Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιατί κάηκε ο Σχίνος Κορινθίας – Τα διδάγματα ένα χρόνο μετά την καταστροφή (βίντεο)

- Advertisement -

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόκειται για την πιο καταστροφική πυρκαγιά που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα κατά το μήνα Μάιο.

Πριν από περίπου ένα χρόνο η δασική πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας κατέκαψε 52.000 στρέμματα και βρίσκεται στο ανώτερο 1% όλων των μεγάλων πυρκαγιών της περιόδου 2000 – 2021 ενώ αποτελεί μέχρι και σήμερα την πιο καταστροφική πυρκαγιά που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα μας κατά το μήνα Μάιο, πριν δηλαδή από την έναρξη του καλοκαιριού.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo, Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος, ένα χρόνο μετά αναλύουν τους λόγους της τρομακτικής καταστροφής και εξηγούν τα σημαντικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους και μπορούν να συνεισφέρουν επιχειρησιακά στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Όπως εξηγούν αν και η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της 19ης Μαΐου οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την εξάπλωσή της ενώ από την εξέταση των δεδομένων θερμών σημείων (hotspots) του συστήματος FIRMS (Fire Information for Resource Management) της NASA, προκύπτει ότι η δασική πυρκαγιά του Σχίνου εξαπλώθηκε ραγδαία, φτάνοντας σχεδόν στα όρια της τελικής περιμέτρου μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 24 ωρών.

Η εξέλιξη της δασικής πυρκαγιάς στο Σχίνο Κορινθίας με βάση τα δεδομένα θερμών σημείων (hotspots) του συστήματος FIRMS/NASA

Η σχεδόν εκρηκτική εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς του Σχίνου, αλλά και η μεγάλη έκλυση και μεταφορά καπνού, φαίνονται και στο βίντεο όπου παρουσιάζεται η εξάπλωση και συμπεριφορά της πυρκαγιάς, όπως αυτή προσομοιώθηκε από το προγνωστικό σύστημα IRIS 2.1.

Με την αντιπυρική περίοδο του 2022 να βρίσκεται ήδη στον πρώτο μήνα, η μονάδα ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ υπενθυμίζει την πληθώρα εργαλείων και υπηρεσιών που δύναται να παρέχει επιχειρησιακά, σε καθημερινή βάση, με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας της χώρας μας:

-Ημερήσια εκτίμηση επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, τα όρια του οποίου έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας.

-Μετεωρολογικές και πυρομετεωρολογικές παρατηρήσεις σε πραγματικό χρόνο από το πιο πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2007.

-Ημερήσιες εκτιμήσεις της ευφλεκτότητας της λεπτής νεκρής δασικής καύσιμης ύλης για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ανανεούμενες ανά 3 ώρες καθημερινά.

-Προγνώσεις εξάπλωσης και συμπεριφοράς δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένου του εκλυόμενου καπνού, από το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.1.

 

πηγη πληροφοριών  Meteo.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog