Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Σύντομες εισαγωγές στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη»

- Advertisement -

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΚΥΡΟΥ ΙΕΡΕΜΙΟΥ.

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022, το απόγευμα, στον κατάμεστο Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, η παρουσίαση της δευτέρας εκδόσεως του βιβλίου του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου (Φούντα) με τίτλο: «ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», το οποίο εξέδωσε η Ι. Μητρόπολή μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Πρόνοιας και Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Γκιολής, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Χαρίλαος Βυτινιώτης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής του Δήμου Κορινθίων και Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου, ο Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Τουρισμού κ. Τιμολέων Πιέτρης, ο Οφφικιάλος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και παρασημοφορηθείς με τον Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος μετά της εριτίμου συζύγου του Ελένης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τον Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Παναγιώτη Μαυραγάνη και η Βυζαντινή Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» υπό την διεύθυνση του Χοράρχη κ. Αναστασίου Γκιούλη, Πρωτοψάλτου του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου έψαλλε επίκαιρους ύμνους. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα ομίλησαν θαυμάσια ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και στενός συνεργάτης του μακαριστού Ιεράρχου που ανέλυσε την προσωπικότητά του μακαριστού, ο κ. Απόστολος Νικολαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανέλυσε την ερμηνευτική ικανότητα και τον τρόπο ερμηνείας των Γραφών και ο κ. Πέτρος Θωμαΐδης, Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, που ανέλυσε τα κοινά στοιχεία των δύο Επιστολών του Αποστόλου, όπως τα επεσήμανε ο ερμηνευτής. Κατά την διάρκεια της Εκδήλωσης μαθήτριες από το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΕΠΑΛ Μεγαλοπόλεως απήγγειλαν αποσπάσματα από τις δύο (2) προς Κορινθίους Επιστολές του Απ. Παύλου, δείγματα του έργου του μακαριστού Μητροπολίτου.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος επισημαίνοντας την αγωνιώδη δεκαεξάχρονη προσπάθεια του, συνεπικουρούμενη από ένα μεγάλο επιτελείο συνεργατών της Ι. Μητροπόλεως μας, να αναζωπυρωθεί με Λειτουργικές Εκδηλώσεις το θρησκευτικό συναίσθημα του ποιμνίου του, ώστε να λάβει τα σωστικά μηνύματα για την αιώνιο ζωή κοντά στον Χριστό. Από την πρώτη στιγμή που «ανέβηκα» στον Αποστολικό Θρόνο της Μητροπόλεως μας, είπε ο Ποιμενάρχης μας, έδωσα υπόσχεση ενώπιον του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και Γέροντά μου κυρού Χριστοδούλου και πλήθους Συνοδικών Ιεραρχών και Πιστού Λαού, ότι ο Απόστολος Παύλος και οι δύο (2) προς Κορινθίους Επιστολές Του θα καταστούν ο συνδετικός κρίκος, στην «αλυσίδα», που θα ενώνει την Εκκλησία της Κορίνθου με τον Θεό και τον κόσμο. Είχα κατά νου την έκδοση τουλάχιστον των δύο Επιστολών, όχι μόνο στο πρωτότυπο, αλλά με την ερμηνεία, τον σχολιασμό και τις σύντομες εισαγωγές, για να μπορούν όλοι να κατανοήσουν το πλούσιο θεολογικό νόημα των Επιστολών αυτών, που για δύο χιλιάδες χρόνια συνέχουν, διακρατούν και κυβερνούν όχι μόνο την Εκκλησία της Κορίνθου αλλά σύμπασα την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Έλαβα την χαρά της έκδοσης αυτής με περιτύλιγμα λύπης από τον αποχωρισμό του αδελφού μου κυρού Ιερεμία, ο οποίος εκτός από τα καλά και φιλάδελφα αισθήματα του για την αναξιότητα μου έτρεφε μεγάλη αγάπη και σεβασμό για τον Απόστολο Παύλο και για τα «παιδία» Του, όλους εσάς. Δίδασκε με παρρησία, μιλούσε για την Αγία Γραφή και δοξολογούσε τον Θεό διακατεχόμενος από το Άγιο Πνεύμα, όπως πολύ σωστά ελέχθη από τους σχολιαστές του βιβλίου του. Το Άγιο Πνεύμα τον ανέδειξε, τον ενέπνευσε και τον καθοδηγούσε. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρός Ιερεμίας ήταν ένας άνθρωπος παρηγορητής, αληθινός, γνήσιος και πιστός και δεν μπορούσε να σφάλει, όταν το Άγιο Πνεύμα τον καθοδηγούσε για να ερμηνεύσει τις Επιστολές.

Σήμερα, μετά από δεκαέξι χρόνια, αισθάνομαι μια πληρότητα, αφού εξετελέσθη η επιθυμία και ο σκοπός μου για την ανάδειξη και διάδοση του έργου του Αποστόλου Παύλου, με την συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του μακαριστού. Παραδόθηκε στα χέρια των Κορινθίων και των πανορθοδόξων Ελλήνων για να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, να διδαχθούν, να στηριχθούν και να κατανοήσουν το σπουδαίο Εκκλησιολογικό περιεχόμενο του και την ενοποιό αξία του γύρω από το πρόσωπο του Χριστού μας.

Ολοκλήρωσε δε την παρέμβαση του ο Ποιμενάρχης μας, αναφέροντας μια άκρως εποικοδομητική ιστορία για την μελέτη της Αγίας Γραφής, που εκτυλίχθηκε σ᾿ ένα  στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου κάτω από απαίσιες συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής τους, Χριστιανοί ενίσχυαν την πίστη τους κάνοντας μελέτη της Αγίας Γραφής. Επομένως, εμείς σήμερα που είμαστε παντελώς ελεύθεροι επιβάλλεται να μελετάμε την Αγία Γραφή και να τρεφόμεθα με τον λόγο του Θεού, που το λιγότερο μας εξανθρωπίζει. Ας μην χάνουμε χρόνο και ας Την μελετούμε, ώστε να φωτιστεί παντοτεινά η καρδιά μας, γιατί έτσι θα γίνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Ο Μητροπολίτης μας, αφού δέχθηκε ως δώρο, από τους Μαθητές των Σχολείων της Μεγαλοπόλεως μια γκραβούρα με τον «Γέρο του Μοριά», ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για την παρουσία τους και συνεχάρη τους συντελεστές της Εκδήλωσης για την άρτια βιβλιοπαρουσίαση, η οποία καταχειροκροτήθηκε. Προέτρεψε την Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας να ψάλλει την φήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Ιερεμίου με την κατάληξη Αιωνία η Μνήμη!

Τέλος, προσέφερε σε όλους από ένα αντίτυπο για μελέτη και προκοπή στην ζωή και την Πίστη τους.

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog