Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορινθία: Σε απόγνωση οι δήμοι για το δυσβάσταχτο κόστος των σκουπιδιών

- Advertisement -

Προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου είχαν  οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου προκειμένου να καταβάλλουν το χρηματικό αντίτιμο που τους αναλογεί για την μεταφορά των απορριμμάτων τους στην μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Παλαιόχουνη.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στην περιφέρεια, επισημάνθηκε ότι εφόσον μέχρι την πιο πάνω ημερομηνία δεν υπάρξει καταβολή χρημάτων από τους υπόλοιπους εξυπηρετούμενους ΟΤΑ της πρώτης διαχειριστικής ενότητας -και τους εκτός αυτής που προσωρινά διαθέτουν απορρίμματα στη μονάδα της Παλαιόχουνης- θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος οι οποίες αναφέρουν την δέσμευση πιστώσεων από την πηγή.

Στους υπόχρεους δήμους δόθηκε ένα επιπλέον περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ -όπως τονίστηκε- σε κάθε άλλη περίπτωση, θα υπάρξει απόφαση διακοπής της συνεργασίας με όσους από τους εν λόγω ΟΤΑ της πρώτης διαχειριστικής ενότητας δεν πληρώνουν. Στην πράξη, αυτό  σημαίνει ότι πλέον δεν θα γίνονται δεκτά τα απορριμματοφόρα τους στη μονάδα της Παλαιόχουνης.

Οι δήμοι -που έτσι κι αλλιώς έχουν έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας- θα πρέπει με όποιον τρόπο θεωρούν δόκιμο να προβούν στην εξόφληση του καθορισμένου τιμήματος, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση θα αποκλειστούν από την δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων τους στη μονάδα της Παλαιόχουνης” σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Ταυτόχρονα θα δημοσιοποιείται ο δήμος που δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Μόνο ο Δήμος Τρίπολης τακτοποίησε τις οικονομικές υποχρεώσεις της ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη με τη  λήξη της προθεσμίας στις 15 Ιουλίου.

Οι δήμοι της Κορινθίας μέχρι την λήξη της προθεσμίας δεν είχαν πληρώσει καθώς και 4 δήμοι της Αργολίδας αλλά και άλλοι δήμοι της Περιφέρειας, που αν δεν το κάνουν σε λίγες μέρες κινδυνεύουν να πνιγούν και πάλι στα σκουπίδια.

Αξίζει να αναφερθεί πως  κανένας δήμος δεν μπορεί πλέον να εναποθέσει τα απορρίμματά του, στις μέχρι πρότινος χωματερές.

Το μείζον αυτο θέμα απασχολεί τις τελευταίες ημέρες όλους του δημάρχους της Κορινθίας, οι οποίοι καλούνται να επωμιστούν ένα τεράστιο κόστος! Κατ΄επέκταση αυτό το κόστος θα αποτυπωθεί σε μία μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών που θα πληρώσουν οι δημότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του loutrakiblog.gr οι δήμαρχοι της Κορινθίας, προσπαθούν να εξεύρουν τις πιο ανώδυνες λύσεις, αλλά δυστυχώς όπως μαθαίνουμε η αύξηση στα δημοτικά τέλη θα είναι αναπόφευκτη, ενώ σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες οι δήμαρχοι ετοιμάζουν κοινή συνέντευξη Τύπου για ενημέρωση των δημοτών τους.

Εκφράζεται δε, δυσαρέσκεια, διότι οι δήμοι δεν διαθέτουν κωδικούς για την πληρωμή των τελών των απορριμμάτων στο καινούριο καθεστώς και το τελεσίγραφο Νίκα αποτελεί μεγάλο βάσανο πλέον αφού αναζητούνται πόροι…

Ο μόνος δήμος που ίσως να μην προχωρήσει σε αυξήσεις είναι ο δήμος Κορινθίων ο οποίος διαθέτει  ταμειακό απόθεμα από τα τέλη του.

Ο Δήμος Λουτρακίου, υπολογίζεται πως για ρεύμα, νερό και απορρίμματα θα καταβάλλει περίπου 2.000.000 ευρώ ετησίως..  Στο ίδιο μήκος κινείται και ο Δήμος Βέλου Βόχας

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog