Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διώρυγα Κορίνθου: Αυτή είναι η αλήθεια για τα γεγονότα της 4ης Ιουλίου (φωτο-video)

- Advertisement -
Αρκετά ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση τα τελευταία 24ωρα, έχει προκαλέσει το θέμα της Διώρυγας της Κορίνθου και οι λόγοι που οδήγησαν στο να κλείσει για τη ναυσιπλοΐα, λίγες ώρες αφού είχε ανοίξει μετά βαΐων και κλάδων…
Ολόκληρη Κυβέρνηση, βουλευτές ενός Νομού και μια μεγάλη εταιρεία, η ΑΕΔΙΚ, να προσπαθούν να διαψεύσουν δημοσιεύματα του περιφερειακού Τύπου, εν προκειμένω δύο από τα εγκυρότερα δημοσιογραφικά sites της Πελοποννήσου και να διαψεύδονται τελικώς οι ίδιοι!
Πρώτη φορά στα χρονικά συμβαίνει αυτό…
  • Γιατί τόσος τρόμος; Γιατί τόσος πανικός;
  • Μήπως επειδή η γέφυρα δεν είναι έτοιμη προς παράδοση στη ναυσιπλοΐα, έστω και προσωρινά;
  • Μήπως επειδή υπήρξε όντως κατάπτωση έστω και μικρής έκτασης και αναγκάστηκαν ενώ είχε δοθεί το κανάλι προς διέλευση των πλοίων να το ξανακλείσουν άρον άρον;
  • Μήπως επειδή ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με όσα δήλωσε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη διώρυγα, είχε μείνει έκπληκτος και ενθουσιασμένος από την εξέλιξη των εργασιών αλλά τελικά επρόκειτο για μια επικοινωνιακή ουτοπία;
  • Μήπως επειδή δεν περίμεναν ότι θα γίνει αντιληπτό το γεγονός (ότι για κάποιο λόγο έκλεισε το καναλι) από εμάς;
  • Μήπως επειδή η είδηση για το κλείσιμο της Διώρυγας, “έπαιξε” ως είδηση σε όλα τα μεγάλα sites της χώρας, αλλά ως δια μαγείας, λίγες ώρες αργότερα, η είδηση είχε εξαφανιστεί;
  • Είναι πάντως, απορίας άξιο πως ένα ρεπορτάζ που μάλιστα συνοδευόταν και από videos κι φωτογραφίες που αποδείκνυαν περίτρανα ότι πράγματι γίνονταν εργασίες στη Διώρυγα, είχε εξαφανιστεί. Και μάλιστα, κάποια από αυτά τα sites, άλλαξαν την είδηση για το κλείσιμο της Διώρυγας και την αντικατέστηκαν με την ανακοίνωση της ΑΕΔΙΚ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση ή άνωθεν εντολή ώστε να “κατέβουν”… Ίσως βέβαια θεώρησαν ότι δύο sites έκαναν ένα τόσο μεγάλο λάθος, ίσως θεώρησαν ότι η είδηση δεν είναι αληθινή..

“Διορθωμένος” την 4η Ιουλίου ο Ισθμός

Τα όσα έχουν προηγηθεί, λίγο – πολύ, είναι γνωστά.
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η ΑΕΔΙΚ, με ανακοίνωσή της ενημέρωνε ότι το κανάλι θα δοθεί και πάλι στη ναυσιπλοΐα στις 5 Ιουλίου του 2022.
Αυτός ήταν εξ αρχής ο σχεδιασμός των ιθυνόντων και επιβλέποντων του έργου, μετά τις μεγάλες κατολισθήσεις.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την Πέμπτη 2 Ιουνίου, ότι  “Στα μέσα Ιουλίου, η Διώρυγα θα ανοίξει και θα λειτουργεί κανονικά”.
Όμως, η ημερομηνία παράδοσης, άλλαξε στις 23 Ιουνίου, δια στόματος του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, που ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για επαναλειτουργία της Διώρυγας, την 4η Ιουλίου. Το ίδιο ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο κανάλι του Ισθμού.
Αυτή η ξαφνική επίσπευση των εργασιών αποκατάστασης, είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, που ανέλαβε το έργο, να τρέχουν και να μη φθάνουν, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα ώστε να ανοίξει το κανάλι μια μέρα πριν από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία.
Και όντως, το πρωί της 4ης Ιουλίου του 2022, ημέρα Διακύρηξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, με ανάρτησή του στο Twitter, ανακοίνωσε περιχαρής:
«Με σχέδιο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των παρεμβάσεων στη Διώρυγα της Κορίνθου, μετά τις μεγάλες καταπτώσεις και από σήμερα, η Διώρυγα θα ανοίξει με απόλυτη ασφάλεια για τους επόμενους 3 μήνες, προκειμένου να εξυπηρετήσει την καλοκαιρινή κίνηση».
Πράγματι, η Διώρυγα του Ισθμού, άνοιξε το πρωί της Δευτέρας 4 Ιουλίου και μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες διελεύσεις πλοίων, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Διώρυγας που έσπευσε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διακοπή της λειτουργίας της.
Το γεγονός ότι άνοιξε η Διώρυγα για τη ναυσιπλοΐα και επετράπη η διέλευση των πλοίων το πρωί της Δευτέρας, επιβεβαιώνεται και από την ιστοσελίδα marinetraffic που δείχνει σε πραγματικό χρόνο την πορεία και τη θέση όλων των πλοίων παγκοσμίως.
Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία που αποτυπώνει την κίνηση των πλοίων εντός της Διώρυγας, 8 πλοία το πρωί της Δευτέρας 4 Ιουλίου, πραγματοποίησαν τη διέλευση του Ισθμού, από το Σαρωνικό, στον Κορινθιακό Κόλπο.
Λίγες ώρες αργότερα, το loutraki365.gr και το loutrakiblog.gr, με διαφορά λίγων λεπτών, ήταν τα μοναδικά sites που δημοσίευσαν ότι η Διώρυγα του Ισθμού, έκλεισε.
Οι πρώτες πληροφορίες, έκαναν λόγο για μικρή κατολίσθηση στα πρανή της Διώρυγας, κάτι που δικαιολογούσε απόλυτα την ξαφνική εμφάνιση της πλωτής φορτηγίδας στο σημείο, ωστόσο νεότερες  πληροφορίες, έκαναν λόγο για πραγματοποίηση εργασιών απολάσπωσης στο βυθό του καναλιού, έτσι ώστε η διέλευση των πλοίων να γίνεται με ασφάλεια.
Απορίας άξιο βέβαια, είναι το γιατί δόθηκε στην κυκλοφορία η Διώρυγα και λίγες ώρες μετά, προχώρησαν στις συγκεκριμένου τύπου εργασίες, προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια η διέλευση των πλοίων. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει η ίδια η ΑΕΔΙΚ στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 21:30, κάνοντας λόγο για “ελέγχους βυθισμάτων για την απρόσκοπτη διέλευση, χωρίς περιορισμούς στα βυθίσματα” (απολάσπωση).
Οι εργασίες απολάσπωσης, διήρκεσαν περίπου  5 ώρες,  από τις 16:30 έως και τις 21:00, όπως μπορείτε να δείτε και στα παρακάτω videos:
Ώρα 16:30 – Έκλεισε ξανά η Διώρυγα του Ισθμού για εργασίες

Ώρα 21:00 – Λήξη εργασιών! Αποχωρεί η φορτηγίδα από τον Ισθμό

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, όπως ήταν φυσικό, προκλήθηκε συμφόρηση στα Ίσθμια, καθώς αρκετά ήταν τα πλοία που περίμεναν κυρίως από την πλευρά του Σαρωνικού, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα νέα έργα αποκατάστασης.
 Η παρακάτω φωτογραφία από το marinetraffic, που αποτυπώνει την κίνηση των πλοίων για άλλη μία φορά, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, αφού στις 16:50 περισσότερα από 10 σκάφη ανέμεναν καρτερικά στο Σαρωνικό Κόλπο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες εντός της Διώρυγας.
Στις 9:30 το βράδυ της 4ης Ιουλίου, αφού άνοιξε το κανάλι μετά από πολύωρες εργασίες, “σπεύδει” τελευταία και καταϊδρωμένη η ΑΕΔΙΚ με ανακοίνωσή της να διαψεύσει τα δημοσιεύματα του loutraki365.gr και του loutrakiblog.gr, που έκαναν λόγο για διακοπή της λειτουργίας της Διώρυγας, επιβεβαιώνοντάς τα όμως στην ουσία, αφού και η ίδια αναφέρει εργασίες στο κανάλι του Ισθμού, που νωρίτερα είχε δοθεί στην ναυσιπλοΐα.
Προφανώς, η ανακοίνωση αυτή, έγινε καθ΄υπόδειξη του ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείου στο οποίο ανήκει, όμως, μέσα στην πρεμούρα τους να μας διαψεύσουν, υπέπεσαν σε λάθη, που δυστυχώς, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν! Αποτέλεσμα, ο Ισθμός, να λειτουργεί με ωράριο που παραπέμπει σε… κατάστημα, καθώς το πρωί ήταν ανοιχτός, το μεσημέρι κλειστός και το βράδυ και πάλι ανοιχτός!
Υπεύθυνη στάση μεγάλης εταιρείας που διαχείριζεται εκατομμύρια ετησίως και παγκόσμια διαφήμιση το «άνοιξε-κλείσε»!
Λίγο μετά τις 21:00, δεκάδες ήταν τα καράβια που είχαν μαζευτεί στον Σαρωνικό και πραγματοποίησαν την πολυαναμενόμενη και πολυπόθητη διέλευση του Ισθμού, μετά από πολύωρη ταλαιπωρία.
Απ’ ότι φαίνεται όμως, στην ανακοίνωση της ΑΕΔΙΚ, έγραψαν λάθος ακόμα και την ώρα που επαναλειτούργησε η Διώρυγα, καθώς αναφέρεται ότι αυτό συνέβη στις 21:30 και όχι στις 21:10. Απανωτά σφάλματα!
Την κατάσταση επιχείρησε να σώσει, ο Διευθυντής της ΑΕΔΙΚ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη σε ραδιοφωνική εκπομπή.
Ο κ. Ζουγλής, μιλώντας στο δημοσιογράφο, Γιώργο Γουγά αντί να ξεμπλέξει τα πράγματα τα περιέπλεξε περισσότερο, καθώς “ξέχασε να αναφέρει” ότι στην ανακοίνωση της ΑΕΔΙΚ, η Ανώνυμος Εταιρεία, παραδέχεται ότι το κανάλι άνοιξε και ξανάκλεισε! Ακόμα μία γκάφα λοιπόν!
Μια αναφορά για την δυσλειτουργία της Διώρυγας, λόγω πιθανής αβλεψίας ή ανθρώπινου λάθους, θα ήταν προτιμότερη από την διάψευση στην οποία προχώρησε μέσω facebook και ο Υφυπουργός, Χρίστος Δήμας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι συνομίλησε με υπαλλήλους που του υπογράμμισαν πως ΔΕΝ έχει κλείσει η Διώρυγα και βάζοντας hashtag #fakenews στη δημοσίευσή του, την ώρα που υπήρχαν εκτενή ρεπορτάζ με φωτογραφίες και videos, ενώ τα συνεργεία βρίσκονταν ακόμα εντός του καναλιού.
Ίσως νομίζουν κάποιοι ότι τα δύο μεγαλύτερα σε επισκεψιμότητα sites της Κορινθίας, παίζουν πολιτικά παιχνίδια ή ότι δύο δημοσιογραφικές ομάδες “τρελάθηκαν” ξαφνικά και βλέπουν πλωτά μέσα και εργασίες στο κανάλι του Ισθμού!
Η μόνη λύση, προκειμένου να διελευκανθεί η υπόθεση, να ξεκαθαριστεί ποιός εν τέλει ψεύδεται και ποιά είναι τα Fakenews, είναι να δοθούν στη δημοσιότητα τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του Ισθμού από τις 12 το μεσημέρι και ύστερα, προκειμένου να δούμε αν έγινε όντως κατάπτωση στα πρανή ή όχι! Προκειμένου να αποκαλυφθεί  η «πραγματική» αιτία που διεκόπη ξαφνικά η ναυσιπλοΐα…
Και μια τελευταία ερώτηση : Πόσα άτομα επιτρέπεται να επιβαίνουν σε ένα ρυμουλκό;

Επιμέλεια – ρεπορτάζ

Κανδρής Αλέξανδρος – Loutraki365.gr
Χαρά Βαραβέρη – Loutrakiblog.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πραγματικά, αξίζουν πολλα συγχαρητήρια και για τους 2 συντάκτες, των 2 αυτων κορυφαίων & ενημερωτικών sites, για το λιαν αποκαλυπτικο, διαφωτιστικό, ενδιαφερον, αλλα και ιδιαιτέρως εμπεριστατωμενο και εμπλουτισμένο με πολλες και ξεχωριστες παραμετρους και στοιχεία, ρεπορτάζ τους! Εξάλλου, “η ισχύς εν τη ενώσει”, όπως θα έλεγε και ο θυμοσοφος μας, ο λαός!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog