική Του θυσία και την Ταφή Του, αλλά και γιατί αυτή η πράξη είναι πράξη αγάπης και προσφοράς προς τον Θεό. Εμείς, εάν θέλουμε σήμερα να προσφέρουμε πολύτιμο μύρο στον Θεό, θα πρέπει πρώτα να «θραύσουμε» την καρδιά μας και να ξεριζώσουμε τις κακίες, τα πάθη και όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που μας χωρίζουν από τον Θεό και ακολούθως να προσφέρουμε σπλάχνα οικτιρμών, αγάπη και φιλανθρωπία στα μέλη του Σώματος του Χριστού, δηλαδή στους συνανθρώπους μας. Ο κάθε ένας από εμάς οφείλει και να προσφέρει μύρο μετανοίας, αλλά και να προσέχει να μην απεμπολήσει την χάρη, που έλαβε με το Άγιο Βάπτισμα, με την προδοτική του συμπεριφορά, όπως ακριβώς έκανε ο Ιούδας, που παρά το γεγονός ότι έζησε κοντά στον Χριστό και έλαβε την χάρη Του την απεμπόλησε προδίδοντάς Τον.

Ολοκληρώνοντας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και ευχήθηκε σε όλους να έχουν ισχυρή πίστη και ειλικρινή μετάνοια, ώστε να φθάσουν να προσκυνήσουν την Αγία Ανάσταση του Κυρίου μας!     

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog