Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δημοτικά Σφαγεία Κορίνθου: Αντίστροφη μέτρηση για την αξιοποίηση τους – θα προλάβει ο επιχειρηματίας;

- Advertisement -

Το κτίριο των Δημοτικών σφαγείων Κορίνθου ήκμασε έως και το 1981.Στη θέση του Αρχαίου Λιμανιού μεταφέρθηκε το 1960 από το τέρμα της Κύπρου μετά την αγορά οικοπέδου από την τότε δημοτική αρχή Λιλή.

Λειτουργούσε όπως κάθε άλλη δημοτική υπηρεσία και με ένα μικρό αντίτιμο οι κτηνοτρόφοι μπορούσαν εκεί να σφάζουν τα ζώα τους και να αποκτούν για την πώληση τους όλες τις απαραίτητες άδειες.

24 χρόνια μετά το λουκέτο η δημοτική αρχή του Θωμά Θωμαΐδη αποδέχτηκε την  πρόταση του Σκοπευτικού Ομίλου και τα δημοτικά σφαγεία έλαβαν προοπτική σκοπευτηρίου.

Τον Φεβρουάριο του 2006 παραχωρήθηκε μάλιστα η χρήση στον Σκοπευτικό Όμιλο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Το κτίριο, 2 χρόνια μετά επέστρεψε στο δήμο αφού ο Όμιλος δεν κατάφερε να  προχωρήσει στις απαραίτητες και εντός 2 ετών από την παραχώρηση, εργασίες.

Σήμερα, τα δημοτικά σφαγεία Κορίνθου αναμένουν  τον επιχειρηματία – εκμισθωτή να τα μετατρέψει  σε τουριστικό θέρετρο. Θα προλάβει;

 

Η απόφαση αξιοποίησης – εκμίσθωσης των δημοτικών σφαγείων ελήφθη από το Δ.Σ Κορίνθου το 2017. Στις 9 Φεβρουαρίου 2018 με την υπ’ αριθ. 4/50/2018 η οικονομική επιτροπή όρισε τους όρους της δημοπρασίας για την εκμίσθωση του κτιρίου των 6.979,34 τ.μ. Η δημοπρασία ορίζεται και αναβάλλεται δυο φορές. Την πρώτη λόγω έλλειψης απαρτίας (2 Μαρτίου 2018) και την δεύτερη (19 Μαρτίου 2018) λόγω ασφαλιστικών μέτρων κατά των όρων διακήρυξης που κατέθεσε  μια εκ των δυο εταιριών που είχαν προσέλθει στην πρώτη διαδικασία. Η δημοπρασία οδηγήθηκε σε αναστολή με ανακοίνωση Δημάρχου και καθορίζεται για τις 21 Δεκεμβρίου 2018. Το μίσθωμα εκκίνησης καθορίζεται στα 400 ευρώ και τα έτη χρήσης σε 25.

Ο πρώτος διαγωνισμός βγαίνει άγονοςο δεύτερος κατοχυρώνεται στον επιχειρηματία Ηλία Κακογιάννη με αντίτιμο 410 ευρώ μηνιαίως και εκμετάλλευση για 25 έτη!!!!!

Τι προέβλεπε η απόφαση – Που βρισκόμαστε σήμερα

Σύμφωνα με την απόφαση αναγκαιότητας εκμίσθωσης του ακινήτου του Δημοτικού Συμβουλίου  ο εκμισθωτής αναλάμβανε την υποχρέωση της συνολικής ανακατασκευής του κτιρίου και την κατασκευή

  • Χώρου διασκέδασης στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου
  • 2 χώρων στο ισόγειο του ακινήτου, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν, είτε ως εστιατόρια – χώροι μαζικής εστίασης, είτε ως καφετέριες με δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο του εν λόγω ακινήτου
  • Καταλυμάτων στον πρώτο όροφο

Αρχές του 2021 ο εκμισθωτής ζητά και λαμβάνει, με αιτίαση την πανδημία, παράταση ολοκλήρωσης του έργου την οποίαν και λαμβάνει στα τέλη Φεβρουαρίου από την Οικονομική επιτροπή του δήμου Κορινθίων και τη νέα δημοτική αρχή του Βασίλη Νανόπουλου. Να σημειωθεί εδώ πως ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης εργασιών και έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων  ήταν τα 2 έτη από την υπογραφή της σύμβασης και χωρίς να προσμετρώνται σε αυτόν τυχόν καθυστερήσεις έκδοσης αδειών από πλευράς δήμου.

 Μαίος του 2022 σήμερα και η αντίστροφη μέτρηση για την αξιοποίηση των δημοτικών σφαγείων έχει ξεκινήσει. Απομένουν 8 μήνες για την εκπνοή της παράτασης που η οικονομική επιτροπή έδωσε στον επιχειρηματία, ωστόσο στο σημείο καμία εργασία δεν εκτελείται ακόμα.

Θα ξεκινήσουν εργασίες και θα ζητηθεί παράταση;

Θα επιστρέψει ο χώρος στο δήμο και θα αναζητηθεί νέος εκμισθωτής;

Ή μήπως η εκμίσθωση θα έχει την «τύχη» της  μελέτης των 25.000 ευρώ που ανατέθηκε τον Οκτώβριο του 2015 και είχε σκοπό την ανάδειξη του παλαιού κτιρίου των δημοτικών σφαγείων , μελέτη που ολοκληρώθηκε και παρελήφθη στις 21/12/2015 από την οικονομική επιτροπή (υπ. Αριθμό 31 πρακτικό) και περιελάμβανε την αρχιτεκτονική πρόταση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις ως προς την αξιοποίηση του χώρου που έδωσε ο Δήμος, τη μελέτη Η/Μ, τη στατική και γεωτεχνική μελέτη αλλά έμεινε στα συρτάρια αφού σύμφωνα με τον τότε Δήμαρχο Αλέξανδρο Πνευματικό,  «έδειξε» πως για να αξιοποιηθεί τουριστικά το κτίριο απαιτούνται κεφάλαια ύψους 2 εκ ευρώ!

  Σε κάθε περίπτωση μια τεράστια έκταση στην πρωτεύουσα του Νομού παραμένει ανεκμετάλλευτη, ένα παραλιακό μέτωπο που ήδη προσελκύει δεκάδες κόσμου το καλοκαίρι παρά την εγκατάλειψη του, δεν αξιοποιείται.

**Η συνέχεια του ρεπορτάζ μόνο στο loutrakiblog.gr…

 

 

 

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog