Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

“Βλέμμα τιμής” στη Μάχη της Περαχώρας 200 χρόνια μετά

- Advertisement -

Αναβιώνει η σπουδαία Μάχη της Περαχώρας 200 χρόνια μετά την διεξαγωγή της από τον φακό του Ηλία Περγαντή. Η αναβιωματική έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του BEAU Rivage στην παραλία Λουτρακίου και έχει είσοδο για το κοινό ελεύθερη.
Η έκθεση «ανοίγει» στις 31 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 7 Αυγούστου. Οι ώρες επίσκεψης κοινού είναι 20:00-22:30.
Εγκαινιάζεται την Κυριακή 31 Ιουλίου, στις 20:30 το βράδυ.
Τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Η Μάχη της Περαχώρας, αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της μακραίωνης Τοπικής Ιστορίας της κωμόπολης της Περαχώρας και της ευρύτερης περιοχής της με πολυσήμαντη αξία τόσο για τη ματαίωση των μεγαλεπήβολων οθωμανικών στρατηγικών σχεδίων περί καταστολής του ένοπλου Αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία στην έναρξή του, όσο και στην όλη επιτυχία των ιερών σκοπών της Εθνεγερσίας του 1821.
Στη Μάχη της Περαχώρας, στην επιτυχή έκβασή της και στην ιδιαίτερη αξία της αναφέρονται σε επιστολές και στα απομνημονεύματά τους πολλοί από τους διακεκριμένους Αγωνιστές της Εθνεγερσίας του ’21, γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη προσφορά της στον Αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων για Ελευθερία.
Ανάμεσά τους ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Πρίγκιπας Δημήτριος Υψηλάντης, ο Νικηταράς, ο Ιωάννης Θ. Κολοκοτρώνης (Γενναίος), ο Υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη Φωτάκος Χρυσανθόπουλος, ο Γραμματικός του Γέρου του Μοριά Μιχαήλ Οικονόμου και ο Νικόλαος Σπηλιάδης.
Επιπλέον αναφορές στη μάχη γίνονται και σε απαντητικές επιστολές των Υδραίων προκρίτων, αφού ενημερώθηκαν για τη διεξαγωγή της σπουδαίας μάχης.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog