Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χάνει την σιδηροδρομική γραμμή ο Νίκας; – Άρον – άρον στο Υποδομών!

- Advertisement -

Αποκλειστικό – Η αναβολή της χθεσινής συνάντησης και ο «δάκτυλος» της Κορίνθου  

 

Τα νέα για τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, οπως φαίνεται δεν είναι καλά. Το έργο που ανακοίνωσε με τόνους διθυραμβικούς και συγκεκριμένα το έργο επαναλειτουργίας και αξιοποίησης της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής, χάνεται αν δεν έχει ήδη χαθεί.

Ο Περιφερειάρχης, έχοντας προφανώς λάβει γνώση της εξέλιξης, ζήτησε συνάντηση με τους αρμοδίους στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένη για χθες Τρίτη 24 Μαΐου όμως η συνάντηση αυτή, τελευταία στιγμή αναβλήθηκε, λαμβάνοντας νέα ημερομηνία την 31η του Μάη, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.

Ποιος ανέβαλε την νέα συνάντηση και γιατί; Ο Υπουργός ή οι εμπλεκόμενοι στο έργο;  

 Ο Παναγιώτης Νίκας στις 10 Μαίου είχε συνάντηση στο Υπουργείο με τον Γ.Γ Μεταφορών Γιάννης Ξιφαρά και τον Πρόεδρο – Διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ κ.Σπύρο Πατέρα.

Αντικείμενο της συζήτησης και της συνάντησης ήταν η εξέλιξη της διαδικασίας. Από την συζήτηση για την επαναλειτουργία του δικτύου «ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ» δεν είχε λείψει και το μετρικό ως την Καλαμάτα, άλλωστε ο κ.Νίκας έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στην πόλη που διετέλεσε Δήμαρχος!

 

Στις 19 Απριλίου 2022 είχε δε παραδοθεί από τον ΟΣΕ η μελέτη σκοπιμότητας για την επαναλειτουργία του «ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ», μελέτη που υποβλήθηκε και ελέγχθηκε από την ομάδα Jaspers, με την περιφέρεια Πελοποννήσου να έχει ήδη διαθέσει 12.000.000 ευρώ μέσω αναθεώρησης του ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο έργο.  

Η μελέτη δείχνει, μεταξύ άλλων, τις εργασίες αναβάθμισης της μετρικής γραμμής από την Κόρινθο έως το Άργος και περιλαμβάνει έργα ασφαλείας στις γέφυρες, τις αποβάθρες και στους εξωτερικούς χώρους. Προβλέπει δε την ανακατασκευή του σταθμού στο Χιλιομόδι!  

 

Η «εμπλοκή» και η «καραμπόλα» με το Δήμο Κορινθίων  

Στα καλώς καμωμένα ανωτέρω γεγονότα υπήρξε εμπλοκή σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ και τις καλά πληροφορημένες πηγές του loutrakiblog.gr.

Ο Δήμος Κορινθίων, έχοντας σε εξέλιξη την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ποσειδωνίας και την ενοποίηση του με το μέτωπο του Λουτρακίου, κατέθεσε αίτημα παραχώρησης των γραμμών στον ΟΣΕ. Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό και έτσι το έργο της ενοποίησης θα προχωρήσει απρόσκοπτα, μάλιστα σύντομα θα γίνουν και οι ανακοινώσεις, οι φορείς (οι δυο εμπλεκόμενοι δήμοι, Κορίνθου και Λουτρακίου, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος) περιμένουν την τελική έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 Ο Δήμος Κορινθίων σε αυτό το τεράστιο project θέλει να περιλάβει και τον σταθμό του ΟΣΕ της Κορίνθου. Στο τραπέζι λοιπόν εδώ και μήνες έχει μπει και το ζήτημα της σιδηροδρομικής γραμμής, της παραχώρησης, επαναλειτουργίας και αξιοποίησης της.

Η ανακοίνωση εκ της Περιφέρειας για ανάλογο έργο έφερε «Καραμπόλα» και απέδειξε στην πράξη αυτό που προσφάτως παραδέχτηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος πως η συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι αυτή που θα ήθελε και πως ο ίδιος δεν έχει την ευθύνη γι’ αυτό.  

Ο Δήμος ουδέποτε έπαψε να διεκδικεί την πρόκριση του δικού του έργου, μάλιστα να θυμίσουμε εδώ τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην ανακοίνωση της περιφέρειας, αντιδράσεις που έλεγαν πως ο δήμος ουσιαστικά είναι απών από μια διαδικασία και ένα έργο που τον αφορά άμεσα. Σε αυτές τις επικρίσεις η δημοτική αρχή Νανόπουλου ουδέποτε απάντησε.  

Σήμερα η πληροφόρηση μιλά για ακύρωση, για μη ένταξη και πρόκριση του έργου της Περιφέρειας και για «πράσινο φως» στο έργο του δήμου Κορινθίων.

Η πληροφόρηση έφτασε στα γραφεία του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη πριν από λίγες ημέρες. Στο ένα γραφείο ικανοποίηση, στο άλλο γραφείο προβληματισμός και εκνευρισμός.  

Δεν μένουν πλέον παρά οι επίσημες ανακοινώσεις (ίσως και μετά την συνάντηση της επόμενης Τρίτης)  και φυσικά οι λεπτομέρειες του έργου που ο δήμος σχεδιάζει να κάνει στην γραμμή.

Για το πολιτικό παρασκήνιο; Αφού μιλάμε για έναν δήμαρχο και έναν περιφερειάρχη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που ουσιαστικά συγκρούστηκαν; Είναι πλούσιο και σε εξέλιξη αφού μάλλον φάνηκε πως τα κεντρικά έδωσαν προβάδισμα στο Βασίλη Νανόπουλο και φυσικά, λόγο να χαμογελά πλατιά ο δήμαρχος της πρωτεύουσας!    

Από την άλλη πλευρά μπορεί να εκληφθεί και ως  «σημάδι» προεκλογικό για τον Παναγιώτη Νίκα και την υποψηφιότητα του; Διότι μπορεί ο ίδιος να δηλώνει αναποφάσιστος ως ώρας αλλά μπορεί η ΝΔ να είναι ήδη απρόθυμη να τον υποστηρίξει και για μια 2η περιφερειακή θητεία.  

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog