Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ξυλόκαστρο: Δρόμοι παράδοσης, μνήμες ζωής!

- Advertisement -
Εκδήλωση πραγματοποιείται απόψε το βράδυ στο Ξυλόκαστρο, στο ανοιχτό θέατρο Β.Γεωργιάδης υπό τον τίτλο “Δρόμοι παράδοσης, μνήμες ζωής”!
Σήμερα θα περπατήσουμε τους δρόμους της παράδοσης με τον πολιτιστικό σύλλογο Ξυλοκάστρου ΧΟΡΑΝΘΗ, μνήμη αλλά και διαδρομή ζωής για όλους μας!
Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης ΜΠΟΝΑΤΣΟΣ με το συμβούλιό του οργάνωσαν την εκδήλωση σε όλες της τις λεπτομέρειες: οι μικροί και μεγάλοι χορευτές μας θα μας παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, από την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, και από τις χαμένες αλλά μη λησμονημένες πατρίδες, από τη Μικρά Ασία δηλαδή, με τις ντόπιες παραδοσιακές φορεσιές, με τον Γιάννη Παυλόπουλο στο τραγούδι και το βιολί, τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο στο κλαρίνο, τον Ιορδάνη Κουζινόπουλο στο λαούτο και άλλους μουσικούς της παραδοσιακής μας μουσικής.
Να μην λείψει κανείς!
Ο Χορός, είναι η τέχνη, η οποία καλλιεργεί το σώμα και το νου. Μέσα από το χορό εκφραζόμαστε, ψυχαγωγούμαστε, επικοινωνούμε αλλά και ασκούμαστε.
Ο παραδοσιακός χορός διαθέτει επιπλέον το στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού, μέσα από τον οποίο εκφράζονται συναισθήματα για τον τόπο και το λαό, την ιστορία του, τη λεβεντιά του.
Ο παραδοσιακός χορός δηλαδή, δεν είναι μόνο χορός, είναι ο δρόμος για να διατηρηθεί η παράδοση και ο λαϊκός πολιτισμός, οι αξίες και οι παραδόσεις του τόπου. Με τον παραδοσιακό χορό ο χορευτής μαθαίνει να λειτουργεί συλλογικά, αντιλαμβάνεται ότι ανήκει σ’ ένα σύνολο με αμοιβαιότητα. Ο ένας στηρίζει τον άλλο και στηρίζεται απ’ αυτόν, λαμβάνει υπόψη του τα βήματα(δηλαδή τα δικαιώματα) του άλλου, αλλά περιμένει να τον υπολογίζουν και οι άλλοι. Ο κυκλικός χορός που κρατιόμαστε σφιχτά από τα χέρια ενσαρκώνει το συλλογικό πνεύμα.
Η μουσική και ο ρυθμός καλλιεργούν την αντίληψη της αρμονίας και του ωραίου και διδάσκουν αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχο.
Η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών συνεισφέρει σημαντικά στη σωματική άσκηση, την αισθητική καλλιέργεια, την κοινωνικοποίηση, την καλή συνεργασία και το πνεύμα ομαδικότητας που αναπτύσσεται στους κόλπους της ομάδας.
Οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί είναι εξωστρεφείς, διακρίνονται για την ιδιαίτερη αισθητική, τη ρυθμικότητα, το συντονισμό χεριών και ποδιών, την έκφραση υψηλών ιδανικών, αλλά και την αισιόδοξη διάθεση τους, μας διδάσκουν την περηφάνια, ενώ με την αναβίωση των ηθών, εθίμων και συνηθειών της λαϊκής μας παράδοσης γίνονται το μέσο που συνδέει το παρελθόν και την ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog